Labels

Tuesday, July 26, 2016

BLEEDING MASA 5 WEEKS PREGNANT


Pregnancy selepas keguguran adalah pregnancy yg pling cuak utk setiap ibu? Sapa pernah keguguran mst tkut2 perkara sama berulang. Sma la dgn fa. Masa tahu pregnt dah ckp dgn husbnd kalau jd mcm dlu mcm mna.. husbnd siap mrh jgn la pkir bkn2. Ada rezeki insyallah ada.. just jaga diri. Jaga mkn smua.. start from tu mmg fa jaga.. masa baru tahu pregnant kali ketiga nih. Fa and husbnd & sorg je kwn fa yg tahu.. dkt fmly pun xbgtau. Fa siap pesan dkt husbnd. Nanti bila dah nampak heartbeat baby baru kita ckp dgn semua org.. so ktorg kuat la memegang rahsia nh..
.
.
Sampai one day ptg tu. Fa pergi toilet and nampak ada brown spotting.. terus cuak rasa nak ngs semua.. tapi sikit sgt spotting tu and cair je color.. fa whtspp kwn fa dlu tya dbb dia pernah bleeding masa pregnt. Dia suruh fa g hosp cpt nnti doc akan inject and bagi ubat... fa terus call hospital tmpt fa buat dnc Tengku Azizah Maternity Setapak nak buat appoimnt dgn doc Kay hari nih jgak.. sbb lucky me.. Dr Kay on duty hari tu ptg smp mlm.. so dah set appoinmnt smua terus call husbnd... husbnd otw balik dri work.. dlm hati nh xhbs2 mengucap and hope xde ap2 jadi.. planning dgn husbnd dlm 3months pregnt baru nak jmpa doctor check up dgn Dr Kay. Tapi dh jd gini mmg start la sesi check up dgn Dr Kay..
.
.
Dah smp sana.. tunggu turn smua.. isa pulak meragam ajak husbnd main dkt luar.. so fa je masuk bilik doktor. Bagi tahu doc smua ada spotting and Im pregnant.. doc pun terkejut sbb fa baru dnc dgn dia.. and dia ckp u should rest about 3 4 months.. dia kata xpe..jom kita scan...
.
.
Masa scan dah nampak kantung.. tp blum lagi nampak anything inside.. doc ckp saya inject ubat kuatkan rahim ye.. so fa ok je. Mengiring and dia inject atas sikit dri pinggul.. fuhhh sakit jgak la injection tu. Tapi demimu anak mama kuat.. so doc ckp nh tanda nak gugur.. tp xpe..kalau mmg rezeki dia akan kuat.. next week another appoimnt nk tgk mcm mana..doctor jgak ada bagi dupaston ubat utk kuatkan rahim..mkn 3 kali sehari...
.
.



Selepas tu 2 3 hari jgak la brown spotting still ada.. fa dah risau2.. stiap kali solat akan baca doa utk elak.keguguran...smp la 1 week appoimnt dgn doc.. masa tu fa dah xde keluar spotting apa2 dah..  kantung mkin mmbesar dan dh nampak tiny dot dky dlm which is baby la tu... tp time nak x clear sgt baby sbb kcik lg..doctor Kay ckp kita inject utk last time je.. so kena la injecton kuatkan rahim lagi...  doctor suruh continue mkn dupaston and next appoimnt lagi 2 weeks.. alhamdulillah syukur dah tgk kantung makin mmbesar.



After 2 weeks.. Alhamdulillah dh nampak baby clear dkt dlm and heartbeat pun dah nampk masa nh baby dah 7 weeks plus...syukur sgt baby membesar dgn sihat..kalau fa google org ckp ubat dupaston tu bgus kuatkan rahim kita.. kalau baby xjd dia reject dri badan kita.  Gitu la
.
.

No comments: