Labels

Tuesday, April 19, 2016

PART 1 - Keguuguran my little baby

Assalamualaikum.

Dua tahun menyepi.blog tinggal habuk . Nak type pun terkial sebab lama tak menaip bercerita. Alhamdulillah anak fa si isa pun tahun nih dah nak masuk 3 tahun. Cepat masa berlalu. Tapi bukan nak cerita pasal si isa. tak apa nanti fa tempek gambar si isa kot ada yang nak tengok si kerinting tu. Kali nih fa nak cerita fa keguguran 3 minggu lepas. Maaf la dah update blog terus bercerita cerita sedih. Sebab fa nak share pengalaman tu sebab ramai dekat luar sana mengalami apa yang fa lalui.


Alhamdulillah hujung bulan febuari lepas. Fa rasa selera makan dah kurang. Pelik memang pelik. Fa yang suka makan jadi kurang selera. Tapi tak pikir banyak maybe sebab fa puasa ganti. So rasa nak makan jadi kurang. Sampai la hari last fa puasa ganti. Cakap dengan husband nak berbuka dekat Seoul Garden. Dia pun okey jer sebab favourite dia. So dekat sana fa makan sikit je. Lepas tu dah tak terasa nak makan. Dalam hati happy la nafsu makan dah kurang kan so boleh teruskan misi kuruskan badan. Esoknya tu weekend, kakak ipar fa datang rumah masak nak buat shell out. Sebab beberapa hari sebelum tu husband dah belikan bahan2 nak shell out. Masa diorang masa fa fah rasa loya. Eh pesal nih tak boleh nak bau. Selalu bau masak2 nh ok je.. lepas tu fa naik bilik, terus keluatrka upt dalam laci. Memang benda nih fa ada spare dekat rumah. Terus check.subhanallah. naik 2 line clear memang merah terang tau dua line.. ok xpe fa test lagi sekali. Yes sama.2 line. Masa tu happy tak terhingga sebab fa dengan husband memang dah ready for second baby. Isa pun dah nak masuk 3years and dah tak susu badan. Memang rasa the right time dah kitaorang bak tambah org baru.
.




Esoknya baru fa pergi klinik check up. Doctor tabya period last bla bla bla...and memang period fa start x regular lepas stop susukan si isa. Cakap dengan doctor my last period dec but i tak period lepas tu sampai sekarang. So masa check upt januari memang xde. Doctor pun scan.. nampak la kantung semua ok. And baby tak clear lagi maybe around 4weeks. So baby tak nampak lagi.dia cakap 4 weeks lagi awak datang scan balik.
.
So fa pun okey..during 4 weeks tu kitaorang g china nak beli material raya collection lilqarmaa. Start la my nightmare mabuk. Selama beberapa jam dlm flight ku keja kunyah gula2 atau asam sebab loya. Dekat china pun selara makan drop habis. Tak lalu nak makan.memang not me la.pregnant si isa tak pulak gini. Maybe pembawakkan lain2. Balik je dari china. Fa cakap dengan husband nak g scan tkut la apa2 jadi sebab baru preggy naik flight, dkt china jln je keje. So kitaorang g check up. Doc cakap baby ok.tapi tak still x nampak.nampak kantung je cantik. Doc cakap as long as awak tak bleeding should be ok. Yes memang fa xde bleeding langsung.doc cakap another 3 4 weeks datang. Masa tu baby dah boleh nampak.
.
Sepanjang tu la fa loya.. loya je muntah kekadang je tau. Seksanya diri nih loya.bau makanan loya.. certain bau memang loya. Kadang sebut je makanan ap2 dah loya. Memang time preggy nak cari benda pedas2 je.tu fa boleh telan.tambah ikan berlado. Fav la masa preggy tu. Isa memang happy tau ada baby dalam perut fa. Everyday memang berkali databg cakap dengan baby dlm perut.cakap nanti keluar tgk isa main ye. Dah siap nak bagi mainan dia dengan adik. So korang tau macam mana kan excitednya si isa.
.
Sampai la 3 weeks after.fa pergi nak scan lagi.start la debaran.. doctor scan sambil tercari2 baby. Alahai susahnya nak cari. Doc cakap heartbeat xdpt dgr nih fareehah. Fa pun tanya doc berapa weeks dah boleh dgr heart beat baby.doc cakap 7 weeks dah boleh.. awak around 8 weeks.dah boleh nh detect heartbeat dia. Start la fa x sedap hati. Doctor ckp xpe kalau baby jd.insyallah ad la dia.awak dtg lagi 3 week.s heh lagi kena tunggu... sampai bila.? 3 weeks 2 weeks kna tggu la bru pergi.
.


 Fa dah tak boleh nak tunggu.esoknya isa tak school.fa angkut je isa pergi cari klinik lain nak check sampai dekat melati.jumpa doctor nih..  so fa cerita la bla bla bla.period bila. Scan dlu bila. So doctor tu lembut je ckp.jom saya scan.masa dia scan pun tercari-cari baby. Kantung elok je bulat. Dia cakap fareehah sbr ye maybe bukan rezeki awak kali nih. Awak kuat ye.masa tu fa memang ok je tau. Pasrah and redha. Doc cakap samaada awak dnc atau tunggu 2 weeks dia keluar sendiri. Fa pun tya dnc nak buat dekat mana.dia ckp any hosp boleb. Bawak je gambar scan dia bagi tu..
.
.

Otw balik tu cakap dengan isa yang baby dalam perut dah tak ada.dia tanya baby pergi mana mama. Sedihnya masa dia tanya tu.sambil sebak cakap baby dah pergi jauh. Dah ikut wan (ayah fa).... isa pun okey.sambung main dalam car.
.
Sampai je rumah fa bercerita dgn husband apa doc cakap semua. Masa nih memang berjujuran air mata la.sedih sangat. Husband fa diam je.maybe tak  duga benda nih jadi dekat kitaorang. Husband cakap nk dnc ke tunggu. Fa cakap tak tahu nak mcm mna. Husband ckp kalau dnc mana la tahu sebenarnya baby tu ok lagi dlm perut semua. Fa cakap xpr kita jumpa gynea dkt hosp tengku azizah setapak. Sebab fa memang planning nak bersalin sana.
.
Dah sampai date appoinmnt.fa pilih docotr kay. Sebab ramai review dia bagus. Doctor tanya itu ini. Lepas tu scan. Nampak tau baby dalam kantung. Tapi tak dapat detect heartbeat. Doctor cakap perut awak pun tak rasa ketul. So doctor suggest dnc  fa cakap tak boleh ke bagi ubat utk baby keluar so xpyh dnc. Doctor kata boleh.tp kadang darah ketulan tak keluar habis.so awak kena dnc jugak. So pasrah la dnc.doctor tanya nak buat mana. Fa ckp buat situ jee. Next monday sebab nak settlekan keje dlu. Doctor kay ckp jangan sedih. Benda nih maybe baby tu kalau membesar x sempurna. Maybe tak.normal.so Allah tak nak bebankan awak dan dia ambil awal2 baby tu. Start tu memang fa positif.trima and redha.
.
.
Bersambung..😊

No comments: