Labels

Wednesday, July 2, 2014

tips berpuasa dan menyusukan anak


Alhamdulillah 3 hari puasa dengan jayanya.. kenapa over excited? sebab dapat berpuasa sambil fully breastfeed isa... tu adalah satu kejayaan untuk ibu-ibu menyusukan anak kan...? alhamdulillah. .. kalau lemau sikit petang-petang tu biasa la.. rasanya orang yang tak menyusukan anak pun lemau bila dah petang..ye tak? last year sempat berpuasa 11 hari masa tengah sarat... tahub nih pengalman baru berpuasa dan menyusukan isa...



rasanya tak layak nak bagi tips tapi fa share jugak la... tambah pahala dibulan puasa kan... bagi mak-mak yang menyusukan anak tu..please buang jauh kejap niat nak diet.. sebab nak banyak susu kena la makan banyak tau (alasan paling fa suka..yeayyy)...  



niat
apa pun start dengan niat..kalau niat memang nak susukan anak..insyaAllah Allah akan makbulkan... kuatkan niat supaya mindset kita cakap susu cukup...jangan pikir pasal susu tak cukup time puasa...nanti kita stress.. bila stress memang pengeluaran susu merudum...



jangan skip sahur
sebelum bulan puasa..fa dah ganti puasa..yola kan lahirkan isa masa puasa last year.. so kena ganti tau..masa tu dah testing dah antara sahur dan tak... kalau tak sahur.. masa zohor fa dah lemau... so lepas ty memang sahur tak boleh skip.. masa sahur fa memang makan nasi... kalau tak makan nasi... fa minum segelas milo dengan kurma 3 biji... kurma wajib fa ambil masa sahur...kalau korang tak suka kurma.. ha..bli chocodates tu.. kurma salut chocolate dalam ada badam... lagi sedap... so senang sikit korang nak telan..Kurma mengandungi glukosa yg mampu berikan tenaga segera kepada badan. Ia kaya dengan protein, serat, gula, vitamin A & C serta zat mineral seperti besi, kalsium, sodium dan potassium. Kandungan protein di dalam sebiji kurma adalah kira-kira 1.8 hingga 2.0%, serat 2.0 hingga 4.0% manakala kandungan gulanya adalah 50 hingga 57%...




makan selagi boleh
mama yabg menyusu nih memerlukan tambahan kalori kira2 700 kalori sehari, 500 kal diambil dr makanan ibu & 200 kal diambil dr lemak dlm tubuh ibu (sbb itu bf mom bantu turunkan berat badan)..kena pastikan tetap makan 3 kali sehari even bulan puasa iaitu sahur, berbuka & sebelum masuk tidur. Makan sikit2 tapi kerap, selagi buka mata tu mengunyah je la..



minum banyak air
start dari berbuka sampai sahur kalau tak tidur kerja minum air ja... sampai berkali-kali ke toilet.. ada aku kisah..janji air dalam badan cukup.. kalau tak macam mana badan nak hasilkan susu ye tak...elok minum 3 liter air.. fa minum lebih kurang 2 liter.. ok la kot kan...




kerap pump/ direct feed
kalau korang bekerja jangan skip time pump susu... macam fa memang buat kerja dekat rumah..  so memang kerap direct feed isa.. so pengeluaran susu tak berkurang...  ingat supply vs demand kan... selagi ada oermintaan insyallah susu ada...



milk booster
kalau nak lagi yakin...makan or minum milk booster yang memang sesuai untuk korang.. sebab tak semua orang sama milk booster..kena try mana sesuai tau..


tu je kot tips yang fa apply..korang boleh cuba..apa pun mindset kena betul.. jangan pikir negetif and stress tau..insyallah semua mama mampu...

No comments: