Labels

Thursday, June 26, 2014

period tak teratur masih boleh mengandung



post kali nih memang memalukan diri sendiri kot... dah lama pikir.. and decided nak coretkan dekat blog untuk bagi semangat and kekuatan untuk orang senasib dengan fa..fa nih jenis irregular period ataupun period tak teratur... seorang perempuan akan datang period every month kan.. tapi fa tak.. kadang sampai 5, 6 bulan tak datang tau.. 




sebagai seorang perempuan macam tak normal la kan tak period every month.. at least 2 bulan sekali.. tapi fa tak.. kadang setahun 2 kali ja period.. tak normal sangat kan.. as student biology memang kitaorang akan belajar pasal period cycle semua.. so memang sangat tak normal ya kalau tak period setiap bulan... masa zaman fa sekolah dulu tak la risau sangat.. yela alam kanak-kanak kan.. mana pikir jangka masa panjang... sampai la masuk matrikulasi.. . dah duduk asrama.. roomate semua period setiap bulan.. tapi fa tak.. solat tak ada sebab untuk tinggal. . sampai puasa pun full tau..tak tinggal... orang lain ramai ganti puasa.. fa relax ja sebab tak tinggal... tapi timbul la perasaan malu kadang membe tanya ko tinggal puasa berapa hari... ha??? nak jawab tak tinggal puasa langsung... malunya... mana ada perempuan macam tu... mesti ada tinggal la at least 4 hari gitu... kadang sampai tipu cakap ada tinggal puasa sebab tak nak malu... (ampunkan daku ya kalau menipu..huwaa)




pastu dah sambung study dekat universiti.... lagi ramai kawan...kalau kawan datang period...kadang ada jugak rasa jeles... haaaa..memang jels kot...terpikit kenapa la aku tak period macam diorang... tapi tak ada pun senasib dengan fa..semua ok ja... lagi la rasa malu.. sebab dah dewasa kot... pastu belajar ambil pure biology..lagi la... kalau irregular period nih.. chances nak dapat anak memang tipis ya... sampai satu masa malu and risau sangat fa ajak kawan teman pergi klinik biasa buat check up... doc check semua... dia bagi la pil apa entah..macam pil hormon... bila makan confirm period datang.. so fa pun makan la.. so datang la period... bila period datang rasa nak melompat setinggi klcc... rasa terus datang aura seorang perempuan yang normal.. sangat la happy bila period... tapi next months sama ja kalau tak makan pil.. tak muncul la cik p tu... sedih oh sedih. malu sangat kau..



rasanya dulu tak pernah skip solat raya tau... terawikh macam full ja..tapi sebab malu hujung dekat raya fa dah tak gi.. takut orang perasan eh budak nih tak cuti ke.. sampai gitu sekali la... teruknya la malu kan... pastu fa sambung buat check up dekat pusat perubatan university kan... free kan.. so doc refer fa dekat hospital Serdang. . yela tu paling dekat dengan bangi kan... so sambung la check up sana.. pergi tempat O & G (sakit puan)... dekat sana yang datang semua ibu mengandung.. hoho.. fa ja kot paling muda.. datang check up.. sedih jugak bila tengok diorang sebab mampu pregnant. . fa??? belum tentu lagi..




bila jumpa doktor.. siap ambil darah, scan perut semua.. bila blood test keluar... ye fa ada unbalanced hormon... so susah la ovari nak menghasilkan telur... doktor pun cakap chances nak dapat baby if kawen nanti susah.. as usual doktor akan bagi ubat hormon yabg kena makan everyday.. then period datang.. effect ubat hormon kulit akan cantik tapi berat badan akan naik... ye fa pun makan as suggested by the doctor. .. datang la period if makan ubat... so fa teruskan check up 3 bulan sekali... fa ada jugak google2.. terjuma elok irregular period makan evening primtose oil... so fa pun pergi la farmasi beli.. start la everyday consume.. tapi tak jugak datang cik p...kenapa la kau degil sangat cik p...



sampai setiap kali solat fa akan panjatkan doa supaya period datang and fa ada rezeki anak...at least sorang pun jadi la... masa dekat u fa ada boyfriend.. ya now dah jadi husband fa.. fa ada jugak cerita masalah fa dekat dia.. yela preparation awal kalau fa tak mampu bagi dia zuriat kan.. bf fa la masa tu dia cakap kalau ada rezeki ada..jangan risau.. so alhamdulillah dia memahami... fa nih memang suka baby sebab tak pernah ada adik kan.. so perasaan suka dengan baby tu kuat sangat... 




setiap hari berdoa hope datang period... sampai la saat dekat nak kawen.. lagi la risau.. sebab fa anak tunggal..kalau fa tak dapat lahirkan zuriat sendiri habis la keturunan... setiap kali tau ada orang pregnant mesti datang perasaan macam jeles sikit sebab diorang mampu pregnant. fa nih 50/50... tapi fa yakin kalau ada rezeki ada la... sampai beberapa bulan sebelum kawen fa datang period every months tapi tak la tetap tarikh.. tu pun fa dah bersyukur sebab datang period...




then lepas kawen pun fa period.. masa nih happy sangat mana tau boleh pregnant. .. fa siap google lagi doa, makanan untuk memudahkan pregnant.... supplement untuk peegnant...kita kena jugak berikhtiar sebab tau kekurangan diri kan.. sebulan lepas fa period... tarikh yang sama fa asa keluar lendir brown.. fa ingat period.. so pakai pad la.. lepas tu dah tak keluar apa-apa.. fa ingt period tapi sikit la.. fa mengaku lepas kawen selalu buat upt.. yela nampak sangat mengharap..tapi semua negetif... sedih kot... sampai dah frust... memang aku tak boleh mengandung...




sampai la datang semua symptom macam pregnant. .. fa buat upt test alhamdulillah 3  bulan kawen.. fa disahkan pregnant..masa tu dah 10 minggu kandungan
.memang tak perasan yang diri nih pregnant sebab irregular period kan... alhamdulillah Allah S.W.T makbulkan doa hambanya... syukur sangat sebelum nih risau and orang cakap-cakap aku tak mampu mengandung.tapi kuasa Allah S.W.T lebih besar.. syukur masa pregnant pun fa tak banyak masalah, alahan pun tak ada... saat melahirkan pun mudah.. tanpa ambil any drugs.. syukur dapat rasa sendiri kesakitan bersalin.. and syukur sampai saat rezeki susu badan masih ada untuk anak...








kepada wanita yang senasib dengan fa jangan sedih or give up... percaturan Allah itu hebat.. Allah tahu yang terbaik untuk kita... kalau masih belum ada rezeki anak
.cuba lihat nesti Allah dah beri rezeki lain... kita sebagai hamba jangan lupa untuk terus berdoa dan berusaha.. insyallah rezeki kita akan ada..cuma bezanya lambat atau cepat... kalau kita memang tak ada rezeki anak..jangan sedih.. kita masih boleh bahagia dengan rezeki lain.. 

14 comments:

ISMA ILYA AHMAD PUAD said...

Salam, hi fa
Hehehe
Dapat jejak blog fa sebab dlm group FB M2B
Anyway mabrook ye
Syukur sgt2 kan

Nak jd cerita kite pun senasib la
Hehe
Masa 1st time dtg period pun dah form3, 2nd time period nye 6 bulan kemudian

Kite pun sedih jgk awalanya sbb mengenangkn pasal period y x regular so chances nk dpt baby agak low kan :(

P jgk checkup, doktor kata kalau nk every month period makan la ubat
Kite kata xnak la

Soooo mmg mostly kita sama
Bila kawen, melambak beli upt n buat test
Emmm :( negatif jeee

Sampai satu tahap ada pitam2
Pastu demam
Tp x layan
P kursus.. Blknye tengahari buat upt test

Syukur... Alhamdulillah ^^ rezeki Allah nak bg kan
Skrg dah nak masuk 8 bulan pregnant
Doakan ye keselamatan kami dan mudah segala urusan ameen

Ayuni Mara Kasmedee said...

Sama la kak fa..sy dulu pun pernah setahun 2 kali je period. Takut jgk kalau nanti susah nak pregnant. Tapi rezeki Allah kita xboleh nak jangka kan. Thanks for this entry.

S. Faezah said...

semua tu kuasa tuhan kan fa..yg penting jgn lupa berdoa :)

Sya Mimie said...

assalamualaikum..

alhamdulillah.. kuasa Allah.. pemberian yang kita x duga.. :)

Anonymous said...

fa . . sy pun period x normal . . kdg2 2 bulan skali bru period . tp tiap kali period lebih kurang 10 hari . lame kan .. org lain seminggu je da abes . ble gtaw kwn2 psl ni depe pun terkejut . hehe

izzy said...

boleh sy tahu . fa mkan supplement ape ? setenggah tahun jugak ni saya menanti . tp masih belum ada rezeki . dulu sy ada fibroid , tp skrg dh takda . alhamdulillah . tp still period sampai 14 hari pjgnya . huhu .

Anonymous said...

Salam fa...saya silent reader fa dari fa bt persiapan kawin sampai lah dpt baby isa..post kali ni memang sama situasi nga sy..sama sgt.nk period kena amik pil hormon bagai.sy br kawin awal taun dan belum dikurniakan rezeki.kalau boleh nk tahu sgt faa amik suplemen apa sampai period boleh regular..ap yg fa amal...nak baby comel mcm baby isa jugakkk.

celoteh si mulut murai said...

mcm mana ek?? saya pon hormon inbalabce. tp saya memanjang period. skrg ni pon tgh consume dgn pil hormon.takutnya .. baru 8bln kawin. tapi takut sangat sbb masih blm ada rezeki. tiap2 hari menangis. sedih. tp alhamdulillah skrg da boleh control sikit perasaan tu. btw tahniah ek. comel baby awak =)

nur rizma said...

Assalam fa and readers..feeling happy to read this entry..sy slh seorg yg ade same problem..sooo sad n sometimes im feeling so down..dah kawen 2 thun lebih tp blom ade rezeki zuriat..skang ni pon tgh wt treatment dgn gynecologist..hope sgt ade rezeki thun ni..doakan ye kwn..dan sy juga mendoakan kita semua dikurnikan anak2 soleh dan solehah :)

nur rizma said...

Assalam fa and readers..feeling happy to read this entry..sy slh seorg yg ade same problem..sooo sad n sometimes im feeling so down..dah kawen 2 thun lebih tp blom ade rezeki zuriat..skang ni pon tgh wt treatment dgn gynecologist..hope sgt ade rezeki thun ni..doakan ye kwn..dan sy juga mendoakan kita semua dikurnikan anak2 soleh dan solehah :)

nur rizma said...

Assalam fa and readers..feeling happy to read this entry..sy slh seorg yg ade same problem..sooo sad n sometimes im feeling so down..dah kawen 2 thun lebih tp blom ade rezeki zuriat..skang ni pon tgh wt treatment dgn gynecologist..hope sgt ade rezeki thun ni..doakan ye kwn..dan sy juga mendoakan kita semua dikurnikan anak2 soleh dan solehah :)

nur rizma said...

Assalam fa and readers..feeling happy to read this entry..sy slh seorg yg ade same problem..sooo sad n sometimes im feeling so down..dah kawen 2 thun lebih tp blom ade rezeki zuriat..skang ni pon tgh wt treatment dgn gynecologist..hope sgt ade rezeki thun ni..doakan ye kwn..dan sy juga mendoakan kita semua dikurnikan anak2 soleh dan solehah :)

Anonymous said...

..lebih kurang je fa nasib kita..msa first kena tu ok je..teratur..masuk form 5 hancur..terus xdtg..bru nie la..dtg cik p tu..msa tu dh pikir bkan2 dh..btw menarik cerita..bleh dijadikan teladan..hehhh

Leo Lady said...

Assalammualaikum. Saya pon mengalami masalah period tak teratur. Saya alami every single things yg awak tulis psl period tak teratur dlm blog ni. Bila baca sampai habis .. Subhanallah, kuasa Allah. Puasa tak pernah tinggal, kadang timbul rasa nak normal mcm pompuan lain. Beli pad.. Tp saya tak membeli.. Sbb period mmg tak teratur.. Kdg 4-5 bulan baru dtg period balik. Mcm dh biasa sgn rutin mcm tu. Tp usaha gak makan primerose oil tu.. Samala tak berkesan sgt.. Kdg amik suppliment lain mcm minum akar kayu ape entah.. Pon x jalan. Hihi. But x pernah salahkan takdir, maybe Allah nak uji kita.. And kita diberi nikmat utk sentiasa dlm keadaan suci .. So boleh rasa tamat puasa tak payah ganti2.. Pikir positive je sbb Allah maha mengetahui apa masalah kita yg kita sendiri pon tak tahu apa masalah kita. Syukur lepas baca entry ni, saya rasa lebih lagi motivated. Hihi. Dah check doc gak psl ni.. Doc just bg pil horman sbb nak balancekan hormon dan bg haid keluar.. Risau jugak nak bergantung dgn ubat je. So skrg tawakal je la lps byk usaha. Baru2 ni gi umrah. Kat mekah, saya berdoa semoga Allah datangkan haid setiba di Malaysia dan jangan datangkan saya haid sepanjang berada di bumi arab.. Dan mohon kt Allah semoga dia perbaiki sistem dalaman badan dan bagi sihat dan dihindar dari sebarang penyakit berbahaya.. Syukur alhamdulillah, bila touch down je kt klia. Ada rasa mcm darah haid kuar.. Terus gi toilet check. Menangis saya sbb Allah jawab doa saya.. Ya Allah.. Hanya Allah je tau perasaan saya masa tu.. Syukur sangat2.. Saya baru balik umrah bulan ni.. So period bulan ni dh dtg. Tgu next month pulak.. Tgk how. Hihi. Mudah mudahan dtg lagi. Kalau tak dtg, takpe.. Allah maha mengetahui.. Thank you for this entry :) and tahniah menjadi ibu..