Labels

Saturday, June 14, 2014

isa dah ambil pneumococcal vaccine


dah lama nak cakap pasal injection anak...tapi tak sempat..sementara isa sleep tu boleh fa cepat-cepat update eh... kalau ada mommies sini yang setuju dengan injection for anak boleh proceed baca... if yang anti-injection sebab ada reason sendiri fa memang hormat keputusan anda..depends kan.. anak kita sendiri mesti la kita nak yang terbaik..so semua mommies ada reason diorang sendiri nak or tak injection..pilihan di tangan kita kan..fa nih jenis apa yang orang suggest fa ikut ja semua... so jangan gaduh-gaduh dengan pemdapat sendiri... same as bagi susu badan or susu formula... semua mama ada reason diorang..so please hormat keputusan dan cara orang lain macam mana kita nak orang lain hormat kita...




first month injection fa buat dekat kkia dekat kedah sebab masa tu fa berpantang dekat kampung... second injection masa isa 2 bulan fa buat dengan Klinik Kanak-kanak Shanaliza Wangsa Maju... nih fa cari and baca review dekat blog mak-mak..capat doktor tu lembut and baik..so fa bawak isa g sana.. but masa time isa doktor tu tak la friendly sangat...macam menyesal ja bawak.. so folling month dah malas nak cari klinik lain fa bawak isa pergi sana ikut appoiment date klinik bagi...tengok-tengok tutup..lama jugak...so fa cari klinik kanak-kanak lain..jumpa dekat ampang..so start la monthly check up isa fa buat dekat Klinik Pakar Kanak-kanak Ong Ampang. Doktor dia cina tua dah.. memang banyak experince and sangat lembut...explanation dia pun fa and husband puas hati plus harga dia not bad berbanding Klinik Shanaliza first month cucuk dah RM200 lebih..fuhh.. maybe standard kot Klinik Pakar Kanak-kanak...ok sebab utama malas bawak Isa pergi KKIA sebab malas tunggu...lama kot kalau KKia fa pergi check up masa preggu kkia au2..fuhh..ramai la.. so malas tunggu fa and husband decide bawak g swasta ja..




nih isa 2 bulan lepas kena inject.


masa bawak isa first time jumpa doktor ong dia explain pasal optional injection untuk pneumococcal and untuk rotavirus thru makan...vaccine nih tak ada dekat hospitak government sebab kos dia mahal sikit..memang dekat swasta sahaj buat masa nih...pasal nih fa dah ada terbaca jugak..and banyak baby meninggal sebab pneumococcal kan...so orang cakap better ambil.. so fa and husband decided ambik injection pneumococcal untuk isa..rota tak ambil sebab berasaskan babi.so tak nak la... if ambil before 6 months so ada 4 dose (4 kali injection) if after 6 months (3 kali injection)... fa start ambil untuk isa masa dia 4 months sebab masa 4 months kan tak ada cumpulsory injection kena ambil...so ambil awal injection so awal la protection kan... setiap kali injection dia charge RM300... agak mahal kot berbanding klinik lain...tapi dah memang every month check up sana so kitaorang ok ja...malas cari klinik lain...









now isa dah complete 3 dose vaccine pneumococcal..alhamdulillah... last dose kena ambil masa umur setahun lebih...doc ong suggest ambil masa setahun setengah nanti...kita mampu prevent.. semua terserah kepass Allah.. hopefully isa sentiasa sihat..amin



pasal apa tu pneumococcal korang baca link nih ya :




2 comments:

Nurul Azlin said...

Saya pun ambil juga injection tu utk semua bby sy.
BTW.... betul ke rota virus tu berasaskan khinzir?

Anonymous said...

Assalam..just drop by..im sorry.if im not mistaken..vaccine rotavirus ada yg tiada berasaskan unsur khinzir juga.boleh rujuk paed.malaysia ada sediakn vaccine yg halal.ikut harga.parents masih ada pilihan..tq