Labels

Monday, March 31, 2014

penyediaan beras untuk buat bubur nasi/ moi untuk baby



Alhamdulillah fa dah share cara buat puree untuk baby kan. So korang dah try? Mudah ja kan. Cara sama just tukar buah or sayur ja. now nak buat tutorial.. haha tutorial pun boleh.. cara fa sediakan beras untuk bubur nasi isa. Orang kedah panggil moi.. 



Rice baby start 6 bulan dah boleh makan. Tapi fa start ajar isa makan bubur nasi masa 7 months. 6 months fa buat puree untuk isa. Untuk mommy semua bagi baby
 food better start dengan puree.tak kisah la puree buah or sayur.... big no no untuk nestum or cerelac ye mommy. Tak bagus untuk baby...






Fa guna beras perang untuk isa.. s3bab masa study dulu reserach fa pasal beras perang. Yes..beras perang lagi banyak khasiat daripada beras putih. Beras perang tak ada kanji..m so senang baby nak poo poo...Tu harga lebih mahal sikit. Tapi untuk isa beli pack 1kg pun lama ooo tahan.. tak kisah la brand apa asalkan beras perang... kalau korang nak beli beras lain pun boleh ja..tak salah.. anda ada hak untuk memilih kan... yeahh.. 








Then korang rendam dulu beras.. macam fa rendam lebih kurang 2-3 jam dulu... seeloknya lebih lama dalam 12 jam. Dengan perahan lemon atau limau nipis.... untuk memudahkan penghadaman baby and nak bubur cepat masak... bila korang rendam beras perang nih...color akan luntur and air tu akan berbau masam macam basi...jangan risau.. tu semua sebab proses penapaian ..then korang boleh terus masak dengan air rendaman tadi... tapi fa macam was-was sebab air tu berbau... fa cuci sekali lagi lepas rendam...





Then fa keringkan dalam semalaman... macam fa cuci beras dan keringkan semamalamN...esok baru guna...


.




Esok pagi tu fa goreng beras tanpa minyak untuk pastikan beras tu kering sepenuhnya...kacau sikit bagi semua butiran beras kering.. takut kalau ada tak kering nantikita simpan beras berkulat...lepas goreng tu..biarkan seketika bagi beras sejuk... masa nih pergi la tengok si kecik tu buat apa..haha..










Pastu korang blend dalam blender kering tau.. nih blender kering sekali dalam blender mini philips yang fa beli tu.. berbaloi-baloi...make sure nak blend nih blender korang 0un dalam keadaan kering tau tau....korang blend la sampai jadi serbuk... senang nanti bubur nasi korang dah halus.m tak payah tapis...





Last sekali simpan dalam container kedap udara tau... nak guna nanti cedok ja terus masak bubur.. jimat masa... tap payah tiap kali nak masak nak kena cuci beras..blend beras kan.. jadi mak mak nih masa terhad kan..nak tengok anak lagi..kerja rumah lagi... so macam nih kan senang...



sekali fa sediakan beras nih tak banyak...bajet untuk seminggu or paling lama 2 minggu..  takut lama-lama berkulat...Nak masak bubur nasi next entry la ye..kita ajar step by step bagi korang faham...



5 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum fa, wahh baguslah. siap2 blend untuk seminggu dua. nanti nak buat bubur pun mudah. thanks kongsi tips sediakan beras perang ni. singgah menabung ford untuk baby Isa ~~~

dya said...

fa kat mane nk beli beras perang tu?cam tak pena nampak pun kt pasaraya.info plss

Cik Rad said...

thanks fa share tips.. rad pon tgh buat research utk baby.. this month baby masuk 5bln.. so next month sudah blh start puree.. tak sabar nk bg baby mkn.. skrg ni pon da pandai tgk je kita mkn mcm nk minta sket je.. ;)

Petak Bunga said...

BERAS PERANG NI PAHIT SIKIT :)

S. Faezah said...

menarik..igtkan buat moi dulu br blend kan..hehe