Labels

Saturday, February 15, 2014

Skincare untuk baby eczema



ingat tak dulu before bersalin fa share sabun and skin care yanf fa beli untuk isa... KLIK SINI.. masa isa baru lahir..seminggu lebih kot mandikan isa without sabun... lagi awal tu kulit baby sensetif..so better mandikan dengan air biasa saja dulu..lepas tu baru guna sabun...lotion apa pun fa tak letak..just minyak telon...ala..baby baru lahir kan wangi..bau syurga...so air biasa dah memadai ye..


lepas tu fa guna sabun buds..sampai la balik sini dari kampung fa terlupa bawak balik sabun buds.. so fa guna ja sabun yang membe-membe kasi hadiah untuk isa... lama-lama tengok kulit isa merah..dekat leher pun merah biji-biji.. ish..dah mula cuak...biasa la first time mommy kan.. memang gitu.. over lebih.. jumpa doctor..doctor cakap ruam peluh..so pakaikan baju yang tak tebal untuk isa... fa nih siap google lagi..orang cakap sapu calamine lotion..haha.. fa pun apa lagi pergi beli dekat gursian sapu dekat leher..so far nampak la kurang... pastu naik merah dekat pipi.. google lagi.. orang cakap ruam susu..yela susu meleleh tak lap kan..so kena lap dengan towel basah after baby menyusu.. lama-lama makin teruk pulak..naik dekat pelipat..merah macam kering.. kesiannya la..


fa bawak isa jumpa pakar kulit dekat jalan tar...confirm isa eczema...so dia bagi sabun and lotion cetaphille untuk isa..and cream mengandungi steriod...uwaa...sebab fa baca steriod tak bagus untuk baby and kanak-kanak and orang tua pun tak bagus...memang cepat hilang..tapi long term baby akan bergantung pada steriod untuk baik....and fa ada baca dekat group mom tobe cetaphile ada alcohol.. so fa mencari organic baby care untuk isa... yes fa pakai buds before nih..tapi bukan yang buds eczema.. buds biasa...so tak sesuai la..tak ada kesan.. google punya google..rupanya ada skincare baby daripada virgin coconut oil... malaysia products and halal..so fa apa lagi terus order... head to toe body wash and haor and body oil... alhamdulillah...so far dah kurang dah eczema isa..dah tak worst.. eczema nih tak boleh sembuh sepenuhnya lagi..just boleh kawal..and organic product kesan bukan serta merta ye... takes time ya.. tapi alhamdulillah..lega and tak memudaratkan baby... yang boday wash tu fa siap tumpang guna sekali sebab wangi and best okey..one family boleh pakai..





Price: rm49.90 sebotol



pastu baru nih isa demam siap batuk kahak and selesema..malam bangun nangis sebab hidung tersumbat..then kawan fa suggest beli baby herbal cream.. fa pun try..lepas sapu ja..isa tido 2 jam dengan selesa...dah tak tersumbat..lepas mandi fa sapu dada, belakang badan and tapak kaki.. nak tido pun sapu..alhamdulillah dia tidur nyenyak lepas tu..dah tak bunyi macam tersumbat.. bagus sangat..untuk baby colic/ kembung pun sesuai tau...




alhamdulilllah fa dah try untuk my baby..herbal cream nih okey untuk kulit sensetif..bau pun best..dah try and berkesan fa decide untuk jual...kalau korang nak try untuk baby... boleh contact fa.. and fa nak bagitau..kalau boleh pilih sabun ke barang skin care baby yang organic...walaupun agak pricey daru yang biasa..tapi berbaloi...


fb nur fareehah ismail
sms/whatsapp 0149301585
instagram: naibabyboo

2 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum fa, bestnya. ni sheila bookmark dulu entri fa. mana tahu berguna dimasa akan datang.. sheila tunggu baby keluar dulu.. hehee ~~~bambamnya Isa...

S. Faezah said...

sian baby isa :(