Labels

Monday, January 20, 2014

TAK SEMUA KITA MAKAN BABY BOLEH MAKAN!!!!!!


yeayy..esok genap baby isa 6 months..alhamdulillah fa still breastfeed isa..but dah tak exclusive breastfeed dah sebab isa dah merasa banana hari tu..my mom in law suapkan..even sikit tapi dah tak dinamakan exclusive breastfeed ye..kalau exclusive breastfeed..hanya consume susu ibu sahaja without makanan atau minuman lain..so sad jugak sebab memang aim nak 6 months exclusive breastfeed isa...sebab sebarnya moms milk tu dah cukup lengkap dengan all nutrients,,without food pun sebenarnya dah lengkap makanan baby dengan moms milk sahaja...hopefully kalau lepas nih isa ada adik..hope dapat exclusively breastfeed my baby selama 6 months without any other foods or drinks...abaikan kesedihan itu..



okey next chapter pasal makanan for baby ye...yes bila baby dah boleh makan...uols jangan teruja sampai semua benda yang uols makan pun nak suap pada baby...please NO NO...even orang lain nak suapkan dekat your baby.,..please halang sebolehnya..sebab tak semua makanan kita makan baby boleh makan ye..tambah makanan with SALT and SUGAR... tu memang NO ENTRY sampai baby dah besar ya...sebab tak elok untuk perut baby... sebenarnya 6 months nih sesi perkenalan sahaja..untuk baby tau ada makanan lain selain susu...  so kalau baby reject awal pun..its okey..baby baru nak kenal kan... slow-slow ajar ye..



and jangan la nak suap semua buah or vege..even baby boleh makan fruits and vege..tak semua buah and sayur baby boleh makan..depends pada umur jugak...fa letak sekali lagi...apa yang baby boleh makan ikut umur tau..please alert...kalau boleh lekat dekat kitchen or peti ais..at least semua orang dalam rumah tau apa yang baby korang boleh makan..hope this works untuk korang yang ada masalah semua benda orang lain nak suap for your baby... sebab fa banyak baca problem nih dekat group mom tobe, solid & semisolid food for your baby dekat facebook...





pasal bagi makan awal..yes...sebolehnya 6 months above..atau masa korang tengok baby korang dah bersedia...memang orang dulu bagi baby makan awal even lepas pantang pun ada yang bagi... ye orang dulu okey sebab tak banyak info and research lagi kan..now as educated parents yang boleh dapat info dihujung jari....please ubah cara uols ye..sebab bahaya bagi baby makan awal kalau diorang tak bersedia.. can cause banyak benda..usus tersumbat la..usu pecah..masalah penghadaman..perut baby belum matang dah kecil ja..masih virgin lagi..so please jaga.. kita penat sakit mengandung dan melahirkan..so better jaga baby seeloknya... kalau baby sakit..kita jugak yang susah kan.. so apa pun bertegas la demi kebaikan anak...



baby kalau kita makan or bagi apa saja..memang dia akan buka mulut and nak..tu bukanya sebab dia suka tau...memang fitrah baby suka explore and belajar semua benda guna mulut..baby tak tahu benda tu bahaya untuk perut diorang..as parent kita yang bertanggungjawab nak bagi apa untuk baby....bab nestum cerelac or instant food..seeloknya elakkan..sebab banyak bahan pengawer sugar and so on kan..kalau boleh elak..elak...kalau tak dapat...its okey...rajin la buat makanan for your baby..hope fa pun rajin la lepas nih..demi anak tersayang..cewahhh....serious kan entry kali nih...yup..sebab fa rasa marah and sedih bila jadi benda macam nih...banyak baca dekat facebook prob mommies...first of all ajar or bagitau dulu husband pasal makanan baby semua nih..then baru orang lain yang dekat dengan kita...sebelum terlambat...jom berubah untuk anak ye..



haha..budak merajun tengok mama makan ice cream...big NO untuk awak sayang..


3 comments:

Petak Bunga said...

anak umur 4 bulan dah suap...cuba2.. tak sampai hati dia duk tengok kita makan.
mak2..cakap masa kecik kita makan pisang lecek dari kecik tak ada apa pun..

dalila said...

huhuhu..
siann baby..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak.. comelnya baby Isa.. jarang dengar nama ni digunakan.. hihi. tak tahu la camne sheila nak melalui pengalaman cam awak ni.. lagi 4 bulan je baby nak keluar. salam perkenalan, sheila follow kamu ya (",)