Labels

Thursday, January 16, 2014

hint baby ready for solid food


okey..next week baby isa dah cukup 6 months..kiranya dah boleh mama feed isa dengan solid food kan.. but before tu 6 months adalah satu garis panduan saintis barat sahaja.. setiap perkembangan baby adalah berlainan..so meh kita tengok apa hint baby dah bersedia untuk solid food...


1. Baby dah boleh duduk dengan stabil atau dengan sokongan. 
Maksudnya kalau kita letak baby dalam bumbo seat atau baby boleh duduk tegak atas riba kita dengan sokongan so dah pass okey..tak kan la baby nak makan sambil baring kan..tercekik pulak nanti..so duduk dengan sokongan atau tanpa sokongan adalah wajib ya...




2. Berat badan baby dah naik dua kali ganda dari berat semasa lahir.
Contoh: Masa lahir berat isa dah 3.35kg.. check up 5 months dah 6.6kg.,...so nih 6 months mesti naik kan...so passed.


3. Baby menunjukkan minat yang amat mendalam terhadap makanan.
ini memang tabiat isa..kalau tengok kitaorang makan..dia siap perhati je..sambil mengunyah.. mak aih anak oii..kesian mama tengok..kuat iman mama tau tengok awak terliur..kalau tak dah bagi makan..tapi kena sabar dulu...


4. Baby dah pandai mengawal lidah mereka.
dulu isa gitu la kalau lapar ke..now dah kurang dah..maybe dah pandai kan...


5. Boleh megawal kepala dan tengkuk.
yes..nih dah passed..sebab dukung isa pun tak payah support kepala dia..so jangan bagi makan kalau tengkuk baby lembik lagi ye...


6. Cepat lapar.
nih dari kecik kuat..kuat betul menyusu..tapi badan kecik je..aih isa...ikut papa ke..



alhamdulillah..semua list dekat atas isa dah pass...tunggu 21 jan 14 genap 6 months mama suap isa dnegan homemade puree dari air tangan mama ye... mama rajinkan diri masakan sendiri untuk isa... np salt no sugar okey isa...not good untuk isa kan..sebab perut baby tu kan suci lagi...jangan kata dah start boleh makan korang sumbat semua makanan pulak..jangan pulak apa korang makan bagi baby sekali.. NO NO NO... semua yang prang tua makanan...big NO NO for baby... perut dia tak boleh digest lagi okey.. pasal tu next post okeyh..fa tempek sini food chart for baby ikut months ye..


tak salah pun kalau mopmmies semua tak nak bagi baby solid food..nak teruskan dengan susu ibu sahaja selama 2 tahun..sebenarnya susu ibu dah cukup lengkap khasiat yang baby perlukan..kalau tak dalam Islam tak adalah tahap najis ringan cakap baby yang menyusu susu ibunya sahaja selama 2 tahun kan..nih untuk baby yang fully breastfeed ye..kalau formula rasanya tak lengkap macam breast milk kan...




2 comments:

S. Faezah said...

mesti fa excited kan nk masak utk baby isa..hehehe
best tgk member ofis sllu google cari recipe utk baby dorg..skrg mcm2 da resipi for babies..kite yg dewasa ni pon tgk rasa sedap..hehehe

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak.. wah ada tanda2 nya ye.. bagus ni, thanks sharing. Haii baby Isa yang comel (",)