Labels

Thursday, November 28, 2013

berkesan tak perineal massage dkt fa?


last update blog october..now dah hujung november nak masuk december dah..baru ada masa nak update...biasa la dah ada baby nih...masa fa dah makin terhad untuk diri sendiri..kadang nak mandi lama-lama pun tak sempat tau...tadi buka blog..terus la banyak la comment..sorry tau fa tak reply lagi..tak sempat...nih nak update laju-laju..sebab isa dah bangun...

ingat tak perineal massage masa preggy yang fa buat tu...tak ingat KLIK SINI...fa beria la buat everyday massage tu...tapi apa kan daya..masa bersalin kena episotomy jugak...fa pun tak tahu panjang ke tak...maybe cara fa buat salah kot...terpaksa la menahan sakit dijahit dan menunggu luka jahit baik...sadis betul..




sekali fa ternampak ada orang post nih dekat fb..terus..nak menjerit sebab kita boleh tak benarkan doktor gunting kan...sebab fa rasa fa baru meneran sikit..dah nak keluar pun isa...doktor terus minta kebenaran gunting..untuk first time mama macam fa nih tah tahu apa-apa..and takut baby ada komplikasi ke apa...siap angguk ja benarkan...fa rasa fa mampu keluarkan isa tanpa gunting..sebab isa tak besar sangat masa lahir...maybe bukan rezeki kot..redha ja...


so mom to be yang lain alert ya benda nih..if korang tak ada masalah masa lahirkan baby..jangan benarkan doktor senang-senang ja nak epi korang tau...tapi kalau keadaan kritikal baru benarkan okey...nak menunggu luka baik satu benda yang sakit tau...sebab nak bangun kena slow-slow... dengan newborn baby nak kerap susu...mencabar jugak...


maybe bagi fa perineal massage tu tak jadi...sebab doktor terus nak gunting...tapi mom to be yang lain buat tau...fa rasa memang berkesan..sebab bukaan cepat sangat...fa dalam beberapa jam ja dalam labour room dah fully 10cm terbuka....good luck mom to be...


nak tempek sikit latest gambar isa..isa dah 4 bulan sekarang..dah pandai menirap dah..pastu suka sangat tarik spek dengan rambut...makin mencabar mama dia sekarang....






4 comments:

nurul husna said...

fa...follow kita yer

http://permatahusna.blogspot.com/
:)

AZLIN said...

i see. Thanks for the info. Pasni nk bersalin boleh request tanak epi

Seri Selaseh said...

comel sgt.. tak tau pula episotomy tu ada option. Ingatkan mmg kebiasaan dr buat camtu.

Nursaila Norman said...

fa,saila pernah tersesat kat sini sekali dua..kali ni nak terus follow sbb terbaca entry ni..huhu. harap2 kalau ada info best2 lagi share lah ye :))

pasal perineal massage tu ramai jugak yg ckp berkesan :) tp bab epi tu mmg ni 1st time tau! huhu..

kalau sudi follow lah kita jugak :P