Labels

Thursday, September 12, 2013

part 2: bersalin oh bersalin


okey kita continue part 2 sementara baby isa tengah tido...perlu update laju-laju sebab baby isa kejap ja tido..pastu jaga nak susu...pastu sambung balik tido...


21 Julai 2013
dah pukul 12 lebih pagi tu nurse seluk and bukaan fa dah dekat 8cm...masa nih contraction makin kuat sangat-sangat...yes...contraction kuat dan fa sakit sangat... masa nih fa siap berpeluh lagi tau...tanya hub hospital nih tak buka air cond ke....hub cakap eh sejuk la...diorang buka aircond..masa nih fa berpeluh and rasa dahaga...fa minta dengan nurse air....sebab tak sempat bawak masuk air zamzam yang fa bawak dalam labour room...terlupa sungguh..tapi fa sempat teguk sekali sebelum masuk labour room...pastu nurse cakap fa tak boleh makan..minum pun just air kosong tapi sikit ja..so nurse bawakan air kosong untuk fa...


setiap kali contraction datang mesti fa panggil hub even dia dekat sebelah fa ja..and pegang tangan dia kuat.. sorry ya hub kalau tersakit fa genggam....sebab memang menahan sakit yang amat sangat...tak tergambar sakit tu...sakit contraction dekat pinggang...rasa macam nak tercabut tau pinggang...setiap kali contraction fa mesti duduk tak senyap...mengiring sana..lipat kaki la...sampai nurse and doktor datang suruh fa duduk diam-diam sebab tak dapat nak baca bacaan ctg...bacaan ctg jadi tak cantik kalau fa duduk tak senyap...tapi doktor saya tak tahan kot sakit..sangat sakit...mana boleh duduk diam....sampai satu masa fa dapat teknik keraskan badan masa datang contraction..siap pejam mata tau...kurang la sikit..sikit ja ok..tapi sakit still kuat ya...fa ada minta any pain killer dekat doktor..sebab tak tertahan kot...doktor cakap dah tak boleh sebab bukaan fa dah besar...nanti kalau ambil baby tido tak aktif...so fa tahan ja...setiap masa menahan sakit fa baca doa nabi yunus dalam perut ikan...selawat baca al-fatihah ayat qursi...macam-macam la yang terlintas....


nurse suruh fa sedut gas masa contraction datang...fa ada cuba 2,3 kali..tapi macam tak ada effect apa-apa pun...so fa cakap denga hub tak nak...biar fa tahan ja...masa nih memang terlintas kalau Allah nak tarik nyawa fa pun tak apa..sampai macam tu sekali tau...Astagfirullahaladzim....tah apa-apa fa nih....fa kuatkan diri dengan baca doa nabi yunus..fa tau orang lain boleh tahan..fa pun boleh...hub banyak bagi semangat time nih..tq hub....and fa kuat sebab tak sabar nak jumpa my baby....dalam pukul 1 pagi kot doktor and nurse datang seluk lagi...dah dia nak seluk time contarction...fa suruh doktor tunggu kejap bagi habis contration baru seluk...then doktor seluk cakap still 8cm..Ya Allah kenapa terasa lambat sangat nih...setiap kali habis contratcion fa akan minta hub suapkan air...rasa kering sangat tekak...


pastu nurse datang lagi...dia cakap dalam pukul 2.30am doktor akan datang check fa..dia cakap kalau rasa nak terberak cepat-cepat panggil diorang....masa nih la..fa kerap tanya hub pukul berapa...terasa lambatnya masa berlalu...nak tunggu 2.30am dengan sakit sangat....lamanya...sampai satu masa fa rasa nak teran and fa siap terteran sikit tanpa sengaja tau time contraction...pastu fa rasa nih kot yang nurse tu cakap tadi..rasa nak terberak...fa suruh hub panggil doktor...then doktor dengan nurse datang and minta hub tunggu luar kejap... doktor nak check bukaan...masa nih doktor seluk time contratcion..Ya Allah sakit jugak ya...kalau seluk time biasa tak sakit..tapi time contraction menahan sakit contraction lagi...tarik nafas untuk doktor seluk lagi..fuhh.. sakit kot...pastu fa dengar doktor cakap dah 10cm...masa nih fa tiba-tiba datang semangat kuat.. rasa contratcion pun hilang..sebab dah tiba masanya...doktor suruh nurse prepare semua barang nak bersalin and panggil hub masuk...


hub masuk and berdiri tepi kepala fa sambil gosok kepala fa bagi semangat..doktor suruh tarik nafas dalam-dalam and teran sehabis nafas....mula-mula fa buat tak menjadi..yes masa nih ilmu yang fa baca teknik pernafasan habis hilang....lupa habis...yela..time nervous sakit macam nih...memang dah tak ingat dah teknik semua...banyak kali fa cuba teran tapi nafas tak panjang...masa nih fa dah tak rasa contraction...maybe sebab tengah fokus push baby...ramai nurse masuk bagi semangat dekat fa suruh push..lama sikit doktor cakap nak gunting sikit..yes fa dapat rasa and dengar bunyi masa doktor gunting..siap boleh terlapas cakap aduh lagi tau..terasa jugak sakit tapi tak sakit macam contraction tu...bila fa dah dapat push sehabis kuat..doktor suruh kuat lagi sebab baby dah nampak kepala..takut lambat baby lemas...masa nih lagi bersemangat...fa tarik nafas terus push sampai habis nafas..then terus tarik nafas lagi push lagi....tak boleh ada gap ye lepas habis nafas..kena terus tarik nafas dalam-dalam cepat-cepat tau....then fa terasa ada satu benda besar keluar seketul macam tu...and terdengar suara baby nangis... terdengar hub cakap allhamdulillah and kiss dahi fa....masa nih fa syukur sangat baby dah keluar dengan selamat... pastu dengar nurse cakap Assalamualaikum dekat baby... nurse lap-lap baby sikit..pastu letak atas fa...Ya Allah masa nih tak caya fa dah ada baby...dah jadi mama.. memang sebak sangat tau...then nurse ambil bersihkan baby untuk hub azankan...


pastu sesi menjahit pulak...lama jugak doktor jahit sebab doktor nih perempuan...lembut ja buat kerja.. dia buat slow-slow tak nak fa sakit..doktor ada cucuk ubat bius..tapi dia cakap nanti masa jahit lapisan luar akan terasa jugak sakit...yup memang terasa jugak sakit masa jahit...tapi tahan ja la... doktor cakap kulit fa tebal tu terasa sikit sakit...nurse cakap bagus kalau kulit tebal so lepas gunting tu kulit tak jadi lembik and susah nak jahit...settle ja jahit...nurse bawak masuk baby bagi fa breastfeed...masa nih baby pandai sangat cari nipple and hisap....hub pun dah boleh masuk masa nih...then nurse hantar makanan..roti, air kosong dengan air milo...dia suruh fa minum air kosong..kalau tak rasa nak muntah..baru minum milo and makan... fa apa lagi terus makan la...nasib tak muntah....tunggu kejap dekat labour room..rehat-rehat...baru ditolak ke wad...















akan bersambung...............

5 comments:

athirah said...

wahhh... lama gila x blogging... fa dah ada baby pun... :)

Shakina Farhan said...

rindu plak time baby awal2 keluar tu..hehe..comey baby isa..

EZAN IDMA said...

ya allah terasa kesakitan walaupun belum kahwin, alhamdulillah semua selamat. comel baby awak

Natasha Binti Nordin said...

Wah !! bestnye bersaln kan ? sha dulu takde ubat pape pun . takde bagi pernafasan pape pun . doktor biar aje sampai rasa nak beranak . seluk 5-6cm terus masuk labour room . tu pun jalan sambil kene papah ngan hubby . seksa tol . Cuma satu je . Doktor tmpat sha bagi makan mcm biasa . Dia takut sha takde tenaga nanti . Alhamdulillah takde la terberak ke hape . Tahniah kak Fa ! Baby comel sangat !!

Norhazrina Abdul Hamid said...

haihh nevesnya bila baca. tkot. huhuhu. skng mst fa dah lega bby dah kuar. huhuhu