Labels

Tuesday, September 10, 2013

part 1- bersalin oh bersalin


anyone yang follow blog fa mesti tau fa risau menunggu masa melahirkan baby kan..yela orang 38 weeks plus pun dah bersalin..yang due date lewat dari fa dah bersalin..tapi fa baby masa tu masih hapy lagi dalam perut fa...oh..cuak jugak la..sebab risau kan takut induce and takut apa-apa jadi dekat baby... masa tu pikir macam-macam la...setiap masa berdoa hope baby ok..and semuanya selamat...fa siap turun naik tangga dekat rumah tak naik lif..dah rumah tingkat lima...sebab nak bagi cepat bersalin..mop lantai, cuci toilet tapi still tak ada tanda bersalin lagi...


sepatutnya due date fa 19 julai...fa overdue 2 hari...dah la masa tu tak tau rasa sakit or macam mana tanda bersalin selain keluar darah or pecah air ketuban...tak tau rasa sakit tanda nak bersalin macam mana...fuhh... nervous jugak masa tu..ok..fa buat by part la ye..sebab panjang kan...nanti korang bosan pulak baca...jom kita start...are you ready darling?
20 julai 2013
pukul 11 pagi tu fa ada rasa macam sengugut...tapi tak kuat sangat...tapi kerap jugak...dalam 10 minit sekali.. tapi boleh tahan lagi...hari tu hub ada kelas...fa pun berpuasa lagi hari tu...sebab tak sakit sangat kan..mampu bertahan lagi..tapi makin lama sengugut tu macam makin kuat pulak sakit...bila datang sakit tu..tak boleh nak baring or duduk..berdiri pun macam tak kena...tapi sakit tu kejap je..dalam beberapa saat ja kot... mak sedara fa ada dekat rumah fa..dia suruh fa buka puasa suruh makan la..bagi tenaga kot dah nak bersalin..tapi fa tak nak...sayang kot puasa...so fa bertahan...time nak solat pun tahan ja...memang sakit sangat...siap whatsapp hub suruh balik terus after kelas...fa cakap leps berbuka pergi hospital...tapi risau pulak kot nih braxton hicks saja....sebab fa tiap masa pergi toilet check kot ada keluar darah or air ke... tapi yang keluar macam lendir jernih ja...selalunya tanda bersalin lendir bercampur darah kan..tu yang fa confius tu...lendir nih keluar 2,3 hari sebelum jugak....tapi fa buat dunno ja...


time berbuka pun sakit tu datang lagi..fa bagitau hub lepas berbuka pastu mandi and solat terus la pergi hospital...masa time mandi tu..fa wee wee dulu..time tu perasan ada darah sikit...sikit sangat...lepas solat terus kitaorang pergi hukm...time nih nervous dah dalam kereta...dah sampai masa dah ke..fuhhh...kalau dah masanya..hope dipermudahkan...


hub drop fa dengan mak sedara dekat emergency o & g..fa daftar..and nurse check bp semua...then dia suruh kencing untuk check urine...pastu dia bagi kain hospital suruh tukar sebab jap lagi doktor nak check bukaan aka seluk..oh my nervous i time nih..sebab teringat ramai orang cakap seluk tu sakit kan...nurse pasangkan ctg nak check denyutan jantung baby....then bacaan tak berapa elok sebab maybe baby tengah tido and tak aktif...time nih jugak la doktor pelatih nak buat survey tanya itu ini pasal pregnancy fa...alahai ko tau tak aku tengah nervous nih..boleh pulak muka selamber ja tanya macam-macam...tapi layankan jugak la...pastu doktor datang..nasib perempuan...dia cakap nak seluk..terus fa istigfar banyak-banyak...dia suruh fa tarik nafas and dia seluk...masih nih takut jugak..kot la tak ada bukaan lagi...sebab sebenarny fa ada jugak perasaan excited nak jumpa my baby..yela..dah tunggu lama kan...lepas tu doktor cakap dah 4cm...Ya Allah masa nih happy sangat...sebab dah 4cm...doktor kata nak pecahkan air ketuban...fa angguk ja..doa nak jumpa baby dah termakbul..allhamdulillah...dah tiba masanya...pastu berdoa hope malam tu jugak la dapat bersalin...lepas doktor pecahkan air ketuban..yes darling..pecah air ketuban tak sakit..lepas tu akan rasa ada air panas mengalir ja dengan banyak...doktor tu boleh cakap dekat nurse yang fa nampak relax ja.. ya doktor saya buat relax supaya tak sakit...allhamdulillah teknik berjaya...bila bangun perasan kain habis basah and ada lendir and darah..so nurse suruh tukar kain sebab doktor suruh fa masuk labor room....labour room pun ada kosong.then bila keluar dari bilik pemeriksaan tu...mil and fil pun ada sekali..baru datang..terus fa ditolak masuk labour room..


hub ja dibenarkan masuk labour room...tapi fa ditolak masuk dulu..sebab hub kena register dulu ambil pass baru boleh masuk teman fa...labour room hukm bilik-bilik...1 bilik sorang..tapi tak la besar sangat..fa rasa agak selesa jugak la...dalam labour room nurse bagi baju dengan kain lain suruh tukar...and kena buka pakaian dalam ye..pastu nurse masukan ubat dekat bontot untuk bagi uut uut....lepas masuk ubat..terus fa pergi toilet melepaskan hajat....bila dah balik ke labour room..hub dah ada...nurse check bp and pasangkan ctg...masa nih contraction tak rasa sangat...tak sakit lagi...siap bleh bergambar...then nurse cucuk jarum dekat tangan sebab nak masukan drip..boleh tahan jugak ye sakit cucuk jarum untuk drip...pastu nurse tinggalkan fa dengan hub dekat dalam bilik..then kejap-kejap nurse and doktor datang nak check bukaan.. pastu lepas seluk..doktor cakap dah 7cm...allhamdulillah cepat jugak bukaan...




sila cari nama fa...


 tengah check blood pressure...muka ada senyum lagi time nih....



akan bersambung...............

4 comments:

Anonymous said...

bl doc seluk tu sbenarnye sakit ke x fa?

Sya Mimie said...

mcm2 pengalaman orng kn..selalu bca,, hope bila turn diri sndiri kuat nk hdapi..

Yunie Mara said...

suka baca blog kak fa..turut rasa scary..huhu..waiting for your next entry :)

Natasha Binti Nordin said...

sha kene seluk time contraction buat dunno je sbb contraction lagi sakit ! :P