Labels

Thursday, September 26, 2013

bila anak reject botol susu!! dan finally jumpa botol yg sesuai


Alhamdulillah dari lahir sampai hari nih fa dapat susukan baby isa....syukur sangat sebab baby kan berhak dapat susu dari ibunyakan...susu fa pun setakat nih cukup untuk baby isa kenyang...hopefully ianya akan berterusan...start dari baby isa lahir sampai sekarang fa memang direct feed ja baby isa... bonding kuat sangat kalau kita df baby...masa df tu baby mesti nak menyusu sambil tengok muka mama dia... YA ALLAH satu perasaan yang tak dapat digambarkan la...


sampai la fa rasa dah ready nak introduce baby isa dengan botol susu...tapi still fa bagi susu fa..fa pump dengan BREAST PUMP MADELA MANUAL...fa pernah buat post pasal beli breast pump nih... fa guna botol tommee tippie...mula tu baby isa hisap ja sampai habis 2oz susu dalam tu...esoknya sama jugak minum sampai habis...tapi sehari masa tu fa bagi sekali ja guna bottle..just nak biasakan baby isa guna botol... pastu lama tengok dia macam tak nak pulak..tolak dengan lidah dia...ala...sedih terus mama...sebab mama suka betul botol tommee tippie...comel..siap beli 2 lagi masa preggy...


runsing jugak bila baby isa rehject botol..yela if ada apa-apa hal tak dapat nak df baby isa...kesian dia... hari tu fa tak tahan sangat nak ke toilet pastu baby isa pulak nangis nak susu....menahan ja la fa sambil susukan baby isa...kesian dia nangis kan...so kalau dia nak botol senang sikit..boleh minta orang lain susukan kan...


 bila jadi macam nih..en google la penyelamat...fa punya la google experince mommies semua bila anak reject botol...ramai suruh try bagi orang lain yang susukan baby guna botol...sebab baby bila mama dia susukan guna botol dia akan tolak...sebab dia bau mama dia...so dia mesti nak direct susu dari mama dia kan... tips nih fa dah cuba,,,still gagal..kadang nak kadang dia tak nak bila mak sedara or hub susukan...pastu orang suggest tukar puting botol..dah fa beli tomme tippie...tak boleh la nak tukar puting sahaja kan..kena tukar botol sekali..ramai suggest guna puting yang kuning tu...sebab ianya lembut..material latex kan...ramai suggest guna AVENT, MAM, NUK, PIGEON...so dalam pilihan fa..fa nak try NUK and PIGEON.... 


so fa belik NUK dulu...fa beli dekat MANJAKU...balik terus cuci pastu sterile then bagi baby isa minum guna NUK...haha...as usual...dia tolak mentah-mentah uolls...luluh hati mama nih semangat pergi belikan... tapi fa tetap tak putus asa...yes..bila dah jadi mama nih   kita kena berani mencuba...if orang cakap membazir....abaikan..sebab kita nak the best untuk our baby kan... ala..handbag, baju boleh beli mahal.. apa salah untuk anak kita melabur sikit...bila fa google lagi..orang suruh try PIGEON PERISTALTIC PLUS... bila baca punya baca dengan bloog mommies,,,,ramai dah berjaya...


lepas ja check up baby isa hari tu..fa ajak hub pergi jusco nak beli botol..terus mencari PIGEON PERISTALTIC PLUS nih..ada 2 jenis...crystal clear bottle (PP) dengan Yellowish gold/honey-like colour bottle(PPSU)...PPSU nih RM55...yg PP tu RM40...fa ambil PP ja..sebab nak try dulu kan.. botol nih even plain biasa tak secomel tomme tippie tapi ianya sungguh mahal kan..demi anak...fa beli jugak...


nih beza PP dengan PPSU - material yang digunakan untuk buat botol ni, ada 2 jenis - Polypropylene ( PP) atau polyphenylsulfone (PPSU). PP ni selalu digunakan dalam kebanyakan produk seharian. PPSU ni yang gred tinggi, lagi bagus dan tahan lama. Botol yang diperbuat daripada PP, warnanya lutsinar (crystal clear). botol yang guna material PPSU, warnanya yellowish gold/honey-like colour.


                             PPSU                                                                                 PP



so fa pilih botol PP sahaja..takut si kecik nih reject lagi kan...fa beli yang wide neck sebab 'closer to nature', yela..kan lebar macam mommies b*** kan....and senang kalau nak pegang...esoknya pagi terus bagi si kecik..tapi kena cuci and sterile dulu la....dalam hati nih selawat banyak-banyak hope baby isa terima... finally...alhamdulillah..baby isa hisap tanpa reject langsung....habis susu yang fa panaskan dia minum... hari nih hari ketiga guna...alhamdulillah..dia suka...minum dari botol sampai tertidur...baby isa pun tak nipple confuse sebab df pun dia ok jugak...syukur sangat finally jumpak botol yang serasi...puting pigeon nih pun lembut ja... walaupun botol nih tak secomel tt yang mama suka..tapi mama suka jugak pigeon sebab baby isa suka..




 sedapnya dia guna botol pigeon...


tips untuk mom to be: jangan beli botol susu satu jenis dengan banyak..sebab kita tak tahu kan baby kita sesuai dengan botol mana..kalau boleh selang seli jugak df dengan botol masa awal-awal pantang....bagi baby biasa..


5 comments:

Puteri Fiza said...

Assalamualaikum, hye. Betul lebih baik kite susukn anak sendiri. Susu ibu lebih baik :)

Effy said...

nice;
jom follow my blog

IDAZS said...

Salam kenal.

dulu anak saya pun reject botol susu juga. Tapi alhamdulilah dengan pigeon dia ok :)

Cik Rad said...

Mmg taw.. Rad pon masa pantang da start bg botol.. Tp kdg baby confuse.. Huhu.. Lps pantang ni nk cari botol pigeon gak lah..

Nana said...

Hehe sama la plak
Anak sy reject botol then pakai botol ni br dia nak