Labels

Saturday, July 6, 2013

Register deliver dekat HUKM


Insyallah fa akan deliver baby dekat HUKM Cheras...yela mama dia kan ex UKM..baby pun nak jugak keluar dekat HUKM...haha..no lah..nih semua hub yang nak..dia cakap HUKM bagus sebab officemate dia...ramai wife deliver dekat HUKM...and review diorang cakap bagus...so lepas kitaorang bincang..and fa setuju ja..asalkan semuanya selamat...HUKM nih ada 2 ward..general ward and yang private wings.. malas nak berprivate wings...general ward sudah..sebab dekat HUKM nih..ward ja berbeza...labour room still sama..so keselesaan hanya pada ward...setengah orang nak privacy..so korang boleh pilih private wings la.. fa pilih general ward ja...kalau private wings tu korang boleh pilih doktor untuk deliver and check up...


so macam mana nak register deliver dekat HUKM? nih fa buat entry sebab ramai yang bertanya dengan fa macam mana nak register bersalin dekat HUKM...first sekali korang kena minta referral letter dari klinik yang korang selalu check up...kalau macam fa, dekat KKIA la...fa minta nurse tu buatkan surat untuk deliver dekat HUKM...and korang kena bawak BUKU PINK check up tu..kalau korang kerja government bawak sekali la guarantee letter ya...kalau kerja swasta yang tak ada..so tak payah la...


korang bawak surat and buku pink pergi bahagian O & G HUKM tu dekat kaunter...then diorang akan registerkan korang and bagi date lain untuk appointment check up dekat HUKM... so far fa dah 2 kali check up dekat HUKM..masa register nih diorang tak minta bayaran apa-apa..just masa first check up nanti baru korang kena bayar...first check up dekat HUKM tu..fa kena RM70 untuk register & scan baby...next check up tu kena tak sampai la RM70...fa dah tak ingat berapa...


so far fa suka doktor HUKM..sebab diorang baik and membabtu sangat masa check up...banyak jugak fa bertanya masa check up...and diorang sangat membantu dengan info-info...so hope sudah terjawab ya mom to be macam mana nak register untuk deliver dekat HUKM...fa pergi register nih masa masuk 7 bulan preggy...


nih fa letak sekali kos untuk deliver dekat hukm general ward..





4 comments:

Natasha Binti Nordin said...

wah.. foreigner 2 kali ganda . sha kat japan nanti deliver lagi murah ada la . sumer insurans yg bayar ... selamat bersalin kak . semoga Allah melindungi kak fa and baby .. In Shaa Allah :)

sleepy.yana said...

Salam..sy nak tanya,kalau dah 8bln pregnant blh lg ke nk gi register bersalin kt sne? kena wt checkup kt situ tiap2 minggu ke? Kat sane ada ditetapkan ke minimum brp kali kna checkup utk brsalin situ? Tq :-)

Anonymous said...

slm,fa.. nak tnye..if de GL,kne ltak deposit jugak ke cmner?

-aein-

fa.ismail said...

natasha: yaka..bestnya...amin...tq dear...

sleepy.yana: boleh lg rasanya 8 bulan..xla tiap2 mnggu mula tu dia bg fa 3 minggu skali..skrg dia bg sebulan skli sbb xda prob..if ada prob mybe slalu kot kna g check up.. dia tak ada ttpkn brpa kali check up..asalkn kita pergi register..


anon: mybe if ada GL..xpyh kot deposit