Labels

Tuesday, July 9, 2013

akar fatimah dikala 38 weeks preggy



Tadi before mandi pagi....fa cuba-cuba rendam akar fatimah pemberian biras...ada yang panggil akar fatimah, sanggul fatimah and macam-macam lagi...rasanya macam sama ja kan bendanya....akar fatimah nih perlu direndam...orang cakap kalau dah dekat masa bersalin akar tu akan kembang sekembangnya...air  rendaman tu dijadikan air selusuh, disapu di perut or dibuat mandi...Nih hasil rendaman fa sselama sejam lebih..dah kembang sekembangnya..adakah sudah dekat masanya?

Tapi fa tak berani nak minum..so fa buat mandi ja air nih...anyone yang pernah cuba? Share please experince korang dengan air akar fatimah nih...


6 comments:

Anonymous said...

sy minum time contraction,,mmg cpt jln buka

ruby rosli said...

rendam macamana fa? boleh share cara rendam and khasiatnya tak?

Natasha Binti Nordin said...

umi sha dulu ikut petua rendam akar ni jugak . dan minum airnya . Sha skang da 34 minggu . tak tau nak cari ubat apa untuk selusuh . buat air semayang hajat sendiri je kak . Untung la akak jumpa ubat2 n petua orang lama2 ni . Ada jugak orang cakap petua selusuh minum air hujung rambut yang basah (lepas mandi) .. Psst. Tenkiu sesangat sebab rajin buat entry pasal pregnancy akak . sangat informative bagi sha . Sha salu follow update akak everyday . Keep it up !

SFaezah said...

1st time tau psal akar fatimah nii ^^

fa.ismail said...

anon: yeke sis...aduh mcm tkut ja nk mnum

ruby : fa rendam macam biasa dalam air. sebelum tu baca bismillah and selawat...pstu rendam ja...org cakap boleh buat air selusuh untuk memudahkan bersalin

natasha: welcome sis...allhamdulillah dpt share sikit2 pengalaman and info

sfaezah: fa pun bru tau...tu pun xbpa sgt2 tau pasal akar fatimah nih

Anonymous said...

aa,rsnye fa minum nati time tgh sakit kot, spy temph masa sakit tu dpt dikurangkan,,sy hosp y provide actually..sy skit sejam je,then trus kne sorong msuk,huhu