Labels

Thursday, June 27, 2013

Penting ke perut BESAR atau KECIL masa preggy?


penting ke perut besar atau kecik time preggy nih? bagi fa tak penting sangat as long as baby dekat dalam membesar dengan sihat...perut fa dikategorikan kecik jugak la time pregnant...kalau dalam gambar tengok macam besar..tapi hakikatnya tak besar sangat pun....


hari tu masa ada check up dekat kkia...masa 8 months plus kot..tak ingat dah..menunggu turn ambil bp... ada sorang kakak nih tegur fa..dah berapa bulan adik pregnant...dengan pantas fa jawab la dah 8 bulan kak... eh kecik ja perut tak macam 8 bulan..dah dekat nak bersalin kan..fa jawab maybe anak first kot sambil sengih je dekat akak tu...yes memang dari awal preggy fa perasan perut fa tak besar...awal dulu macam tak nampak pun...start la risau eh ok ke baby dekat dalam..membesar dengan okey ke...sebab perut tak nampak kan...sampai ada sekali check up...fa tanya doktor..kenapa perut saya tak nampak lagi..doktor cakap biasa la..anak first...perut tak besar sangat...sebab tak ada ruang baby lagi kan.. masa tu terus lega... 


tapi jeles tengok preggy mommies lain perut besar ja...macam comel ja tengok...now fa dah tak risau...sebab setiap kali check up baby and scan..doktor cakap berat and saiz baby okey...tak kecil tak besar...saiz and berat baby mengikut minggu sepatutnya..Allhamdulillah...so preggy mommies yang mengalami perut kecil ja masa preggy...jangan risau as long as baby sihat and membesar dengan okey... perut kecil or besar tak ada kena mengena dengan baby dekat dalam tau..


preggy mommies lain selalu juga bercerita dengan fa perut diorang kecik ja orang tegur...fa selalu la nasihat its ok perut kecik asalkan baby ok kan...best perut kecik tak besar sangat tak membazir la duit perlu beli maternity blouse ke....just beli pants ja...kalau yang boleh muat lagi pants before preggy lagi untung... and tak perlu la berat-berat sangat bawak perut kan...abaikan ja mulut orang..asalkan both mama and baby sihat kan..


masa nih fa dah preggy tapi tak tahu lagi preggy..maybe dalam beberapa weeks




15 weeks preggy (3 bulan)




18 weeks preggy (4bulan)



 

21 weeks preggy (5 bulan)




24 weeks preggy (6 bulan)




30 weeks preggy ( 7 bulan)




35 weeks preggy (8 bulan)



36 weeks preggy (9 bulan)


esok fa genap 37 weeks...kalau ikutkan..37 weeks baby dah considered full term....so baby dah boleh keluar bila-bila masa...so masanya tiba untuk menunggu hari...doakan both of us ya blog readers...




nih fa letak sikit table anggaran berat baby dengan weeks kandungan....

7 comments:

LyaEyz said...

salam Fa, cantik la baju yg preggy 5 bulan tu.. beli mane? tp besar je perut mana de kecik...perut lya dr 3months lg dh besar huhuhuh tp xtau la kot besar sbb lemak ke hahha.. Anyway lya doakan Fa selamat bersalin yer.. lya baru 26 weeks :)

fa.ismail said...

Wslm lya...
Baju msa preggy 5 bulan tu from najjah...perut fa dlm gmbr nmpk bsar...tp hakikatnya dear kecik je... hehe.. amin..tq lya...fa pun doakan lya and baby sht and slmt nnti..;)

aina assd said...

aina pun mcm tu jugak. org asyik kata perut besar je. padahal kecik molek je.

fa.ismail said...

aina: yeke...mulut org kan dear.. mcm2 ja

Sheila Salim said...

Assalamualaikum fa, comelnya ada gambar baby bump ikut weeks. hehee nampaklah progress baby membesar. heheheee

Anonymous said...

salam.. tp kn sy da 5 bln perot kecik lg dr awk...risau sgt2... hurmmmm

CXopportunities said...

Hi fa. Cx skrg 18w tp perut tk nmpk. bygkn 18w fa tu pon still nmpk perut tp tdk cx mcm org tk preggy je cx ni. Risau sgt rs.