Labels

Tuesday, June 4, 2013

Misi mendobi baju baby selesai


hari tu bila buka instagram mom to be semua dah excited mendobi baju baby...fa pun gelabah la...apa satu pun tak cuci lagi..buat si kecik nih nak tengok dunia awal...kan masalah namanya tu...so pikir decide 32 weeks preggy dah start cuci...yessss....fa masuk 32 weeks preggy masa jumaat cuti hari wesak... so terus pagi-pagi rendam baju si kecik tu dalam baldi dan dalam batah tab baby sekali..sebab dekat rumah fa tak banyak baldi..so terpaksa pinjam bath tab baby....




fa guna sabun Pureen A-B-D powder and liquid..kenapa sampai dua jenis sabun fa pakai??? sabar-sabar... disebabkan baju and barang baby banyak nak kena cuci and tak muat ampaian..so fa buat 3 trip cuci baju and lampin si kecik....first trip cuci baju baby sahaja...yang nih al maklumlah first trip keterujaan menggunung bagaikan gunung kinabalu gitu..so fa cuci tangan ja baju-baju si kecik....fa guna yang sabun Pureen A-B-D powder...mak aih..bau wangi macam baby...fa rendam dengan sabun powder nih...




nih ha baju si kecik yang fa semnagat cuci tangan...cuci boleh tahan lagi..nak menyidai satu-satu..fuhh.. berpeluh jugak la...sebab kecik-kecik kan...




second trip fa cuci segala cadar, towel and bedung sikit and half mittens & booties...ada terlepas jugak sehelai baju baby tu terlupa cuci masa first trip...trip nih fa cuci guna washing machine ja..sebab malas dah kan..and towel semua tu kan tebal..so tak larat fa nak memerah nanti....yang nih fa guna sabun yang liquid tu..still wangi jugak..tapi fa rasa yang powder tu lagi wangi dari yang liquid nih....




last trip adalah mencuci napkin, mittens & booties, socks, barut and bibs baby...fuhh nih lagi mencabar mau sidai socks yang kecik-kecik tu...finally siap mendobi barang si kecik....trip nih pun fa guna washing machine ja...dah malas mencuci guna tangan dah...yang mittens and booties  pastu yang kecik-kecik semua fa masukkan dalam net bag tu dulu..baru masukkan dalam washing machine...


nasib la fa buat 3 trip cuci..so tiap kali melipat tak la terasa banyak sangat...al maklumlah barang baby kecik-kecik ni agak banyak....bila pulak nak datang mood nak mengemas hospital bag ya...??mom to be yang lain dah mengemas ke?




5 comments:

BAIZURA NATASHA said...

Happy preparing. Must be super excited right? It's a boy eh??

BAIZURA NATASHA said...

Happy preparing. Must be super excited right? It's a boy eh??

fa.ismail said...

BAIZURA: excited sis sbb first baby kan..insyallah boy

Kisah Kami said...

banyaknyee baju baby boy..... sy banyak beli baju warna putih.

ieza said...

Cepatnyeeee fa u dah cuci, i xstart ape lagi ni huwaaaa memang kene start cuci skit2 dah ni