Labels

Wednesday, June 5, 2013

MASSAGE UNTUK PREGGY MOMMIES & PERINEAL MASSAGE



apakah itu?? of course dikalangan mom to be or mommies semua dah familiar kan dengan virgin coconut oil or VCO nih....sebab banyak kebaikan yang penting natural product kan....VCO tanamera nih antara brand yang terfamous kot...rasa fa la...allhamdulillah barang berpatang fa dah complete...dulu berangan nak beli full set tanamera...tapi bila pikir balik...fa beli loose items and mix dengan brand lain..kenapa? bab barang berpantang nih lain entry la ya....sebab kali nih nak bercerita pasal perineal massage...


before bercerita pasal perineal massage nih..nak selit sikit pasal massage untuk preggy mommy.. ada yang cakap boleh ada yang cakap tak...hari tu fa tertengok wanita hari nih...doktor tu cakap boleh kalau preggy mommies nak massage time pregnant...at least boleh mengurangkan dan melegakan sakit-sakit pinggang, belakang or lenguh badan kan...at the same time baby pun akan rasa relax...tapi a BIG NO untuk massage bahagian perut tu la....masa fa masuk 7 bulan hari tu...fa dimassage atau melayunya diurut oleh nenek sedara hubs...nenek sedara hubs nih selalu urut orang bersalin..so dia urutkan fa masa fa preggy 7 months... fa cakap la yang fa sakit pinggang and pinggul... dia cakap normal sebab time preggy nih urat kita mengembang... tu yang sakit...lepas urut tu rasa okey sikit.....but sekarang maybe baby dah besar kan..so rasa la balik sakit tu...selalunya sakit pinggang ka belakang time preggy nih hanya akan hilang lepas baby keluar...itu la dugaan preggy mommies...tapi ingat yang pahala sangat banyak time preggy nih... semua sakit akan hilang lepas dapat tengok, dukung, peluk si kecik nanti...


berbalik kepada perineal massage...apa kebenda la perineal massage nih..untuk ayat yang lebih mudah dan senang difahami ialah urutan pada bahagian ehem ehem tu...untuk elakan koyakan bahagian perenium tu...lagi-lagi first baby kan..so kita berusaha la buat perineal massage nih sekarang...at least kita berusaha.. kalau koyakan banyak pun kita tak menyesal sebab kita dah cuba buat...yang tu ketentuan ilahi kan...  anggap ja bukan rezeki kita kan...






Bagaimana untuk mengelakkan ianya daripada berlaku?
* Lakukan "Perineal Massage"
* Menggunakan 1 atau 2 jari
* Dilakukan sendiri di rumah, 1-2 kali sehari sebelum 4-6 minggu sebelum tarikh jangka.

Bolehkah suami mendorong?

Sudah tentu!

Adakah apa-apa risiko kepada kandungan?

* Tidak ada.
* Senang dilakukan.
* Tidak menyakitkan.
* Tidak perlu bayaran.
 
Cara-cara
1. Basuh tangan anda dan pastikan kuku sentiasa pendek, tenangkan diri anda ditempat yang selesa dengan cara mencangkung.
2. Sapukan pelicin (minyak zaitun). Jangan gunakan minyak bayi, minyak galian atau petroleum jelly. (Fa pilih minyak vco tanamera)
3. Letakkan 1 atau 2 jari anda lebih kurang 1 - 1.5 inci ke dalam faraj. Tekankan ke bawah iaitu ke arah dubur dan ke sisi sehingga terasa sedikit regangan.
4. Tetapkan keadaan tersebut selama 1-2 minit.
5. Urutan perlu dilakukan dalam bentuk gerakan 'U' berulangkali.
6. Urutan perineum hendaklah dilakukan perlahan-lahan selama 10 minit setiap hari (sekurang-kurangnya 4 kali seminggu). Selepas 1-2 minggu anda akan terasa lebih regangan.


"Perineal massage is vitally important to the success of your hypno birth... The massage should be done EVERYDAY for at least five minutes."


sini fa letak sikit video untuk korang lebih memahami parineal massage nih.... fa dah nak masuk 34 weeks... hopefully semangat dan ada kerajinan la nak buat....tak boleh malas-malas...koyakan dan jahitan masa beranak nanti lagi menyeramkan...better kita prepare awal-awal supaya dipermudahkan...




2 comments:

Anonymous said...

mcm seram pulak dgr.huhu

Budax Cayokk said...

cik fa sy dh cuba... sy pun takut juga time nak buat. tpi time bersalin lgi seram. hihi >.< sy guna tanamera juga. cik fa nanti menyusu anak sampai umur berapa ?