Labels

Tuesday, June 18, 2013

8 bulan mengandung still boleh naik flight


Korang mesti dah tengok teaser picture surat doktor dalam entry lepas...ENTRY INI... hari tu ayah fa dekat kedah ada call suruh fa balik untuk settle sikit urusan yang memerlukan fa ada dekat sana...then bila discuss dengan hub...hub cakap nak balik dengan kereta or flight..masa tu kalau boleh memang nak naik flight.. sebab kejap kan...then terpikir pulak diambang preggy 34 weeks...boleh lagi ka dengan pressure dekat atas lagi...so hub cakap balik dengan kereta ja..so fa ok ja...


then bila godek website MAS & AIR ASIA...baca dekat syarat for expectant mothers...wah..boleh lagi nih naik/...pastu tiket flight pun tengah murah..terus discuss lagi dengan hub..and hub cakap naik flight la..kesian dekat fa nak naik kereta lama pulak nanti...










 


if pregnant 28 weeks above...kena provide surat dari doktor..so fa dekat hubs pergi klinik and tunjuk buku merah preggy mommy tu...then doktor buatkan surat..before tu doktor akan tanya keadaan kita okey ke tak...untuk air asia dibenarkan sampai 35 weeks...and untuk mas sampai 36 weeks kalau dalam negara and 35 weeks kalau international flight....





Allhamdulillah masa naik flight tu..fa tak ada rasa apa-apa..baby pun macam biasa aktif ja..sebelum naik atas flight..sampai dah landed pun aktif ja dia...fa tak ada rasa lain la..fa pergi dan balik dengan flight... so far tak ada apa-apa rasa la...semalam ada check up pun..Allhamdulillah baby sihat..mama dia pun sihat... air ketuban semua okey..syukur...fa nasihatkan kalau yang nak naik flight tu...pastikan kita fit untuk naik.. sebab badan kita..mesti kita rasa kan..setiap orang lain-lain...paling penting minta nasihat doktor dulu...


ini kes naik flight dikala hujung pregnancy...kalau yang awal-awal tu..macam beberapa minggu tu...setengah orang cakap bahaya sebab awal lagi kan..takut ada risiko keguguran....fa pernah naik flight masa nak pergi krabi bulan december tu..masa tu fa baru 11 weeks kot..allhamdulillah okey..kalau awal pregnant nih tak perlu surat doktor..apa pun kita tawakal kepada Allah..Insyallah semuanya selamat...


masa pergi tu fa tak isi apa-apa form..maybe pekerja mas tu tak perasan fa preggy...sebab perut fa tak besar sangat...maybe dia ingat tak sampai 28 weeks lagi kot..haha..tapi masa balik dekat air port alor setar..fa kena isi form pregnant mom...then korang free to fly...tapi masa fly nanti jangan lupa bawak buku pink.. in case ada apa-apa masalah..so buku pink ibu mengandung sentiasa ada sebagai rujukan..


No comments: