Labels

Friday, June 7, 2013

8 bulan mama & baby


Allhamdulillah today genap 34 weeks preggy....lagi 6 minggu atau kurang atau lebih untuk jumpa my baby N...klau ikut my EDD insyallah 42 days to go....hopefully my baby keluar dengan mudah dan both of us selamat....cuak??? of course pada tahap sekarang dah terasa kecuakan tu...sebab tak tahu rasanya macam mana kan..tu yang fa macam cuak sikit...first pengalaman kan...tapi kalau tak ada yang first tak ada la second third experience kan...so hopefully semuanya baik-baik aja...allhamdulillah 34 minggu dengan si kecik dalam perut..usung kesana-sini...Allah permudahkan perjalanan preggy fa tanpa masalah... Allhamdulillah... orang cakap kalau preggy senang..beranak susah...tapi bagi fa tu semua ketentuan ilahi kan... dia yang tentukan susah atau senangnya...kalau sakit anggap ja 'NO PAIN, NO GAIN'...


sekarang fa ada terasa sikit loya-loya....tapi tak la selalu...kekadang ja..ikut time dia la nak datang... kalau time perut kosong atau memang kelaparan sangat..datang la loya...biasa la tu angin kan... and sekarang bertambah mengidam teh ais...tak tahu la napa...kalau dapat teh ais tu memang heaven sangat... risau jugak sebab tak elok kan minum teh ais selalu..tapi itu la yang jadi idaman...nak buat macam mana kan...and now dah kerap jugak minum air kelapa...hubs siap belikan beberapa biji kelapa muda untuk jadikan stock untuk fa...biasa la kl kan susah sikit nak dapat..kalau dekat kampung terasa nak minum..boleh kait ja belakang rumah....bab kenapa minum air kelapa nih..next entry kita bercerita panjang lebar ya...


preparation untuk mama & baby almost complete..ada la sikit-sikit lagi...insyallah cuba settle sebelum masuk 9 bulan...sebab sekarang jalan lama sikit kaki akan bengkak and sakit pinggang...kalau tido malam memang kena berusaha sikit la cari posisi yang selesa....kalau mengiring kiri atau kanan terasa la si kecik dalam perut tolak-tolak macam tertindih pulak dia...siannya anak mama...kalau tido menelentang..mesti susah nafas..so kena half menelentang half mengiring...korang bayang la sendiri ya...


baby pulak makin-makin la aktif dalam perut...kalau fa usap perut..start la dia gerak-gerak...sampai berombak perut..mesti tersengih ja tengok..kadang dapat rasa kaki dengan tangan baby terbonjol keluar... so fa cepat-cepat la pegang..alahai kecik comel ja rasa..geram nak gigit kaki dengan tangan tu...doakan kami berdua sihat and selamat sampai deliver nanti ya...




6 comments:

Nurul Husna said...

betul tue, sy pun dah start rasa x selesa bila tdo mengiring...baby tendang2 je mcm tertindih dia..risau je..

dya said...

suke baca entry fa about preggy .hihi..yg bole fa kongsikan dya dah ambik pun ilmu tue..tq sharing..^^

fa.ismail said...

nurul husna: tula..baby skrg aktif sgt2 kn

fa.ismail said...

dya: allhamdulillah dpt share experience..at least kita dpt sharing kn

Irene Dahayu said...

cutenyer...

fa.ismail said...

Irebe: tq dear