Labels

Friday, May 17, 2013

Gula-gula masa preggy




start sebelum preggy fa dah ambil supplement yang sesuai untuk preparation preggy iaitu folic asid... makan tak sampai sebulan and fa preggy..(jangan salah faham folic acid bukan supplement bagi preggy ya)..nak tahu kepentingan acid folic...KLIK SINI...fa makan acid folic sampai la preggy 3 months...then pergi klinik kesihatan fa dah dibekalkan obimin yang pil color pink besar tu...Antara bahan penting yang terkandung dalam obimim adalah Folic Acid iaitu (mencegah masalah neural tube, keperluan 0.6mg sehari bagi wanita biasa dan 4mg bagi yang ada sejarah neural tube defects), Ferrous (zat besi untuk tambah darah), Calcium (tulang dan gigi). Keperluan kalsium wanita mengandung, 1200mg, mungkin perlu ditambah dengan cara lain, seperti kalsium tablet atau 3 gelas susu sehari .Begitu juga dengan zat besi.Obimin mengandungi pyrdoxine (B6) yang boleh membantu mengurangkan kesan morning sickness.


nurse siap pesan makan obimin nih dengan jus kalau tak boleh telan dengan air suam..takut muntah kan...dia kasi makan dengan kopi or susu....allhamdulillah so far fa bab ubat-ubat nih senang telan...mewarisi perangai ayah and arwah mama kot senang telan ubat...hope nanti baby mama pun senang la ya makan ubat...fa ambil supplement preggy SALINDAH...Salindah fa start ambil masa 12 minggu preggy ambil yang botol B1... now dah third trimester fa dan ambil botol B3....Salindah nih ramai sedara fa ambil..so mak sedara fa suruh la try..good for mama and baby....so far allhamdulillah fa masih boleh makan salindah nih lagi...salindah nih base on homeopati...so sangat selamat dari drugs...ubat dia tak berbau dan senang dimakan...fa sebelum ambil...fa baca TESTIMONI dulu...banyak good review...orang cakap nanti baby lahir tulang dia kuat and bijak...bijak sihat ketentuan ilahi....kita sebagai mama nih perlu la berikhtiar kan cari terbaik untuk anak...


then yang kuning tu NeuroGain pb..neurogain nih sejenis minyak ikan...fa start makan masa preggy 6 bulan... insyallah akan makan sampai bersalin nanti...NeuroGain ni mmg baik dan lagi bagus di makan masa 3 bulan terakhir sbb takut kalau makan dari awal preggy takut anak jadi hyperactive tp tak sure betul tak...tu apa yang fa pernah baca.. mungkin sesiapa yg dah pernah makan boleh share....neurogain nih bagus untuk perkembangan otak baby...neurogain nih fa beli dekat watson....kalau korang nak cari dekat farmasi pun ada jugak...


last sekali yang pil brown tu iron tablets...untuk menaikkan hb..so far allhamdulillah hb fa tak pernah rendah..tapi atas sikit pada line la...then nurse kata...ambil la jugak iron tablets nih bagi naik lagi hb.... biasa la ubat free..sapa yang tolak kan...dari nak pergi beli..baik fa ambil and makan ja iron tablet tu..


lain-lain fa still minum susu anmum materna....sebab ada membe dekat facebook bagi free...rezeki baby kan... so tu ja supplement yang fa ambil masa preggy nih...korang pulak ambil supplement apa... supplement nih kalau korang tak makan pun tak apa..asalkan makan makanan seimbang...fa nih perlu supplement.. sebab makan pun ikut suka hati...takut tak cukup nutrien pulak...tu yang ambil supplement...




.

5 comments:

thah salleh said...

assalam. fa.. makan pil brown tu x de rasa mual ke? sy makan sbb anemia, selalu muntah2 lepas makan pil tu..

fa.ismail said...

thah salleh: so far fa mkn xmuntah...fa ada terbaca cara makan iron tablet tu..mkn 3 jam sblum breakfast...mnum dgn air kosong.. slm msa 3 jam tu jgn mnum susu, kopi...just mnum air kosong or jus shj.. then breakfast bru mnum susu.. insyallah nh cra berkesan mkn iron tablet

EIKA said...

ika mkn asid folid ja lani :P heheheh...liat mkn ubt!xsukanya....tapi ni planning gak nak p beli neurogain untuk perkembangan otak baby :)

fa.ismail said...

eika: eika dh bpe weeks? fa msa awl mmg mkn asid folik dgn mnum susu ja smp 3 bulan...

W . A . D . A . said...

Kak Fa beli kt mana salindah?