Labels

Friday, May 31, 2013

Antenatal kelas HUKM





masa awal preggy dulu berpikir beribu kali patut tak pergi antenatal kelas...bila baca blog mom to be ramai yang attend antenatal class...pastu bila pikir-pikir yang fa nih 0 pengalaman and information pasal bersalin nih.. yela ada jugak la membaca tapi tak sama kalau ada yang mengajar kan...terus cakap dengan hubs... hubs ok ja....then start la sesi mencari kelas antenatal dengan mengoogle...yela tak tahu nak pergi hospital mana kan untuk kelas..sebab awal tu kan kitaorang plan nak bersalin dekat kedah....then last nih tukar bersalin dekat kl ja....insyallah dekat hukm...bab hukm lain entry la ya....lucky me... hukm pun ada buat kelas antenatal sebulan sekali...so kitaorang register and bayar RM100 untuk attend kelas nih....nih fa letak jadual..kot ada mom to be yang tercari-cari...kalau nk booking to boleh la call dulu hukm or korang pergi ja bahagian O & G terus...




fa pergi yang bulan mei tu..masuk 8 bulan fa rasakan masa sesuai untuk attend kelas antenatal.... ada sesetengah hospital antenatal kelas nih free...tapi kitaorang tetap pilih hukm sebab planning bersalin sana... so masa antenatal kelas nih diorang akan tunjuk labour room and ward...so rasa better kitaorang attend kelas dekat hukm walaupun berbayar...


tetiba date tu hubs tak dapat pergi sebab ada kelas...so fa pergi dengan sis in law...kitaorang ja kot couple perempuan..hahaha...yang lain semua dengan hubs...tapi nak buat macam mana..its ok la... sama ja..asalkan fa pergi kan...



nih la tentatif hari tu...makan pagi, tengah hari and petang memang disediakan....tapi makanan dia not bad..sedap..opss...nih pulak yang diberitahu..hahaha....


nih masa dalam lecture...haha.....lama dah tak masuk lecture hall..terus teringat zaman belajar dulu-dulu..




sebelum lawatan ward tu..siap ada praktikal senaman mengandung and dia ajar cara betul masa nak bersalin.. ahah..ketawa kitaorang sambil buat tau...



so far...kelas nih membantu jugak sedikit sebanyak....at least fa tau bila perlu ke hospital..cara teran dengan betul...cara mandi baby and susukan baby...hopefully dapat ingat la sampai ada baby nanti... so mom to be yang terpikir-pikir nak pergi ke tak kelas...fa rasa better pergi...tapi kalau tak nak pun okey... sekarang semua korang boleh baca dekat internet or buku kan...betul tak??



No comments: