Labels

Tuesday, April 2, 2013

#2 barang untuk baby 'N'


dapatkan korang meneka gender baby fa dengan gambar 3d/4d?? haha...confirm lepas korang baca entry pasal barang baby nih korang dah meneka tanpa ragu....walaupun fa tak announce secara rasmi lagi.. gambar baju dekat bawah nih mesti dapatkan menguatkan tekaan korang....haha....saja tak nak annouce lagi..tunggu second scan untuk kepastian...pastu baru fa buat press conference ye..hah..over kau fa..macam la artis sangat nak conference bagai kan...


entry fa beli barang baby nih buka lagi niat riak nak menunjuk ya..sila buang tanggapan tu jauh-jauh.. ianya sebagai reference untuk mom to be out there...sebab fa pun selalu baca blog mom to be sebagai reference apa perlu dibeli...mana yang okey..blog-blog nih banyak membantu fa.....biasa la nak jadi first time mommies yang tak pernah beli barang baby and tak pernah jaga baby sebab tak pernah ada adik mesti sangat la tak tahu apa yang perlu dibeli...mana yang okey..apa yang tak perlu....so hope sangat segala entry fa dapat bagi sedikit info buat korang ya...sharing is caring kan...


fa nih jenis yang beli sikit-sikit...kekadang tu masuk kedai baby survey ja dulu....ada pulak masuk then beli satu je barang...biasa la kot...tak tahu nak membeli apa kan...so now dah 6 bulan preggy nih...kena la start beli secara besar-besaran dah...takut nanti 8 bulan macam tu dah tak larat kan..now pun dah sakit pinggang bila berjalan...




disebabkan sekali pergi kedai beli sikit ja..so boleh la gabungkan barang yang dibeli di beberapa kedai dalam satu entry.....tak ingat weekend bila...fa dengan hubs nak terjan one baby world (OBW) dekat taman permata, melawati tu...tapi masa kitaorang sampai kedai dah tutup...dia tutup around 7pm...alahai... frust hati...pastu ajak hubs pergi manjaku dekat area wangsa walk tu..berhadapan dengan carrefour wangsa maju...


mosquito net
then sempat la grab few items...fa ambil mosquito net tu...pilih yang putih....sebab suka bila baby pakai barang putih..nampak comel ja...fa beli brand ANAKKU..


mittens and booties
ambil mittens and botties putih lubang-lubang tu....fa beli jugak baju lubang-lubang putih untuk si kecik pakai waktu siang..sekarang kan panas..kesian pulak nak bagi pakai baju tebal kan...yang brand ANNAKU brown stripe tu fa beli dekat obw...macam comel ja..terus la ambil..


boonnet
pastu ada weekends bila pulak pergi ou..masuk FOS..ternampak boonnets comel nih... 3pcs  RM7 kot..alang dah murah...kitaorang ambil ja....kain pun lembut and best..


baju baby
pastu pergi mid last two weeks..ala yang lepas makan DIP DIP tu...ha..sempat grab sepasang baju tangan pendek putih untuk baby...masa nih malas nak membeli banyak..sebab masa tu tak tau gender lagi....


rompers
fa adalah pencinta rompers baby..kalau tengok rompers..alahai kenapala semua rompers comel... tambah tengok baby pakai rompers dengan peha ketul..lagi la tak tahan...comel betul..rompers tu fa beli dekat OBW jugak..memang dia jual sepasang macam tu....price RM29 kot..


jumpsuit
nih untuk baby pakai tido...malam kena yang tangan panjang dengan seluar panjang...takut baby sejuk...fa beli dekat obw.....kain pun best...


 nail clipper
nih fa beli dekat obw jugak brand tommee tippee..masa nih confoius nak ambil yang set sekali dengan scissors or tak..pastu hubs cakap ambil ja yang nih..kalau dari fa baca blog..orang suka pakai scissors ja potong kuku baby..sebab jari kan kecik-kecik comel ja lagi...tengok la..nanti kalau perlu..fa cari yang set tu..





hajat di hati last weeknd nak pergi mid valley dengan hubs..then disebabkan dah petang and jem..so hubs ajak g sogo....pastu time nih pulak sempena GP sale...suka la kitaorang.....tambah gender dah tau..lagi seronok nak shopping...


towel baby
fa beli satu ja dulu brand pureen kot kalau tak salah..nih ja paling tebal dan okey...towel nih perlu beli lagi..mana cukup satu..nanti ada comel baru beli lagi


socks
nih hubs yang pilih...dia semangat nak beli kasut..sekali tak ad size newborn..haha..terus la ambil ja socks comel nih...


 bekas bedak
fa beli bekas brand ANAKKU...bekas nih isi bedak baby nanti...


baju baby
sebab geram tengok baju nih color lain..susah baju baby nak ada color macam brown-brown orange macam tu...terus la fa ambil...boleh pakai tido ka time siang ka..


rompers tangan panjang
rompers nih beli sebab sale brand Hallmark..brand nih kan mahal dalam sehelai baju baby tu sampai RM100 lebih...yang fa ambil nih pun RM100 lebih..sale sampai tinggal RM20 lebih..so hubs cakap ambil ja..sebab tengah sale..susah nak dapat harga macam nih kan..


jumpsuit
jumpsuit biru tu pun bran Hallmark...sale sampai tinggal RM20 lebih...hubs ambil jugak walaupun besar..lagipun boleh simpan..nanti baby besar sikit dah boleh pakai...


caps
caps tu sbenarnya untuk umur setahun-2 tahun...brand truddy and teddy..disebabkan sale sampai tinggal RM18..terus la ambil jugak..sebab comel kan...smart anak mama nanti...tapi sekarang kena simpan dulu..bila muat nanti baru boleh guna..


tula barang setakat ini yang baru dibeli..tunggu weekend nih pulak nak terja child and maternity expo...




4 comments:

Nurul Husna said...

saya pun baru dpt tau gender sabtu haritu masa checkup..sama mcm fa kot..hehe..tp kawan2 x kasi beli barang lg...takut nanti kuar sebaliknya..hehe

fa.ismail said...

nurul husna: yeke..tpi boleh la beli skit2...awl2 nh beli yang unisex..beli color yg both boleh pakai dulu...

cik chinta said...

bli awl bgs, ni da dkt 8 bln br bli. lelah. hihi

Wawa Tasliman said...

from your list, wawa tak beli nail clipper n bekas bedak lagi.. TQ for sharing.. yelah saja suka2 amik gambar masuk blog.. bukan niat nak tunjuk2 pun..