Labels

Tuesday, March 12, 2013

kegunaan ketika preggy


masa awal-awal preggy hari tu...leher fa gatal-gatal..pastu naik macam biji merah...keja menggaru ja la... then risau jugak napa la gatal-gatal...so fa pun search la internet...rupanya ada setengah preggy mommies akan menggalami gatal-gatal sebab hormon berubah kan...then orang cakap alahan atau pembawakan budak.... then nak memilih sabun ke apa-apa jua la kena pikir jugak time preggy nih sebab apa yang kita sapu pada badan pun boleh sampai pada baby melalui salur darah


so ajak husband g gurdian nak beli sabun for sensitive skin...pilihan sabun untuk sensitive skin banyak kan.. so fa pilih lactacyd...sebab dari pembacaan fa ramai yang cakap ok...lagipun teringat arwah mama dulu kulit jadi gatal-gatal..doktor suggest pakai sabun lactacyd nih...heyyyy...bukan yang cuci tutt tau..lactacyd ada untuk body jugak...sabun nih korang boleh cuci muka dengan kepala sekali...



 sabun nih tak banyak buih...tapi bau wangi macam bau baby...best kalau pakai..so far fa pakai nih hilang gatal-gatal dekat leher tu...badan pun tak ada gatal-gatal dah..



fa guna bedak agnesia nih jugak untuk part yang gatal tu...allhamdulillah dah tak gatal sekarang..biji merah pun dah tak ada...




part perut, peha dan seangkatan denganya yang berkemungkinan ada strech mark fa sapu cocoa butter...fa guna yang concentrated cream..sebab pekat kan..kalau lotion macam cair ja...bau wangi...bau macam chocolate gitu....fa start sapu masa preggy 2 months...so far tak ada lagi strech mark tu..hopefully tak ada la sampai lepas bersalin nanti...kalau perut terasa gatal pun fa sapu cream nih...allhamdulillah lega...






5 comments:

cik chinta said...

da bli utk sapu prut, tp pmls, x sapu2 lg

fa.ismail said...

hehe..sapu dear..nnti ada strech mark plak..=)

Love Me Plz said...

elok la tu sis..
search n tye je cik google ap2 psl mumy to be.
hihi IF harap sis n baby ok2 ea..
salam prkenalan..

Wawa Tasliman said...

semua produk ni pun saya pakai.. tapi lactacyd untuk pakai kat tut je.. untuk body saya pakai johnson milk bath..

fa.ismail said...

leve me plse: ameen..tq dear..salam perkenalan

wawa tasliman: fa pkai sb gatal2..lactacyd utk sensitive skin