Labels

Monday, February 18, 2013

TIPS - kurangkan sakit pinggang dan belakang masa preggy


sekarang banyak idea nak update blog..tapi tak ada masa pulak..internet pulak macam siput...fuhh..  mencabar betul...tapi sejak bawak little junior kesana kemari dalam perut nih....rasa macam kuat pulak kesabaran dalam diri....hope anak mama pun jenis yang orang bersabar ye...nanti bila dah keluar..mama gomol-gomol pun baby sabar je ye layan mama kamu nih...heheh..tengah update blog nih terasa ada benda gerak slow-slow dalam perut...baby la tu kan..tengah main ke tengah  memberontak sebab mama tak update pasal kamu sayang..esok la mama update pasal kamu ye baby... bagi chance mama update pasal mama pulak,,,


perut sekarang pun makin membesar...dah ada baju yang tak muat pun...perut membesar sakit pinggang pun dah terasa sekarang...kalau baring je..mesti susah nak pusing kalau tido atas lantai... nak bangun pun perlu ada step..nih normal untuk preggy mommy...Sebab tulang belakang kita yang sebelum ni hanya melengkung sedikit, dan ianya  semakin melengkung untuk menampung berat baby sekali.itula sebab kenapa pinggang sakit...



ianya akan hilang until the baby is out! so bersabar la wahai mommy sekalian termasuk la fa...tapi ingat..kesakitan preggy dan bersalin banyak pahalanya...so bersabar ya...tapi fa share sikit tips fa jumpa untuk preggy mommy yang sakit belakang...bukan posisi semasa berbaring ja kena jaga.. posisi berdiri dan duduk pun sama untuk mengurangkan sakit belakang dan pinggang...








kalau duduk tu..pastikan lapik bantak kecil dekat belakang ya...kalau nak lagi sedap beli maternity pillow macam gambar bawah..confirm sedap tido...





best kan kalau ada bantal macam tu..mesti lepas nih tido selesa...sekarang dah dapat green light dari en suami untuk beli... sebab first pregnancy kan..so boleh guna banyak kali..opss banyak kali???? maksudnya banyak anak ke?? kalau ada rezeki banyak baby...why not...mesti senyum lebar ja en suami kalau baca nih...bantal nih a little bit pricey jugak..tapi sangat berbaloi sebab korang boleh guna untuk bf baby jugak nanti...range harga dalam rm200 ke atas...kalau yang rasa benda nih tak perlu..korang boleh guna banyak bantal untuk dapatkan posisi terbaik untuk tido...




3 comments:

yana sarip said...

salam..
fa,yana pn tgh preggy tp bru 10 minggu..
cuma rasa berminat nk beli la bantal ni..nnti tlg gtau cara nk beli yer..=)

yana sarip said...

fa..

ana pn rasa berminat la nk bli bantal ni,tp bru preggy 10 weeks,hehe..nnti ajarkn cara nk bli yer..n harga skali..
i tunggu tau..

SofeaSuhaimi said...

Salam Cik Yana.. **sorry Fa, tumpang menyelit :-) ** Kalau nak survey maternity pillow boleh tengok di blog saya atau di facebook sofeasuhaimi90@gmail.com Thanks :-)