Labels

Friday, February 1, 2013

16 minggu baby dan mama



mama with 16 weeks baby dalam tummy


kerana terlalu jarang upload gambar sendiri sekarang dekat blog sendiri makan hari nih fa upload besar-besar...nak puas kan hati...nih salah satu sebab kebesaran badan yang berleluasa tak dapat dibendung tambah dekat perut tu...fuhh..membesar sakan...tu bukan berisi baby je...sekali dengan lemak yang tebal..tu la perut fa nih membesar cepat...


hari tu masa 3 month perut tak la besar sangat..siap tanya doktor..kenapa perut tak nampak..doktor kata sebab 1st baby..tup tup dalam beberapa minggu nih..cepat betul besar...memang jeans dah tak selesa pakai..sebab ketat dekat perut..kalau pakai tu duduk tu of course la kena buka buttons..kalau tak, tak bernafas la jawabnya...so lepas nih perlu borong palazzo pants dengan skirt...tu ja yang selesa sekarang...


allhamdulillah...baby today genap 16 weeks aka 4 bulan...kadang kalau fa duduk senyap mesti terasa something dalam perut macam gerak..tapi slow la..sebab baby tak besar and kuat lagi nak rasa betul-betul.. kadang rasa geli ja dalam perut..macam rasa ada butterfly berterbangan....apa la yang dibuatnya kan...heheh..geramnya dengan kamu baby..tak sabar tunggu lagi 5 bulan..lepas tu boleh la gomol-gomol kamu puas-puas...mama tunggu kamu ya baby...duduk dalam tu baik-baik ye...




info baby 16 minggu..

Saiz bayi anda sekarang lebih kurang sebiji avokado (panjang dari mercu kepala ke punggung sekitar 5 inci / 11.6 sentimeter dan berat sekitar 4 auns / 100 gram). Dalam tiga minggu ke hadapan ini ia membesar secara memecut, menambahkan beratnya dua kali ganda dan panjangnya beberapa inci.

Di dalam atau di luar rahim, bayi merupakan mahluk yang suka bermain. Bayi anda mungkin telah menjumpai mainan pertamanya - tali pusat - yang dia suka menarik dan mencekau. Kadangkala ia akan menggenggamnya begitu kuat menyebabkan jumlah oksigen yang lalu masuk berkurangan, tapi jangan khuatir - dia tidak memegangnya terlalu lama untuk memudaratkan. Sistem peredaran dan trek kencing sudah berfungsi sepenuhnya, dan dia menyedut masuk dan mengeluarkan cecair amnion melalui paru-parunya.

Kadangkala, apabila anda bergerak secara serta-merta, anda akan terasa sakit sedikit di sisi anda. Ligamen-ligamen di kedua belah uterus anda dan dinding pelvis sedang meregang ketika bayi anda membesar. Anda sudah tentu merasakan sakit-sakit ringan, tetapi sekiranya ia berlanjutan atau bertambah kuat, beritahu doktor anda. 
 
 

9 comments:

Sunna Jo. said...

Mommy to be... smile always... :-)

fa.ismail said...

sunna: kena smile always...nnti baby keluar pun ska senyum mcm mama..=)

ieza said...

My 16 weeks would be esok, so lambat sehari from u :)
Same goes to me, bile dduk baring nanti kdg2 ade rase mcm Something bdenyut tp slow jek.. Hopefully our baby is doing fine and sihat dlm our tummy :)

fa.ismail said...

ieza: yeke..lbh kurg sbaya kn baby kita...tula..bila dia mcm gerak2 tu mst mcm hppy kn

Irene Dahayu said...

so cute.. rasa mcm teingin nak ngandong lagi plak.. ;p

orked violet @ SYA said...

alolo.comeL giler.. =)

cik abbit said...

take care sis

The ShomeL TwinZ said...

alhamdulilah baby kak fa dh berusia 4bulan :)tk cre sis.

sue. said...

happy mummy to be!!!!!