Labels

Saturday, January 5, 2013

DIY FABRIC FLOWER BROOCH



setelah sekian lama gambar terperap dalam folder wedding...so today berkesempatan nak ajar korang cara fa DIY brooch untuk side family fa and bridesmaid....mostly sekarang orang suka order yang button batch tu kan.. fa tak berapa gemar sangat...so fa DIY sendiri...



ini la hasil brooch fa DIY sendiri...suka sangat bila buat bunga nih.. sebab ianya mudah sangat... tak perlu stress..yang tak kreatif macam fa nih pun dapat buat tau...



 tengok la my dayang pakai brooch hasil air tangan si pengantin yang tangan kayu tak kreatif pun hakikatnya...



okey sekarang meh fa ajar korang buat brooch nih...bunga nih tak semestinya korang buat brooch.. korang boleh jadikan hiasa untuk bekas doorgift...fa buat jugak bunga nih masa engagement...fa pinkan dekat brown paper doorgift...


so korang perlukan kain..tak kisah la kain apa..tapi fa guna satin...korang boleh pakai kain organza ka cotton ke..terpulang pada kesukaan masing-masing..lilin untuk melayurkan tepi kain...benang dan jarum....dan pin..




korang gunting dulu bentuk bulat pada kertas..jangan betul-betul bulat..senget-senget sikit pun tak apa..lagi cantik...buat enam saiz berlainan..besar sampai ke kecil...macam fa buat tu..fa guna 2 color kain..sebab fa nak buat bunga tu bertone..




kemudian korang layurkan atau bakarkan tepi bulatan kain tu dengan api dari lilin..better pakai lilin macam nih dari lilin tinggi panjang tu....pastikan guna sepit takut jari korang terkena api nanti...habis luka pulak nanti.. dan mahu jadi pengantin baru...buat kesemua saiz ye...


lepas dah habis bakar tu..korang susun la saiz dari besar bawah sekali dan kecil atas sekali...lastly jahit sikit pada bahagian tengah...korang jahit la manik sikit dekat tengah tu bagi cantik..kan dah siap bunga..then hias la belakang tu dengan ribbons and manik-manik untuk lebih cantik...


bagi yang masih tak faham...boleh tengok video youtube nih..selamat mencuba...








No comments: