Labels

Monday, January 14, 2013

buku merah idaman




Alhamdulillah...jumaat lps selesai buat buku pink nampak macam merah nih yang menjadi idaman preggy mommy...setelah menunggu selama 4 jam baru la settle semuanya..biasa la kalau buat dekat kkia atau panjangnya klinik kesihatan ibu dan anak...confirm la lama..nama pun government kan...tapi demi menjimat duit sanggup ja fa tunggu..sebab perbelajaan for baby banyak lagi nak pakai duit...



fa buat dekat klinik kesihatan AU2...sebab dia ikut kawasan kan...so masa pergi last 3 weeks...dia bagi appointment suruh datang jumaat lepas pukul 9 pagi..so tunggu punya tunggu..pukul 11 pagi baru dia panggil..so first tu perlu ambil air kencing dulu nak test pregnant or tak...then dia akan ambil blood pressure, tinggi dan berat..yes..berat fa bertambah 1kg..blood pressure allhamdulillah normal..


then dia panggil untuk tanya sejarah family ada penyakit...tarikh kahwin..tarikh first day period yang last hari tu untuk tau EDD (estimate due date)..perkiraan menggunakan kad bulat yang pusing-pusing tu my EDD ialah 19 july 2013..tapi depends la baby nih nak keluar awal or lewat..hopefully semuanya selamat...and july adalah time ramadhan..so maybe fa akan berpantang time ramadhan dan raya...hukk


so nurse tu bagi obimin and dia suruh stop makan folik asid...okey new ubat for me...besar dan colornya adalah pink..allhamdulillah so far telan tak la muntah macam nurse tu cakap..ngeri ja..then dia akan check perut and breast..takut-takut ada breast cancer kan..oh my malu gak la masa nih..tapi rasanya tak perlu dah kot nak malu..nanti nak bersalin lagi la kan..last sekali ambil darah untuk tau blood group and rhesus...  next appointment next week untuk jumpa doktor.. minta la ada sesi scan..sebab suka sangat tengok my little junior tu dalam rahim nih...

 



6 comments:

The ShomeL TwinZ said...

smga baby n kak fa shat :)

Miss Sapera said...

Fa tinggal mana yer?sy duk keramat AU3, tp xpegi2 lagi buat buku merah..hehe..nak buat buku merah tuh kene buat appointment dl yer?

S.U.R.I.A. said...

wee..sonok kn..even tgu lama....

orked violet @ SYA said...

whoaaaa...tahniah Fa!!! =)

fa.ismail said...

the shomel : ameen...tq dear

miss sapera: fa tgl dkt bkt antarabangsa...a'a..awk pegi dlu..dia akan bg date appointment nnti..

fa.ismail said...

suria: a'a..lma tggu..nsb husbnd smpt g solat jumaat

orked violet: tq dear