Labels

Thursday, December 27, 2012

Allhamdulillah kami sudah bertiga


allhamdulillah...tahun nih banyak sangat perubahan berlaku..status diri pun bertukar, bertukar dan akan bertukar lagi...dari single..menjadi tunangan orang...pastu menjadi isteri orang and now allhamdulillah akan menjadi mama to be...tak sangka semuaya berlaku dalam masa setahun....syukur sangat..


nak bercerita pasal kahwin mesti korang dah selalu baca blog kan and dah tau kan...and now allhamdulillah ada baby inside my womb...dah 10 minggu nak masuk 11 minggu dah...memang fa tak sedar yang fa preggy...sebab tak ada simptom macam orang preggy..masa pindah rumah baru tu...ada la jugak rasa loya certain bau..macam bau dapur, toilet macam tu..fa ingatkan biasa la..maybe sebab angin dalam badan ka..tu yang loya...so just senyap ja...then selera makan memang kurang la..kalau makan nasi dekat rumah ada la dalam 5 suap..then tak tak ada selera...so senyap lagi..dalam hati bagusnya sebab nak kurus kot nih...ya sebab fa gain 3kg selepas kahwin..fuhh..sia-sia fa diet before kahwin tau...musnah hanya dalam masa 2 bulan kahwin...


then paling tak boleh lupa ada satu malam tu terasa nak makan pizza...sebab terpengaruh dengan iklan..pastu terus bagitau la en suami...pastu dia macam tak nak..yang tak boleh blahnya..fa boleh nangis....terus en suami datang pujuk cakap nih mesti mengandung nih sebab sensitif sangat....fa pun punya la sekeras hati cakap tak..tapi dalam hati ia ke eh preggy...tapi tak ada simptom orang preggy pun...sebab sebulan kahwin fa pernah test upt..gedik-gedik la time nih..haha...tapi -ve...then datang bulan...hampeh..so tak ada la istilah bunting pelamin...hehehh...


sampai la sehari lepas bday fa 18th december lepas...maksudnya 19 december la..after en suami pergi kerja..entah kenapa rasa kuat sangat nak buat upt test....terus ambl upt brand gurdian yang dibeli lama dah...pastu terus test...yes fa tak makan dan minum apa-apa before tu..orang cakap untuk test upt seeloknya air kencing yang fresh awal pagi tu..so fa pun celup la upt tu..memang amazing gila cepat ja upt tu naik double line color merah terang...terus macam mimpi..dalam hati nih memang berkali-kali ucap allhamdulillah....snap gambar upt yang still dicelup tu dan bbm en suami...terus en suami call...both of us macam tak percaya ja...apa lagi..fa nih memang hati sangat la lembut..nangis masa cakap dengan en suami....en suami pun cakap tak pa petang kita pergi confirm dekat klinik...




fa nih jenis yang tiada kesabaran..terus try celup lagi satu upt..sebab dalam kotak tu ada 2 upt..sama jugak.. cepat ja line merah pekat double line naik..Ya Allah...bersyukur sangat...sebab dah ada tiny baby dah dalam rahim nih..macam tak percaya..memang betul cakap macam dalam mimpi..selalu baca blog orang je cerita yang diorang preggy..now my turn untuk rasa pulak..allhamdulillah...picture upt dekat atas dah kurang clear merahnya sebab gambar tu fa ambil malam tu...so color dah makin pudar....





yang kelakarnya boleh drive pergi gurdian lepas test tu sebab nak beli upt clear blue yang digital...at least boleh tau dah berapa minggu...balik terus test..tetttttt..error...hah...hampeh..mesti tak reti guna nih...





so petang tu lepas en suami balik kerja kitaorang pergi klinik...doktor pun tanya last period bila...then dia cakap baby awak mungkin dah 10 weeks dah...agak besar dah kalau 10 weeks..so kita scan la sebab fa dah buat upt test pagi tu.. so doktor suruh baring and scan..sejuknya rasa gel yang letak dekat perut tu..hehe.. nervous pun ada..masa nak scan tu...doktor scan ja...fa terus nampak baby....doktor cakap baby awak dah besar dah nih..yela doktor saya tau saya preggy pun dan 10 weeks...orang lain 4 weeks dah tau preggy...dan ada tangan..jantung pun dah ada..Ya Allah besarnya kuasa mu Ya Allah...allhmdulillah kau beri peluang untukku merasakan semua ni...hope semuanya sihat dan selamat..


weekand lepas planning honeymoon ke krabi hadiah wedding dari office en suami dan menjadi babymoon... so dah alang pergi krabi fa siap pergi island hopping lagi dengan speedboat tanpa risau bahayanya..sepatutnya tak boleh preggy pergi naik speedboat semua..sebab risky kan..okey fa yang tak pernah mabuk laut..akhirnya tumpas time preggy nih..2 kali muntah dalam boat ye...pastu dah balik nih en suami risaukan baby kan sebab pergi holiday nih..so kitaorang pergi klinik nak buat checkup baby...allhamdulillah masa doktor scan cakap semuanya okey.baby pun sihat...doktor tunjuk jantung baby berdegup..tapi fa tak berapa nampak sebab monitor tu dekat sebelah..en suami nampak..dia cakap comel je jantung baby tu..ruginya fa tak nampak..tak apa nanti boleh scan lagi..rasa macam nak beli je ultrasound machine tu..so bila rasa nak tengok baby..boleh je scan..hahah..hanya angan-angan mat jenin ja ya..sebab of course la benda tu mahal kan....baik simpan duit untuk baby kan........


hopefully baby membesar dengan sihat dan sempurna...doakan semua okey sampai baby lahir nanti ya...tak sabarnya nak jumpa kamu baby..membesar dengan sihat ya sayang...lepas nih blog nih jadi blog mommy to be pulak..boleh ke?




16 comments:

muncitzzz =) said...

tahniah...=)

Pink Lavender said...

congrats fa!!
jelly nyer dgr fa dah preggy..bl lah turn makneng kan...hu3...

take care yerr :)

fa.ismail said...

tq makneng and muncitzz..makneng insyallah lepas nih mna tau rezeki makneng pulak

anariffin said...

congrates fa..
momma to be kene jage kesihatan ok..hehee...tahniah again...

EIKA said...
This comment has been removed by the author.
EIKA said...

TAHNIAH FA ^_^ TAKE GOD CARE OF URSELF & BBY ^_^ DOAKAN IKA CPT2 PREGGY JG YA....

fatehamohamed said...

wa..congrtaz fa..happy for u:))

♥cikmOt♥ said...

happy for you dik...baca citer kawin pun tak abis lagi tau...hehehe

iyna said...

Tahniah fa! :) Jaga diri baik2 ye..

The ShomeL TwinZ said...

tahniah kak fa. :)
i'm happy 4 u...
momma to be...kite doakan akak n baby shat ea...

Fyka said...

alhamdulillah...sebak kite baca,sebak sbb hepi sgt..cara awak tulis tu btol2 menggambarkan perasaan awak. tahniah syg

✿MisS NadRAH♥ said...

Tahniah sis=) happy to hear that.

Irene Dahayu said...

TAHNIAH SIS.. HEPINYER...

BoNDa.... said...

tahniah sis.....wow sama mcm akak ler....hehehe apapun take care tau...

emilynn said...

Dear..nak tnye.kite pg krabi 21-23hb ni....tadi buat upt test tgk2 positif.bole pegi ke island hopping?maybe br 4weeks kot.pls advice.dah terbayang2 pulau2 chantek tuuuu

fa.ismail said...

emilynn: fa dlu mmg pegi...tp fa suggest dkt awk xpyh kot dear..sbb nnti naik speed boat..kalau ombak kuat..kuat hentakan nnti..kita xtau rahim kita kuat or x...fa dlu pun rsa nyesal g island hoping..tp syukur allhamdulillah baby ok..blik fa trus g scan,...risau jgak...