Labels

Wednesday, October 31, 2012

PART 1- solemnization kami



dah sebulan lebih kawen..today baru dapat start update pasal wedding..asalkan update..sebab ramai comment and inbox suruh review pasal wedding..so fa letak part by part la ye..tak la korang loya-loya muntah baca entry panjang berjurai kan...untuk date akad nikah..fa dengan husband yang pilih date akad..bukan date akad je.. semua date la kitaorang pilih sendiri..dari bertunang sampai reception sebelah mr suami...pilihan for akad fa dengan suami mengutamakan hari jumaat sebab macam hari jumaat kan penghulu segala hari..semua orang berebut nak date cantik kan..but untuk kitaorang tarikh cantik tak penting pun...cari punya cari date hari jumaat di kalender..so kami decide 21912 sebagai tarikh akad....ya 21912 ialah hari jumaat ok...kebetulan lagi tarikh nih nampak cantik kan bila disusun..tu bukan keutamaan kami sebenarnya...isnya hanya kebetulan yang cantik..problem pulak nak decide pukul berapa ya nak akad..sebab hari jumaat kan.. dekat kedah memang wajib akad dekat masjid ok...kalau ada sebab ja dapat akad di rumah tau..so ayah yang tolongdecide kami akad after solat jumaat around 3pm-3.30pm la...so ayah pergi awal beberapa hari untuk remind tok imam tarikh dan time akad..(ini penting ok bride to be...banyak kes tom imam lupa)



dalam pukul 1pm macam tu MUA fa aka future sis in law masa tu (entry ini utk pilihan MUA fa) dah start make up..ya fa hari tu terlewat mandi sebab sibuk tolong bff buat hantaran kan..so sampai kena marah baru la pergi mandi..dah mandi pakai contact lens..then pakai mask (ini hasil dari bacaan blog renee meow)..fa pakai mask EVERLYNN...kegunaan mask before make up untuk muka korang nampak glow..memang besat sangat..fresh ja rasa muka..so siap make up pakai baju, shawl, veil semua dalam pukul 2.50 macam tu..dan terus gerak ke masjid...





melangkah dengan penuh keyakinan tapi sebenarnya mr fiance (status masa dalam gambar nih la) nervous gila kot..sempat dia bbm masa fa tengah make up cakap nak termuntah sebab nerveous...fa just reply banyakkan selawat, zikir and lastnya good luck..insyallah Allah permudahkan urusan kita...



 
family side mr fiance..lelaki berbaju putih belang tu adalah bff mr fiance...jauh fly dari sabah sebab nak attend wedding kami..itu la namanya kawan kan..



 

masa nih rasa nervous sangat..nasib ada bff yang sentiasa menenangkan fa... fa syorkan time macam nih..cari orang yang korang rasa paling korang selesa untuk menenangkan korang berada di sebelah korang..



tengak bff saya sentiasa berada disebelah fa time gementar macam nih..tq lili & husna..time nih imam tengah check kad pengenalan pengantin lelaki, perempuan and wali...tetttttt....fa tak bawak ic..cuak dah masa nih..nasib imam kata tak apa..just nak nombor ic ja..terus  ayah yang sebutkan...teringat lagi imam dengan saksi kata..eh..ayah ingat nombor ic anaknya..ya..ayah sentiasa ingat no ic fa dengan arwah mama.. no akaun bank..ingatan ayah memang kuat..nih fa dapat warisi...=)



 

family side fa and mr fiance...nih tak semua..sebab ada yang terkejar anak-anak yang berlari dalam masjid..




imam tengah bacakan khutbah masa nih...



dah mahu start..masa nih tak tahu la nak cakap perasaan fa macam mana..Allah saja maha mengetahui..yang paling kuat dalam ingatan masa nih arwah mama...teringat sangat..sebab saat nih yang ditunggu arwah mama.. tapi tak sempat..tapi fa tahu mama happy dekat sana bila anaknya akan menamatkan zaman bujang...




nervous kan muka mr fiance masa nih...tapi allhamdulillah dengan 2 kali lafaz..kami selamat sebagai suami isteri..kenapa 2?? sebab imam tersalah sebut mas kahwin yang lafaz pertama tu dan saksi kata mr fiance lambat sambung after imam stop..i don't mind berapa kali lafaz pun..asalkan semuanya selamat...



      
 allhamdulillah...kami sudah sah dan halal sebagai suami isteri pada jam 3.22pm (21912-jumaat bersamaan 6 zulkaedah 1433) .. 




encik suami tengah baca taklik...sebak sangat time nih...



senyuman tanda lega sekarang...my suami sudah time nih..




senyuman seorang isteri...





masa untuk tandatangan empat helai sijil nikah...





                                                                                                      .............................to be continue

5 comments:

♥cikmOt♥ said...

cantik2 gambar fa...
selamat melayari alam rumahtangga ye...
sedangkan lidah lagi tergigit...
inikan pula suami isteri...

cik.fa.ismail said...

cikmot: amiinn,..tq syg

ribenpink said...

masa bace taklik,mmg smua owang akan sedih.sebak coz masa tu ayah kite dh lps tngjwab pd suami...

Fyka said...

waaaa seriusly tgk pic2 fa trus terawang2 awangan kite yg ada kt situ nnt...hehe

S.U.R.I.A. said...

santek makeup n bju..sweetttt