Labels

Friday, July 27, 2012

TUTORIAL : bunga tisu


previous entry cik fa cakap nk ajar buat bunga tisu kan...so lewat malam nih la baru ada masa.. siang bz sikit siapkan D.I.Y project...so tak nak cakap banyak...jom start...


  

cik fa guna tisu ikea bersaiz 40cm x 40 cm...sebab tisu ikea nih tebal and kaler purple pilihan cik fa ada... tu yang cik fa guna tisu ikea...kalau korang nak pakai kertas crepe pun boleh...tapi cik fa malas nak menggunting banyak...sebab kalau kertas crepe korang kena gunting dulu kan ikut saiz korang nak...pakai tisu nih senang...just gunting belah dua ja..sebab cik fa nak saiz sederhana...kalau korang nak bunga tu besar...tak belah tisu tu kepada dua bahagian pun tak apa...lagipun tisu ikea nih tebal...so dalam 1 tisu tu.. korang boleh dapat banyak bunga...



  

BAHAN:
1) tisu (tisu nih korang kena gunting semua bahagian yang bersambung-maksudnya.lepas gunting semua helaian tisu tu boleh diasingkan...faham tak?)
2) dawai
3) gunting




STEP 1: gunting tisu  tadi mengikut saiz korang nak (cik fa belah dua)...and cik fa nak bunga kecil..so cik fa guna 3 helai tisu sahaja...kalau nak bunga lagi kembang...guna banyak helai ya..
p/s ; pastikan korang gunting bahagian bersambung tisu tu..sebab nanti korang akan tarik setiap helai ke atas..


STEP 2: lipat tisu macam korang lipat kertas nak buat kipas masa kecik dulu..ingatkan




STEP 3: Lipat seperti korang lipat nak buat kipas kertas tu sampai habis macam gambar di atas..




step 4: gunting kedua-dua hujung tisu yang telah dilipat tadi...korang gunting buat bentuk melengkung macam gambar di atas...

STEP 5 : ikat dawai betul-betul di tengah tisu..kalau tak center nanti bunga korang kembang sebelah



STEP 6 : lepas tu korang tarik setiap helaian ke atas macam dalam gambar...step ini memerlukan kelembutan korang sebagai seorang perempuan ya..sebab tisu semakin nipis...so mudah koyak..buat la dengan lembut ya..lepas bahagian sebelah kiri dah siap...buat pulak yang sebelah kanan...




STEP 7: tadaaaaaaaa....dah siap...dah jadi bunga tisu..mudah kan..sambil tido pun boleh buat..kalau korang tak faham...boleh email cik fa....(taszmaniadevil@yahoo.com)






dah siap nih...korang boleh la g hias-hias bilik ka guna bunga tisu...jimat sangat..yang penting cantik...betul tak??

5 comments:

✿ Yana Malieya ✿ said...

cantiknyaa bunga tisu tuu..interesting laa..thanks share tuto ney cik fa..btw,sy still blogger bru lg..tp suka baca blog cik fa..slmt berkenalan yek cik fa..sy kedahan jugak.. :))

cik.fa.ismail said...

yana: cntik sgt..sbb simple yg pntg jmat...hye yana...slmt berkenalan

Farhain Azmi said...

hai..sy pn blogger bru n b2b kedah.. nak tnya bunga tisu yg gantung kat block tu fa bt jga ke? sy dah lma cri tissue paper/ crepe paper kaler mint green tapi jmpa pn. tau x kat area a.star kt mna ada jual?

fa.ismail said...

farhain: yg atas nh gmbar fa google... fa buat bunga tisu untuk bunga pahar ja dear... dkt kedah fa xsure..fa rsa color mint green if tisu sush cari..mmg kna guna crepe paper kot

Farhain Azmi said...

yeke.?? dua2 material tu dah cri tp x jmpa plak kaler mint green. kalau hjau lumut n hjau gelap bykla.. sobsobsob..