Labels

Thursday, September 15, 2011

AWAS!!!!!!!demam panas bukan main-main





alolo..kesianya dia...nangis sebab demam ya...ya...baby tu semestinya bukan baby cik fa..putih melepak sangat la contrast dengan cik fa kan...ya..baby putih snow white tu adalah baby pakcik cik fa...pak cik google.. comelkan baby pakcik google..mesti pakcik google nih muka putih melepak ala tom cruise kan...



cik fa update pasal baby nih bukannya satu petanda apa-apa dari cik fa ok...sila buang jauh-jauh sangkaan korang..cik fa tersangatla suka baby so cik fa terasa sedih jugak la semenjak dua nih terdengar baby meninggal dunia sebab demam panas...first dapat tau dari blog EILA lalala, second dapat tau dari mr bola : baby kawan kawan dia..umur setahun meninggal sebab demam panas..last sekali dapat tau ada jangkitan kuman...third dari blog beautifulnara: anak safura meninggal...takziah kepada keluarga yang kehilangan anak yang disayangi...cik fa yang baca nih pun sedih...apatah lagi yang menanggung kan...semua baby nih akan gembira di sana dan menjadi bidadari syuga...


so para mummy & daddy sekalian...perhatikan kelakuan & tindak balas anak-anak kerana suhu badan bukan la ukuran yang tepat kesakitan anak anda...perhatikan kelakuan & tindak balas mereka...jika anak anda masih berselera makan, tidak menangis dan tidak banyak kerenah.. dia tidak ada masalah yang merisaukan...


korang perlu risau jika anak anda muntah, lesu dan tak bermaya...pada masa itu..ambil la ukuran suhu anak korang....jika melebihi 37ºC cepat-cepat la bertindak..



tips anda boleh gunakan :

(1) beri la anak anda minum banyak air masak

(2) jangan paksa anak anda makan jika dia tak nak

(3) bagi anak anda makan paracetamol..tapi jumpa doktor dulu tau...

(4) pastikan bilik anak korang tidak panas...pasang kipas atau aircond..




tips tradisional :

(1) ambil daun bunga raya pastu cuci dulu tau....ramas dengan sedikit air sehingga keluar lendir.....lumurkan daun tadi di kepada, celah ketiak, celah kelangkang anak korang....

(2) menggunakan asam jawa..sklik khasiat asam jawa yang cik fa pernah post dulu..




jangan anggap anak demam itu satu perkara ringan..selamat mencuba...=)





cakap pasal baby...now cik fa miss my little marsya....


No comments: