Labels

Friday, September 17, 2010

tips kesihatan :khasiat asam jawa

assalamualaikum...


macam mana raya??mesti meriah kan...cik fa pun meriah gak..ke sana ke mari...orang datang rumah..best kan melayan tetamu...gambar raya still tak boleh upload...terlupa bawak balik cable camera la pulak...tak pa la...esok dah nak balik bangi..boley la upload esok kan...nih raya-raya mesti ramai demam la (mr bola demam raya nih..cian kan)...ada yang batuk..sakit kepala...so meh sini cik fa nak bagi petua sikit...


korang tau tak buah asam jawa???ala..yang guna dalam masakan tu...sebenarnya buah tu sangat berkhasiat...bukan untuk masakan ja...buat ubat pun boleh tau...







tu la asam jawa...eh..kejap-kejap...tu asam keping la cik fa oiiii...nampak sangat jarang masuk dapur..ish..anak dara apa nih...(kalau bakal mak mertua tau nih..mesti dah kena reject kan)... ala cik fa saja ja buat gempak..cik fa tau okeyh rupa asam jawa..dulu masa cik fa kecik suka la dating bawah pokok asam jawa (ternyata kecik pun gatal kan)...







nih la asam jawa...hehhe..betul dah kan??bagi yang tak pernah tengok...cik fa google tau gambar buah dia..bagi semua tau...dah tau bentuk buah...korang tau tak yang buah nih dapat ubatkan certain penyakit...kalau tak tau..meh la k cik fa bagitau...



1. demam/ sakit kepala
untuk yang demam panas ka sakit kepala ka...ambil sikit asam nih dekat dapur...campur dengan air pastu ramaskan...then letak la air asam tu dekat kepala/dahi...sambil tu picit la kepala sikit...lepas tu mesti korang rasa panas keluar...pastu ringan je kepala...best...try la.. (cik fa baru je buat semalam sebab sakit kepala sangat)..mama cik fa suka buat untuk cik fa masa kecik dulu






2. sakit tekak / batuk
untuk yang sakit tekak atau batuk...ambil asam jawa campur dengan gula dan air...tapis kemudian boleh la diminum...

3. sakit perut
ambil segemgam asam jawa dan dicampur air sedikit...lepas tu sapu di perut..biarkan seketika kemudia bilas dengan air bersih..

4. luka/bisul
ambil daun pokok asam jawa nih..lepas tu ditumbuk lumat dan ditampal pada bahagian luka atau bisul

5. menghilangkan lemak
ambil sebuku asam jawa...ramas dalam segelas air..masuk air tu dalam peti sejuk..minum air asam jawa selepas makan tengah hari atau makan malam..amalkan setiap hari...(cik fa wajib amalkan nih...) pastu sapa rasa dah gemuk lepas raya nih..maklum la makan ja keja..try tau petua nih...

SELAMAT MENCUBA

1 comment:

armouris said...

lagi info tentang asam jawa di SIHAT SELALU - Asam Jawa : Kegunaan dan Khasiat