Labels

Wednesday, September 29, 2010

tak berak itu bahaya

assalamualaikum...


penat dan layu ja mata nih...cik fa baru ja balik dari trip ke mpob...owh...tak suka sangat kalau trip nih...tapi yang best trip mpob mesti dia sediakan makanan..tu ja yang bestnya...(nampak sangat suka makan free kan)...last semster untuk degree dah menjejak kaki kat mpob nih..then ambil master pun kena lagi pegi..ayoyoyoy....(ting tong betul rasa)...mata dan 80% layu..tapi rasa lagi bagus cik fa tunggu solat zohor dulu baru gedebum** atas katil yang sangat empuk tu...





muka macam terpaksa senyum..dalam hati malasnya nak pegi....



skarang cik fa rasa nak share info yang cik fa dapat dari pharmacy semalam...maybe ada yang dah tau...if dah tau...okeyh anda boleyh ignore entry nih..tapi kalau ada yang nak tambah ilmu...meh sini cik fa nak gtau...pembuangan air besar atau bahasa senangnya berak perlu dilakukan sekuarang-kurangnya dua hari sekali... (penting and take note: maksimum 2 HARI okeyh)... kalau lebih dari tu sangat bahaya....semua orang tau kan dalam najis kita ada toksin, air, & benda kumuh yang tak diperlukan badan...so benda nih perlu buang ye kanak-kanak sekalian....benda nih tak boleh simpan lama-lama dalam badan anda ye...


ada la 1 kes pharmacist nih ceta...ada sorang budak kecik nih...dia pernah sakit masa berak... lepas tu dia rasa fobia & takut nak berak..dia tahan ja bila nak berak...punya la dia tahan..lama-lama dia rasa sakit perut..pastu pegi xray..najis dia dah masuk dalam kolon and dah sampai dekat paras pusat...so doktor perlu operate untuk kelurkan najis tu...pasal taik ke sampai operate...omg...sangat bahaya kan...


ramai orang tak pernah risau kalau tak berak kan..tapi kalau naik jerawat sebijik...wow...riuh semalaysia...pastu cari cream sana..cream sini nak hilangkan jerawat...diorang tak sedar bahaya kalau susah or tak berak..ramai ja yang susah nak berak kan...seminggu sekali ja..memang orang tu macam tu..kepada orang yang macam nih...buat la apa saja untuk berak okeyh..makan la buah-buahan, sayur dan minum la air banyak-banyak...kalau kita tak berak..nanti air dari najis tu akan meresap balik masuk ke dalam badan..air toksin nih kan bahaya...boleh menyebabkan penyakit...


sekarang dah habis lecture cik fa...so cepat ingat bila last korang berak....kalau dah lama tak berak..makan la buah, sayur & minum air banyak-banyak okeyh....jangan sampai nanti pasal berak ja boleh jadi penyakit lain pulak...=)





cepat ke toilet....toilet dah menjerit memanggil anda....

No comments: