Labels

Thursday, April 22, 2010

apalah salah si kecil

jam menunjukkan 2.13am..mata aku masih terbeliak lagi sebesar mata heliza..wahai si buku...aku sudah malas melihat dirimu pada saat ini...bila mataku rindu nak melihatmu..akan ku gapai dirimu wahai si buku...jangan kamu sedih-sedih di situ..bermain-main la kamu dengan si pen dan si kertas di sana..

huh..lega rasanya bila letak buku jauh-jauh...nite semua (penuh concentrate nih nak update-sebab entry keEMOan)...korang baca metro semalam (21 april)..ala kes bayi cacat ditingalkan..huh...cik fa sedih sangat baca berita tu...kesian si baby yang baru merasa kenikmatan dunia walaupun dirinya cacat..tetapi si ibu dan bapanya pula tinggalkannya di rumah kebajikan...cik fa kalau bab baby-baby nih...sangat la tersentuh...no kompromi(macam iklan mr potato)..

alasan si ibu & si bapa nih sebab tak nak neneknya terkejut dengan rupa dan keadaan baby tu.. cik fa tau...baby nih bukan dari keluarga Islam (tau daripada namanya)..tapi setiap agama ada nilai moralnya sendiri...baby tu anugerah yang tak terhingga daripada tuhan...manusia sendiri sampai sekarang xdapat nak klonkan baby..even pandai, geliga, genius macam mana pun saintis tu...Allah S.W.T. maha kaya...maha berkuasa...


setiap bayi yang dilahirkan ke dunia..ada rezekinya...tu amanat yang perlu dijaga..harta yang xternilai harganya..dengan keadaan baby tu yang cacat...dia perlukan ibu dan bapa untuk dia teruskan hidup seperti kanak-kanak lain..alasan malu tu xlogik...kita kena redha even berat macam mana pun dugaan yang mendatang..setiap yang jadi ada hikmat yang tersirat disebaliknya..

pastu makin menjadi-jadi kes buang bayi sekarang...kenapa semua nih jadi..salah siapa??ibu bapa xpandai didik anak??salah anak tu sendiri??salah masyarakat??salah kerajaan??? jangan tuding jari dekat orang lain..pandang diri kita..setiap antara kita ada tanggungjawab sendiri... sama-sama la kita membendung masalah nih...(wah rasa macam menteri plak-kepada menteri-menteri sekalian-jumpa di parlimen nanti)...opssss..sorry tu bukan minat cik fa...akan ku jauhi politik dan segalanya...sebab bukan minat cik fa...

sumber gambar : my metro

2 comments:

LYaFRINA said...

sedihnya..kenapa la ibubapa dia sgup tinggalkan dia.. act..kalo ssh utk trima kenyataan tu... apa salahnya take a time utk cuba blajar menerima.. skit demi sikit.. lg pon bayi hasil drp kasih syg ibubapa bayi ni gak..

buxx_szmania said...

a'a...yakan...mybe dh xsanggup kot..sbb baby nh kritikal cacat... tp parents dia xpkir hikmah yg tersirat dsblik smua nh kan