Labels

Thursday, February 4, 2010

say no to cancer

sesungguhnya aku percaya ramai yang xtau tarikh hari ni ada apa yang special kn???today adalah 'WORLD CANCER DAY'.aku tau pun sebab aku terjeling dkt kalender dekat hospital hari tu..kalau x.. aku pun macam korang la...xtau benda nih..sama-sama la kita support kampen nih..

setiap 4 feb, UICC(ketua), para anggotanya dan sokongan dari Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), akan meningkatkan kesedaran pencegahan barah. Setiap tahun, lebih daripada 12 juta org menerima diagnosis kanser dan 7.6 juta org mati. Berita baik, 40% secara potensinya dapat dicegah.


tema untuk tahun ini

mencegah kanser dengan mudah:

hentikan menggunaan tembakau & elak sebagai second-hand smokers.(xboleh keluar dgn bolah nh..)

tidak untuk alkohol


elak dari direct sun exposure

makan mananan seimbang & bersenam


elak kanser (MENCEGAH LEBIH BAIK DARI MENGUBATI)

No comments: