Labels

Sunday, July 24, 2016

Pregnant semula selepas keguguran


 Assalamulaikum.. selamat hari raya.. lamanya x update. Last update pasal miscarriage april lepas.. alhamdulillah kalau yg follow fb fa mst dah tahu skrg fa tgh expecting next baby.. syukur Allah makbulkan doa fa nk next baby selepas keguguran lepas.. dh 3 bulan skrg.. fa & baby alhamdulillah sihat.. hopefully dipermudahlan sehingga baby dilahirkan dan semuanya selamat
Amin
.
.
Cepatnya fa lekat balik? What u pregnt balik? Kan baru dnc? Ya ya ya... kalau ikutkan doktor after dnc kna rest dalam 3 4 month utk conceive balik. Tapi mana mungkin kita menolak takdir dan rezeki kan.. lps dnc fa ada terpikir ada ke lagi rezeki nk pregnt balik ye.. sbb my period still ting tong tau.. lps dnc mmg fa x period. Fa dnc 4 april.. 15 mei reception my sis in law.. mmg berjln ke sna sni.dukung si isa je.. mkn mmg byk tau time nh.. keesokkannya on 16 mei fa period.. tapi eh period xmcm selalu.. setitik dua je selama 2 hari.. lps tu stop.. eh apesal pelik je nih.. so fa mcm ada terdetik.. eh pregnt ke ye? Masa isa dulu ad jgak shri period tp keluar skit je. So fa pun apa lagi ambl la pregnancy test.. buat upt. Tp second line tu very2 blurrr tau.. kalau skli tgk mmg xperasan.. so perasaan fa kuat katakan Im pregnt..
Whatsapp husbnd fa bg pic upt.. tp dia lagi la blurr.. xfhm line dkt upt tu..  
.
.
Start hari tu every day fa buat upt tau.. sbb fa ada beli upt strip yg murah tu byk2 Rm1 je 1.. start la aktiviti test urine everyday. ..kdg smp sehari 4 kali pun ada tau.. tp blur jugak.. bila test makin hari makin terang.. alhamdulillah.. fa ada jugak test pakai upt cassete. Yg nh lagi clear dri strip. Alhamdulillh  rezeki Allah bagi lagi..
.


Last fa beli digital pregnancy test nh je yg dpt detect awal.pregnancy lagi tepat.. masa menunggu result keluar dkt screen upt digital tu nervous lahai..m tiba2 keluar pregnant dulu.alhamdulillah.. rezeki utk pregnant semula..doakan fa & baby selamat ye.. yg tgh ttc atau tgh menanti kehadiran cahaya mata byk berdoa.insyallah akan smp rezeki semua nanti
.
.



Wednesday, April 20, 2016

PART 2 - Keguguran my little baby

Jom sambung kisah semalam. Sampai la isnin date fa booking untuk dnc. sehari sebelum nurse Hospital Azizah call inform fa kena admit 1pm. Dia cakap puan datang buat dnc rehat kejap. if tak ada apa dah boleh balik same day. Puan kena puasa start 7pm isnin tu. Okey fa tak ada rasa nervous ke apa. tapi terbayang kena bius tu sebab seumur hidup belum pernah kena bius,. Fa banyak google pengalaman orang dnc., and banyak tanya kawan-kawan. At least kita ada gambaran macam mana proses tu nanti.

Sampai je hospital register semua. Dia bawak naik wad. nurse tanya nak single room ke open ward. fa pilih open wad je sebab kejap je kan dekat situ.Buat apa nak membazir. Buat dnc nih pun mahal dah.. Tambah sikit memang lebih kurang harga bersalin dah tau. **pengsan**. Kenapa fa pilih Hospital tengku azizah setapak? 1st fa memang planning second baby nak deliver situ. Lagipun banyak review bagus dengan gynea situ and paling penting semua staff situ perempuan. So tak ada isu aurat nanti. Fa pilih dr kay sebab banyak review dia bagus. . So memang rezeki adik baby keluar daripada rahim mama dari tangan dr kay jugak walaupun awak keluar belum sempurna sebagai janin lagi.

Dah dapat katil.. eh open ward tapi sorang je fa dekat situ, nurse cakap ramai dah discharge tadi. ok so fa pun baring dulu.. dengan isa bising dalam tu.haha nasib tak ada orang.nurse suruh tukar baju dan kencing ke nak membuang dulu. dah tukat baju pastu fa baring. pastu nurse datang masukan ubat dakat tut untuk bagi ada bukaan sebab fa tak ada bleeding so dalam tu tertutup lagi. mak aih masa nih memang terasa sakit sikit sebab nurse masukan ubat tu betul2 dalam.dia cakap sebab memang tertutup lagi.dah masuk ubat tu nurse tak bagi bangun selama 2 jam.
                                                         
                                                                   


fa pun baring je sambil main phone.nak tunggu 2 jam mak aih lamanya.boring la.nak tdo tak pulak nagntuk. dalam setengah jam ke sejam lepas tu nurse datang cakap puan jom pergi ot. doctor dah ready. so fa pun jalan je g ot. dia cakap nak wheel chair tak.fa cakap xpela saya ok. boleh jalan.  sampai je ot nurse suruh buka gelang ke rantai ke jam semua. kalau ko pakai gigi palsu ke apa pun kena buang. pastu datang pakar bius kenalkan diri. dia cakap saya akan bius je. yang akan buat procedur doktor kay. so fa masuk ot baring dekat katil...mak aih nampak batang tempat letak kaki tu yang untuk bersalin. masa bersalin isa tak guna pun benda tu. dah baring semua. doktor bius cakap saya nak cucuk nih.nak masukan drip. nanti ubat bius masuk melalui sini. nanti full bius ya puan. fa angguk je. pastu nampak kelibat doktor kay tengah sedia2.


pakar bius cakap puan saya nak masukan ubat dah nih. puan baca bismillah lepastu mengucap ye. lepas je mengucap. kelam dunia. tak sedar apa. tiba2 dengan orang panggil.puan puan dah siap. puan okey tak. masa tu fa lalok kau dah macam kena ganja dah. sedar dalam tak sedar. fa ingat fa ada tanya nurse tu. banyak ke keluar. semua ok x. nurse macam jawab je tapi fa tak ingat. so fa kena tolak masuk ward. sampai je ward pening lagi. nurse datang ambil bp. and cakap puan rasa nak muntah tak? fa cakap tak. tapi saya lapar. saya tak makan daripada malam tadi.dia cakap okey puan. sekejap ye saya bawakan makanan. dia datang dengan nasi ayam dengan sejug air kosong.nurse cakap puan minum dulu air kosong skit. kalau tak rasa nak muntah puan boleh makan, so fa minum and rasa ok je.so makan la nasi. habis sepinggan nampak sangat lapar.tapi makan dalam pening. dah tu nurse datang tanya puan okey tak. fa cakap saya pening la. dia pun check bp. ye blood pressure rendah. dia cakap xpe,puan rehat dlu,.saya tutp lampu puan tdo dlu. lepas tu fa tido. datang dr kay dengan nurse. doktor tanya awak okey tak. fa cakap fa pening skit.dia cakap xpe awak rehat dlu,.lewat2 skit awak dh boleh balik. dengar balik terus okey,


tak lama tu mak mertua dengan kakak ipar fa datang.. pastu nurse datang suruh pergi toilet kencing semua. kalau ok dah boleh discharge. so fa pergi toilet. yuop ada bleeding macam period gitu. so ready tkr baju semua. nurse cakap dah boleh discharge. dia ada bagi antibiotik dan pain killer kalau rasa sakit. so nak turun bawah nurse nak ambilkan wheel chair tapi fa tak nak. dia cakap puan boleh ke jalan.,boleh dik.tapi sebenarnya tengah pening lagi sikit. settle bil semua so boleh balik. dia bagi appoinmnt lagi 1 week jumpa doktor.
.

balik je rumah start la sesi berpantang. pakai stokin.pantang makan. 1 week fa tak keluar. duduk rumah je.  fa makan ikan haruan. makcik fa bawak dari kampung. hari2 makan.memang sedap la. berat pun turun tau. sakit? ada jugak terasa pedih2 dekat bahagian rahim maybe kesan cuci tu.  minta husband belikan minyak herbanika nona roguy. fa sebelum tu ada beli barang pantang nona roguy. beli phytonatal dengan teh herbanika. tapi fa start makan lepas habis antibiotik doktor. fa urut masa 1 week after tu. bookes yang spa ke rumah.fa buat urut, bertungku dengan bertangas. malam2 memang sapu je minyak nona roguy tu.








now alhamdulillah fa dah sihat. apa perasaan fa? fa redha. maybe Allah nak duga kita. fa yakin ada hikmah disebalik yang terjadi. kita perlu bersyukur sebab kita salah seorang yang Allah sayang dan dia duga kita. bagi yangs enasib dengan fa jangan sedih. insyallah ada rezeki kita lagi lepas nih. Allah tak pernah salah pilih orang untuk diberi dugaan sebab dia tahu kita boleh melaluinya.

Tuesday, April 19, 2016

PART 1 - Keguuguran my little baby

Assalamualaikum.

Dua tahun menyepi.blog tinggal habuk . Nak type pun terkial sebab lama tak menaip bercerita. Alhamdulillah anak fa si isa pun tahun nih dah nak masuk 3 tahun. Cepat masa berlalu. Tapi bukan nak cerita pasal si isa. tak apa nanti fa tempek gambar si isa kot ada yang nak tengok si kerinting tu. Kali nih fa nak cerita fa keguguran 3 minggu lepas. Maaf la dah update blog terus bercerita cerita sedih. Sebab fa nak share pengalaman tu sebab ramai dekat luar sana mengalami apa yang fa lalui.


Alhamdulillah hujung bulan febuari lepas. Fa rasa selera makan dah kurang. Pelik memang pelik. Fa yang suka makan jadi kurang selera. Tapi tak pikir banyak maybe sebab fa puasa ganti. So rasa nak makan jadi kurang. Sampai la hari last fa puasa ganti. Cakap dengan husband nak berbuka dekat Seoul Garden. Dia pun okey jer sebab favourite dia. So dekat sana fa makan sikit je. Lepas tu dah tak terasa nak makan. Dalam hati happy la nafsu makan dah kurang kan so boleh teruskan misi kuruskan badan. Esoknya tu weekend, kakak ipar fa datang rumah masak nak buat shell out. Sebab beberapa hari sebelum tu husband dah belikan bahan2 nak shell out. Masa diorang masa fa fah rasa loya. Eh pesal nih tak boleh nak bau. Selalu bau masak2 nh ok je.. lepas tu fa naik bilik, terus keluatrka upt dalam laci. Memang benda nih fa ada spare dekat rumah. Terus check.subhanallah. naik 2 line clear memang merah terang tau dua line.. ok xpe fa test lagi sekali. Yes sama.2 line. Masa tu happy tak terhingga sebab fa dengan husband memang dah ready for second baby. Isa pun dah nak masuk 3years and dah tak susu badan. Memang rasa the right time dah kitaorang bak tambah org baru.
.




Esoknya baru fa pergi klinik check up. Doctor tabya period last bla bla bla...and memang period fa start x regular lepas stop susukan si isa. Cakap dengan doctor my last period dec but i tak period lepas tu sampai sekarang. So masa check upt januari memang xde. Doctor pun scan.. nampak la kantung semua ok. And baby tak clear lagi maybe around 4weeks. So baby tak nampak lagi.dia cakap 4 weeks lagi awak datang scan balik.
.
So fa pun okey..during 4 weeks tu kitaorang g china nak beli material raya collection lilqarmaa. Start la my nightmare mabuk. Selama beberapa jam dlm flight ku keja kunyah gula2 atau asam sebab loya. Dekat china pun selara makan drop habis. Tak lalu nak makan.memang not me la.pregnant si isa tak pulak gini. Maybe pembawakkan lain2. Balik je dari china. Fa cakap dengan husband nak g scan tkut la apa2 jadi sebab baru preggy naik flight, dkt china jln je keje. So kitaorang g check up. Doc cakap baby ok.tapi tak still x nampak.nampak kantung je cantik. Doc cakap as long as awak tak bleeding should be ok. Yes memang fa xde bleeding langsung.doc cakap another 3 4 weeks datang. Masa tu baby dah boleh nampak.
.
Sepanjang tu la fa loya.. loya je muntah kekadang je tau. Seksanya diri nih loya.bau makanan loya.. certain bau memang loya. Kadang sebut je makanan ap2 dah loya. Memang time preggy nak cari benda pedas2 je.tu fa boleh telan.tambah ikan berlado. Fav la masa preggy tu. Isa memang happy tau ada baby dalam perut fa. Everyday memang berkali databg cakap dengan baby dlm perut.cakap nanti keluar tgk isa main ye. Dah siap nak bagi mainan dia dengan adik. So korang tau macam mana kan excitednya si isa.
.
Sampai la 3 weeks after.fa pergi nak scan lagi.start la debaran.. doctor scan sambil tercari2 baby. Alahai susahnya nak cari. Doc cakap heartbeat xdpt dgr nih fareehah. Fa pun tanya doc berapa weeks dah boleh dgr heart beat baby.doc cakap 7 weeks dah boleh.. awak around 8 weeks.dah boleh nh detect heartbeat dia. Start la fa x sedap hati. Doctor ckp xpe kalau baby jd.insyallah ad la dia.awak dtg lagi 3 week.s heh lagi kena tunggu... sampai bila.? 3 weeks 2 weeks kna tggu la bru pergi.
.


 Fa dah tak boleh nak tunggu.esoknya isa tak school.fa angkut je isa pergi cari klinik lain nak check sampai dekat melati.jumpa doctor nih..  so fa cerita la bla bla bla.period bila. Scan dlu bila. So doctor tu lembut je ckp.jom saya scan.masa dia scan pun tercari-cari baby. Kantung elok je bulat. Dia cakap fareehah sbr ye maybe bukan rezeki awak kali nih. Awak kuat ye.masa tu fa memang ok je tau. Pasrah and redha. Doc cakap samaada awak dnc atau tunggu 2 weeks dia keluar sendiri. Fa pun tya dnc nak buat dekat mana.dia ckp any hosp boleb. Bawak je gambar scan dia bagi tu..
.
.

Otw balik tu cakap dengan isa yang baby dalam perut dah tak ada.dia tanya baby pergi mana mama. Sedihnya masa dia tanya tu.sambil sebak cakap baby dah pergi jauh. Dah ikut wan (ayah fa).... isa pun okey.sambung main dalam car.
.
Sampai je rumah fa bercerita dgn husband apa doc cakap semua. Masa nih memang berjujuran air mata la.sedih sangat. Husband fa diam je.maybe tak  duga benda nih jadi dekat kitaorang. Husband cakap nk dnc ke tunggu. Fa cakap tak tahu nak mcm mna. Husband ckp kalau dnc mana la tahu sebenarnya baby tu ok lagi dlm perut semua. Fa cakap xpr kita jumpa gynea dkt hosp tengku azizah setapak. Sebab fa memang planning nak bersalin sana.
.
Dah sampai date appoinmnt.fa pilih docotr kay. Sebab ramai review dia bagus. Doctor tanya itu ini. Lepas tu scan. Nampak tau baby dalam kantung. Tapi tak dapat detect heartbeat. Doctor cakap perut awak pun tak rasa ketul. So doctor suggest dnc  fa cakap tak boleh ke bagi ubat utk baby keluar so xpyh dnc. Doctor kata boleh.tp kadang darah ketulan tak keluar habis.so awak kena dnc jugak. So pasrah la dnc.doctor tanya nak buat mana. Fa ckp buat situ jee. Next monday sebab nak settlekan keje dlu. Doctor kay ckp jangan sedih. Benda nih maybe baby tu kalau membesar x sempurna. Maybe tak.normal.so Allah tak nak bebankan awak dan dia ambil awal2 baby tu. Start tu memang fa positif.trima and redha.
.
.
Bersambung..😊

Wednesday, July 2, 2014

baby carrier pilihan fa



Alhamdulillah selesai sehari berpuasa...syukur kuat lagi berpuasa sambil bf isa... hope akan kekal kuat berpuasa selama sebulan..insyallah. .. pengalam baru kan berpuasa ada anak...last year awal puasa menghitung hari kot... okey apa pun Salam Ramadan ya..



dulu fa dah story pasal stroller isa kan? tak ingat..BACA SINI.. today nak story pasal baby carrier pulak.. dulu fa memang nak beli carrier masa isa dalam perut lagi.. then husband cakap tunggu isa keluar dulu la boleh test-test duly mana yang sesuai. . so ku pendamankan niat tu.. tapi kalau dah mak-mak nih selagi tak beli barang yang dihajatkan memang tak complete la rasa.. so masa isa dalam 4, 5 bulan fa keja usha ja carrier mana best... dulu ingat kan baby carrier murah.. tengok brand pureen la, sweet carry la.. hoho.. rupanya tu crocth carrier.. tak bagus untuk anak.. korang boleh baca pasal crocth carrier sekat sini..



carrier yang elok asalah bila kaki baby kangkang luas.. so fa pun start la mencari... rupanya Carrier macam nih mahal..semua dalam Rm300 ke atas.. benda gini pun mahal.. patut la orang cakap barang untuk budak nih mahal bebenar.. bila google cari info ramai suggest brand snuggbaby sebab boleh custom made... snuggbaby nih malaysia made tau..so support la produk tempatan....husband fa siap cakap kalau nak dia pakai carrier..kena ada design Manchester United. .gilo engkau..mana mak nak cari carrier Manchester, ... rupanya snuggbaby boleh buat apa saja embroidery yang kita request.
so fa request buat design fred the red..ala maskot mu kan..harus buat berunsurkan mu kalau tak confirm husband tak approve.. fa bagi picture design fa nak..and dia buatkan.. 












isa kalau papa dia babywearing guna snuggbabyby nih memang dia tido nyenyak.. kalau dengan mama dia kureng sikit..entah la kenapa..tak sedap ke tido dekat mama..  isa ok sikit kalau pakai carrier compare guna stroller... sebab dia rasa macam kita hug dia kot.. so lama dia dalam carrier..kalau stroller kejap ja..dah melalak...lagi satu bagus carrier sebab sesetengah tempat macam tak sesuai bawak stroller. . sempit la .kadang ada escalator tak boleh guna stroller sebab ada palang...leceh betul nak menunggu dekat lif yang lambat tu.. kalau carrier hah tak payah pening nak cari lif...tapi sebelum order carrier nih..kitaorang pergi butik baby fabulous mom dekat ukay buolevard. .. faboulus mom nih authorised agent snuggaby and brand lain macam ergo, boba etc...so dekat sana korang boleh try dulu mana best. .. so husband la try letak isa..last memang snuggbaby jugak isa tak nangis and nampak selesa..



















snuggbaby carrier nih memang fa letak dalam kereta husband sebab kalau keluar mana-mana memang guna kereta husband.. so fa ingat nak beli satu lagi carrier murah-murah untuk kegunaan fa kalau keluar dengan isa... lepas baca suggestion dekat group babywearing... brand patapum murah.. RM100 lebih ja.. so fa terus order online dekat website tinytapir....





tadaa... simple je and fa suggest kalau korang nak beli carrier brand patapum..beli size toddler sebab size baby dia kecik..takut tak sempat pakai lama...



so far antara dua carrier fa pernah pakai... memang snuggbaby the best.. anak pun nampak selesa... material snuggbaby tak panas... kalau patapum nih fa pakai sakit area bahu.. snuggbaby so far okey... fa recommend kalau korang nak beli carrier better try dulu dekat kedai mana serasi or sesuai dengan baby... kalau tak rugi ja beli baby and korang tak selesa... sebab harga carrier quite pricey kan...


tips berpuasa dan menyusukan anak


Alhamdulillah 3 hari puasa dengan jayanya.. kenapa over excited? sebab dapat berpuasa sambil fully breastfeed isa... tu adalah satu kejayaan untuk ibu-ibu menyusukan anak kan...? alhamdulillah. .. kalau lemau sikit petang-petang tu biasa la.. rasanya orang yang tak menyusukan anak pun lemau bila dah petang..ye tak? last year sempat berpuasa 11 hari masa tengah sarat... tahub nih pengalman baru berpuasa dan menyusukan isa...



rasanya tak layak nak bagi tips tapi fa share jugak la... tambah pahala dibulan puasa kan... bagi mak-mak yang menyusukan anak tu..please buang jauh kejap niat nak diet.. sebab nak banyak susu kena la makan banyak tau (alasan paling fa suka..yeayyy)...  



niat
apa pun start dengan niat..kalau niat memang nak susukan anak..insyaAllah Allah akan makbulkan... kuatkan niat supaya mindset kita cakap susu cukup...jangan pikir pasal susu tak cukup time puasa...nanti kita stress.. bila stress memang pengeluaran susu merudum...



jangan skip sahur
sebelum bulan puasa..fa dah ganti puasa..yola kan lahirkan isa masa puasa last year.. so kena ganti tau..masa tu dah testing dah antara sahur dan tak... kalau tak sahur.. masa zohor fa dah lemau... so lepas ty memang sahur tak boleh skip.. masa sahur fa memang makan nasi... kalau tak makan nasi... fa minum segelas milo dengan kurma 3 biji... kurma wajib fa ambil masa sahur...kalau korang tak suka kurma.. ha..bli chocodates tu.. kurma salut chocolate dalam ada badam... lagi sedap... so senang sikit korang nak telan..Kurma mengandungi glukosa yg mampu berikan tenaga segera kepada badan. Ia kaya dengan protein, serat, gula, vitamin A & C serta zat mineral seperti besi, kalsium, sodium dan potassium. Kandungan protein di dalam sebiji kurma adalah kira-kira 1.8 hingga 2.0%, serat 2.0 hingga 4.0% manakala kandungan gulanya adalah 50 hingga 57%...




makan selagi boleh
mama yabg menyusu nih memerlukan tambahan kalori kira2 700 kalori sehari, 500 kal diambil dr makanan ibu & 200 kal diambil dr lemak dlm tubuh ibu (sbb itu bf mom bantu turunkan berat badan)..kena pastikan tetap makan 3 kali sehari even bulan puasa iaitu sahur, berbuka & sebelum masuk tidur. Makan sikit2 tapi kerap, selagi buka mata tu mengunyah je la..



minum banyak air
start dari berbuka sampai sahur kalau tak tidur kerja minum air ja... sampai berkali-kali ke toilet.. ada aku kisah..janji air dalam badan cukup.. kalau tak macam mana badan nak hasilkan susu ye tak...elok minum 3 liter air.. fa minum lebih kurang 2 liter.. ok la kot kan...




kerap pump/ direct feed
kalau korang bekerja jangan skip time pump susu... macam fa memang buat kerja dekat rumah..  so memang kerap direct feed isa.. so pengeluaran susu tak berkurang...  ingat supply vs demand kan... selagi ada oermintaan insyallah susu ada...



milk booster
kalau nak lagi yakin...makan or minum milk booster yang memang sesuai untuk korang.. sebab tak semua orang sama milk booster..kena try mana sesuai tau..


tu je kot tips yang fa apply..korang boleh cuba..apa pun mindset kena betul.. jangan pikir negetif and stress tau..insyallah semua mama mampu...

Thursday, June 26, 2014

period tak teratur masih boleh mengandung



post kali nih memang memalukan diri sendiri kot... dah lama pikir.. and decided nak coretkan dekat blog untuk bagi semangat and kekuatan untuk orang senasib dengan fa..fa nih jenis irregular period ataupun period tak teratur... seorang perempuan akan datang period every month kan.. tapi fa tak.. kadang sampai 5, 6 bulan tak datang tau.. 




sebagai seorang perempuan macam tak normal la kan tak period every month.. at least 2 bulan sekali.. tapi fa tak.. kadang setahun 2 kali ja period.. tak normal sangat kan.. as student biology memang kitaorang akan belajar pasal period cycle semua.. so memang sangat tak normal ya kalau tak period setiap bulan... masa zaman fa sekolah dulu tak la risau sangat.. yela alam kanak-kanak kan.. mana pikir jangka masa panjang... sampai la masuk matrikulasi.. . dah duduk asrama.. roomate semua period setiap bulan.. tapi fa tak.. solat tak ada sebab untuk tinggal. . sampai puasa pun full tau..tak tinggal... orang lain ramai ganti puasa.. fa relax ja sebab tak tinggal... tapi timbul la perasaan malu kadang membe tanya ko tinggal puasa berapa hari... ha??? nak jawab tak tinggal puasa langsung... malunya... mana ada perempuan macam tu... mesti ada tinggal la at least 4 hari gitu... kadang sampai tipu cakap ada tinggal puasa sebab tak nak malu... (ampunkan daku ya kalau menipu..huwaa)




pastu dah sambung study dekat universiti.... lagi ramai kawan...kalau kawan datang period...kadang ada jugak rasa jeles... haaaa..memang jels kot...terpikit kenapa la aku tak period macam diorang... tapi tak ada pun senasib dengan fa..semua ok ja... lagi la rasa malu.. sebab dah dewasa kot... pastu belajar ambil pure biology..lagi la... kalau irregular period nih.. chances nak dapat anak memang tipis ya... sampai satu masa malu and risau sangat fa ajak kawan teman pergi klinik biasa buat check up... doc check semua... dia bagi la pil apa entah..macam pil hormon... bila makan confirm period datang.. so fa pun makan la.. so datang la period... bila period datang rasa nak melompat setinggi klcc... rasa terus datang aura seorang perempuan yang normal.. sangat la happy bila period... tapi next months sama ja kalau tak makan pil.. tak muncul la cik p tu... sedih oh sedih. malu sangat kau..



rasanya dulu tak pernah skip solat raya tau... terawikh macam full ja..tapi sebab malu hujung dekat raya fa dah tak gi.. takut orang perasan eh budak nih tak cuti ke.. sampai gitu sekali la... teruknya la malu kan... pastu fa sambung buat check up dekat pusat perubatan university kan... free kan.. so doc refer fa dekat hospital Serdang. . yela tu paling dekat dengan bangi kan... so sambung la check up sana.. pergi tempat O & G (sakit puan)... dekat sana yang datang semua ibu mengandung.. hoho.. fa ja kot paling muda.. datang check up.. sedih jugak bila tengok diorang sebab mampu pregnant. . fa??? belum tentu lagi..




bila jumpa doktor.. siap ambil darah, scan perut semua.. bila blood test keluar... ye fa ada unbalanced hormon... so susah la ovari nak menghasilkan telur... doktor pun cakap chances nak dapat baby if kawen nanti susah.. as usual doktor akan bagi ubat hormon yabg kena makan everyday.. then period datang.. effect ubat hormon kulit akan cantik tapi berat badan akan naik... ye fa pun makan as suggested by the doctor. .. datang la period if makan ubat... so fa teruskan check up 3 bulan sekali... fa ada jugak google2.. terjuma elok irregular period makan evening primtose oil... so fa pun pergi la farmasi beli.. start la everyday consume.. tapi tak jugak datang cik p...kenapa la kau degil sangat cik p...



sampai setiap kali solat fa akan panjatkan doa supaya period datang and fa ada rezeki anak...at least sorang pun jadi la... masa dekat u fa ada boyfriend.. ya now dah jadi husband fa.. fa ada jugak cerita masalah fa dekat dia.. yela preparation awal kalau fa tak mampu bagi dia zuriat kan.. bf fa la masa tu dia cakap kalau ada rezeki ada..jangan risau.. so alhamdulillah dia memahami... fa nih memang suka baby sebab tak pernah ada adik kan.. so perasaan suka dengan baby tu kuat sangat... 




setiap hari berdoa hope datang period... sampai la saat dekat nak kawen.. lagi la risau.. sebab fa anak tunggal..kalau fa tak dapat lahirkan zuriat sendiri habis la keturunan... setiap kali tau ada orang pregnant mesti datang perasaan macam jeles sikit sebab diorang mampu pregnant. fa nih 50/50... tapi fa yakin kalau ada rezeki ada la... sampai beberapa bulan sebelum kawen fa datang period every months tapi tak la tetap tarikh.. tu pun fa dah bersyukur sebab datang period...




then lepas kawen pun fa period.. masa nih happy sangat mana tau boleh pregnant. .. fa siap google lagi doa, makanan untuk memudahkan pregnant.... supplement untuk peegnant...kita kena jugak berikhtiar sebab tau kekurangan diri kan.. sebulan lepas fa period... tarikh yang sama fa asa keluar lendir brown.. fa ingat period.. so pakai pad la.. lepas tu dah tak keluar apa-apa.. fa ingt period tapi sikit la.. fa mengaku lepas kawen selalu buat upt.. yela nampak sangat mengharap..tapi semua negetif... sedih kot... sampai dah frust... memang aku tak boleh mengandung...




sampai la datang semua symptom macam pregnant. .. fa buat upt test alhamdulillah 3  bulan kawen.. fa disahkan pregnant..masa tu dah 10 minggu kandungan
.memang tak perasan yang diri nih pregnant sebab irregular period kan... alhamdulillah Allah S.W.T makbulkan doa hambanya... syukur sangat sebelum nih risau and orang cakap-cakap aku tak mampu mengandung.tapi kuasa Allah S.W.T lebih besar.. syukur masa pregnant pun fa tak banyak masalah, alahan pun tak ada... saat melahirkan pun mudah.. tanpa ambil any drugs.. syukur dapat rasa sendiri kesakitan bersalin.. and syukur sampai saat rezeki susu badan masih ada untuk anak...








kepada wanita yang senasib dengan fa jangan sedih or give up... percaturan Allah itu hebat.. Allah tahu yang terbaik untuk kita... kalau masih belum ada rezeki anak
.cuba lihat nesti Allah dah beri rezeki lain... kita sebagai hamba jangan lupa untuk terus berdoa dan berusaha.. insyallah rezeki kita akan ada..cuma bezanya lambat atau cepat... kalau kita memang tak ada rezeki anak..jangan sedih.. kita masih boleh bahagia dengan rezeki lain.. 

Monday, June 16, 2014

WHITE STUDIO PHOTOSHOOT MURAH



nak dijadikan cerita hari tu tergodek instagram..terjumpa promotion white studio photoshoot thephotolicious RM50 jer..thephotolicious nih famous ambil gambar newborn...gambar wedding retis pun ramai uols...so apa lagi fa nih pantang benda murah-murah..lagipun dekat bandar baru ampang je studio..dekat jer dengan rumah...apa lagi..terus contact,,and buat payment.. so semalam la tarikh fa booked..yeayy..settle gambar family kecik kitaorang..lepas nih tunggu nak framekan or buat kanvas jer..so kalau korang nak ambil gambar post wedding ke..family ke.. maternity ke..cepat ye booking..slot ada lagi rasanya...




so enjoy our picture ya..props semua diorang sediakan..yang keras kayu tak tau posing..nanti diorang ajarkan ye..jangan risau..korang sengih je masih photoshoot tu..


























sayang tak ada promo nih masa preggy..ke fa yang tahu..ruginya...cepat contact..murah nih tau.. nih bukan post yang disponser ye..



Saturday, June 14, 2014

isa dah ambil pneumococcal vaccine


dah lama nak cakap pasal injection anak...tapi tak sempat..sementara isa sleep tu boleh fa cepat-cepat update eh... kalau ada mommies sini yang setuju dengan injection for anak boleh proceed baca... if yang anti-injection sebab ada reason sendiri fa memang hormat keputusan anda..depends kan.. anak kita sendiri mesti la kita nak yang terbaik..so semua mommies ada reason diorang sendiri nak or tak injection..pilihan di tangan kita kan..fa nih jenis apa yang orang suggest fa ikut ja semua... so jangan gaduh-gaduh dengan pemdapat sendiri... same as bagi susu badan or susu formula... semua mama ada reason diorang..so please hormat keputusan dan cara orang lain macam mana kita nak orang lain hormat kita...




first month injection fa buat dekat kkia dekat kedah sebab masa tu fa berpantang dekat kampung... second injection masa isa 2 bulan fa buat dengan Klinik Kanak-kanak Shanaliza Wangsa Maju... nih fa cari and baca review dekat blog mak-mak..capat doktor tu lembut and baik..so fa bawak isa g sana.. but masa time isa doktor tu tak la friendly sangat...macam menyesal ja bawak.. so folling month dah malas nak cari klinik lain fa bawak isa pergi sana ikut appoiment date klinik bagi...tengok-tengok tutup..lama jugak...so fa cari klinik kanak-kanak lain..jumpa dekat ampang..so start la monthly check up isa fa buat dekat Klinik Pakar Kanak-kanak Ong Ampang. Doktor dia cina tua dah.. memang banyak experince and sangat lembut...explanation dia pun fa and husband puas hati plus harga dia not bad berbanding Klinik Shanaliza first month cucuk dah RM200 lebih..fuhh.. maybe standard kot Klinik Pakar Kanak-kanak...ok sebab utama malas bawak Isa pergi KKIA sebab malas tunggu...lama kot kalau KKia fa pergi check up masa preggu kkia au2..fuhh..ramai la.. so malas tunggu fa and husband decide bawak g swasta ja..




nih isa 2 bulan lepas kena inject.


masa bawak isa first time jumpa doktor ong dia explain pasal optional injection untuk pneumococcal and untuk rotavirus thru makan...vaccine nih tak ada dekat hospitak government sebab kos dia mahal sikit..memang dekat swasta sahaj buat masa nih...pasal nih fa dah ada terbaca jugak..and banyak baby meninggal sebab pneumococcal kan...so orang cakap better ambil.. so fa and husband decided ambik injection pneumococcal untuk isa..rota tak ambil sebab berasaskan babi.so tak nak la... if ambil before 6 months so ada 4 dose (4 kali injection) if after 6 months (3 kali injection)... fa start ambil untuk isa masa dia 4 months sebab masa 4 months kan tak ada cumpulsory injection kena ambil...so ambil awal injection so awal la protection kan... setiap kali injection dia charge RM300... agak mahal kot berbanding klinik lain...tapi dah memang every month check up sana so kitaorang ok ja...malas cari klinik lain...









now isa dah complete 3 dose vaccine pneumococcal..alhamdulillah... last dose kena ambil masa umur setahun lebih...doc ong suggest ambil masa setahun setengah nanti...kita mampu prevent.. semua terserah kepass Allah.. hopefully isa sentiasa sihat..amin



pasal apa tu pneumococcal korang baca link nih ya :




Tuesday, June 10, 2014

birthday theme apa best?





sekarang nih mood pikir birthday party isa.. kemana ja mesti pikir pasal birthday party si kecik tu.. first birthday party la katakan mama nak arrange.  so excited tu macam over pulak... rasa ibu-ibu ja gini.. kalau bapak-bapak kureng sikit excited dia kan.. ye dok??? biasa la perempuan suka benda gini and suka bab nak plan events kan..



ingat fa nak buat simple ja... but bermakna untuk isa.. hope awak suka tau.. ingat tak previous post fa cari orang buat candy buffet..then fa rasa macam nak diy sendiri ja.. huuuwwaaa...tetiba rasa rajin nak buat sendiri... hope menjadi la.. kang last minit bz..terpaksa mama order saja..



dah kata nak diy sendiri.. of coz la kena cari tema kan.. so staft la assignment mama nak mencari tema untuk awak... nih antara yang fa bekenan sangat..



























pic credit http://www.karaspartyideas.com/



dekat website tu banyak theme best lagi..mommies yang tengah search idea untuk birthday party ke baby shower ke apa-apa..boleh tgk website tu...