Labels

Thursday, September 1, 2016

zika & preggy mommy





1. Apakah virus Zika?
Demam Zika adalah penyakit virus yang disebarkan oleh nyamuk yang membawa virus Zika (ZIKV).
Ia disebarkan kepada manusia melalui gigitan nyamuk Aedes iaitu vektor yang sama bagi demam denggi.
 


Penyakit ini menunjukkan tanda-tanda yang menyerupai demam denggi seperti demam, sakit otot, sakit sendi, sakit kepala, konjuktivitis serta ruam.Di Brazil, ia dilapor terdapat peningkatan kelahiran bayi yang mengalami sindrom mikrosefali (microcephaly) atau otak kecil dan buat masa ini belum lagi diketahui penyebab sebenar kejadian tersebut.

.

2. Bolehkah jangkitan Zika dirawat?Pada masa ini tiada vaksin untuk mencegah daripada jangkitan dan tiada ubat khusus untuk merawat penyakit Zika.

.
3. Bagaimanakah ia merebak?

Disebarkan melalui nyamuk aedes - bergantung kepada spesis.Aedes jenis aegypti, paling banyak menyebarkan Zika. Aedes jenis ini ditemui di Florida, Gulf Coast dan Hawaii.Namun baru-baru ini, ia turut ditemui di Washington DC yang bercuaca panas.Aedes jenis albopictus dikatakan turut mampu menyebarkan virus Zika tetapi tiada kajian kukuh mengenainya. Jenis ini boleh ditemui di utara New York dan Chicago pada musim panas.Nyamuk aedes biasanya menggigit pada awal pagi dan senja. Ia membiak dalam takungan air jernih dan memerlukan masa seminggu untuk menjadi nyamuk dewasa.





4. Siapa berdepan risiko paling tinggi?
Bayi dalam kandungan paling berisiko sekiranya si ibu dijangkiti virus Zika.
Zika boleh tersebar menerusi jangkitan kuman kepada janin dan peringkat janin yang paling berisiko dijangkiti virus tersebut adalah dalam tempoh kehamilan tiga bulan pertama


sumber: astroawani

so pregnant women smua tmsuk fa hope kita smua dilindungi.Amin... ambil langkah berjaga2 ya...





Berikut adalah langkah-langkah pencegahan yang dikemukakan oleh KKM:
  1. Elakkan dari gigitan nyamuk dengan memakai baju berlengan panjang dan seluar panjang, menggunakan repellent (bahan untuk mengelakkan/menangkis nyamuk pada kulit yang terdedah) dan tidur di tempat yang berkelambu
  2. Elakkan daripada melakukan aktiviti luar sepanjang tempoh waktu puncak gigitan nyamuk aedes ini, iaitu beberapa jam sebelum senja dan selepas subuh
  3. Sekiranya terdapat individu yang menunjukkan tanda dan gejala penyakit ini semasa berada di negara dijangkiti atau setelah pulang ke Malaysia, maka segeralah mendapatkan rawatan di klinik atau hospital yang berhampiran.

Tuesday, August 30, 2016

keputihan ketika pregnant


Pregnant kali nih fa kena keputihan pulak. Sebenarnya normal keputihan ketika pregant sbb hormon kita tgh berubah. Tapi nih smp x selesa kdg gatal2. Fa inform dgn my gynea Dr Kay. So doc decide nak ambk sampel. Tkut2 ada gbs. Bahaya utk baby. Kalau kena gbs. Mama & baby kena antibiotik yg agak kuat.. so fa ok je.. ambl sampel mcm ala2 buat pap smear. Gitula rasanya..
.

Alhamdulillah dlm 1 week ke less xingt reault keluar.. keputihan normal.. bkn gbs.. so doctor kasi antibiotik biasa kena hbsikn dlm msa 1 week... Msa check dkt kkia pun fa inform nurse.. nurse xbgi cuci dgn feminine hygine wash tu. Suruh cuci dgn air suam. And tkr pantiliner selalu...
.
.

Pastu ada org petua mnum yakult yg botol biru tu utk elakkan keputihan. Tp jgn mnun kerap takut kang naik pulak gula dlm darah.. fa mnum shri sbotol.. sbb sdp kn.haha.skrg alhamdulillah dh xgatal2. And keputihan dah berkurangan tau... so spa2 ada keputihan xkisah la preggy ke x. Boleh la try yakult ye...
.
.


Monday, August 15, 2016

11 weeks pregnant boleh detect syndrome down


Masa around 13weeks+ tu lepas raya.. eh terlupa pulak nk buat nt scan baby awal.. sebab excited nak raya kot..hahasebelum tu.. apa tu nt scan?


Imbasan nuchal translucency (NT) ialah ujian saringan yang menilai samada bayi anda berkemungkinan mempunyai sindrom Down. Ujian saringan hanya boleh menganggarkan risiko bayi anda mempunyai sindrom Down, manakala ujian diagnostik seperti CVS atauamniosintesis akan memberi anda diagnosis yang tepat (tetapi mempunyai risiko kecilkeguguran).

Imbasan NT tidak dapat memberitahu dengan tepat samada bayi anda mengalaminya, tetapi ia boleh membantu anda membuat keputusan samada perlu membuat ujian diagnostik atau tidak.
Bagaimanakah imbasan NT ini dilakukan?Imbasan ultrasound mesti dijalankan di antara minggu ke-11 dan ke-13 tambah enam hari kehamilan. Sebelum minggu ke-11, imbasan sukar dilakukan kerana bayi masih terlalu kecil, manakala selepas minggu ke-14, sebarang cecair yang berlebihan mungkin diserap oleh sistem limfa bayi yang sedang berkembang.

Imbasan biasanya dilakukan melalui perut, tetapi kadang kala perlu untuk membuat imbasan faraj yang akan memberi pandangan yang lebih baik. Tiada risiko ke atas anda atau bayi dan ia tidaklah begitu tidak menyelesakan. Baca tentang imbasan faraj dalam gambaran keseluruhan tentang imbasan.

Untuk mengetahu dengan tepat tarikh kehamilan anda, doktor akan mengukur bayi anda dari hujung kepala hingga ke hujung bawah tulang belakang. Kelebaran NT juga akan diukur. Kulit akan kelihatan sebagai satu garisan putih, dan cecair di bawahnya akan kelihatan hitam.

Anda juga akan dapat melihat kepala, tulang belakang, tangan dan kaki bayi anda di dalam skrin. Beberapa ketaknormalan besar mungkin tidak dirangkumi dalam imbasan ini, tetapi anda disyorkan supaya membuat imbasan anomali terperinci pada kira-kira minggu ke-20.

Sumber: babycenter


Disebabkan sonoworld ampang nih sekankang kera je dari rumah. Fa terus booked slot online.. fa booked malam so huband balik kerja boleh pergi sama tgk adik baby.. sampai je sana tunggu turn.. dan sonographer pun start la scan perut. Alahai baby tgh sleep pulak waktu tu. Menghadap dalam. So xdpt nak tgk.. sonographer suruh ktorg g makan dlu baru dtg balik.. 
.
.
Ktorg pun g mkn dkt kedai blkg tu je.. lepas tu dtg baby dh berbaring dlm perut. Baru boleh ukur cecair belakang tengkuk dia.. alhamdulillah cercair blkg tgkuk adik baby 0.2cm. Ianya normal. Syukur alhamdulillah.. kalau normal rasanya less than 3.5mm kot. Lgi satu sonographer check ada x nasal tip. Tulang hidung. Alhamdulillah ada. So kita tggu 20 weeks + pulak nak  buat detailed scan dkt sni..
.
.
So far service sonoworld ampang mmg bagus la.. dia akan explain dgn terperinci. So kalau korg nak tya apa.boleh tya je..price buat nt scan nh Rm100. Korg akan dpt gmbr dan report scan..😊😊😊




Monday, August 8, 2016

short vacation - hibiscus lexis pd


Disebabkan husband cuti 10 hari last week.. sebelum kembali kerja dkt office baru kitaorg decide nak pergi holiday dkt2 je la.. lagipun minggu birthday isa.. so boleh la bwk dia holiday.. husband dh siap booking Hibiscus lexis before raya lagi.. sbb booking awl murah kan and tu time weekdays ktorg g. So price murah dari weekend..
.
.
Lexis hibiscus nh check in 4pm.. ktorg smp awl dri 4pm. Sbb weekdays bilik dah ready so boleh je check in awal. Bilik pun diupgrade percuma kepada premium pool villa.. husband booking excecutive pool villa je sbb dkt dgn lobby. Dah diupgrade free ktorg ok je..
.
.
Bukan main suka si isa tu.. sbb dpt swimming x kira waktu.. kejap2 request nk swimming.. boleh la anak.. janji berbaloi stay sana..ada sauna tau dlm bilik..so sapa nak panas2 boleh la bersauna lepas swimming...
.
.






Price booking dalam RM700 lebih rasanya.. Husband fa booking thru agoda je.. katil dia 2 queen size..memang boleh tido 4 adult tau.. berbaloi rasanya.. deco moden habis la.. sampai ktorg cri tv xjmpa. Rupaya disebalik cermin hitam dekat dinding. Sadis btul.hahah
.
.
Ktorg ada dpt voucher makan RM30 dkt hibiscus walk.. area situ jugak.. so ptg tu kita jln2 cri makan jela dkt2..
.




Esoknya lepas check out. Ktorg singgah ostrich fsrk kot namanya.. dekat pd jugak.. boleh bg makan kambing, ostrich, rabbit, ayam, mcm2 la.. suka la si isa tu..
.
.


Sunday, August 7, 2016

Adik baby dah pandai kuis




Subhanallah... 15 weeks 5 days for da 1st time fa rasa kuis2 dlm perut time baring.. adik baby nk say hai ye dkt mama syg.. abang dulu 4 bulan lbh baru mama rasa gerak2.. maybe dh 2nd pregnancy kot kn.. cpt terasa baby gerak.. tapi tak la kuat lagi gerakan.. mcm ada butterfly je terbang gitu.. xsabo mama nk rasa awk gerak2.. nak bagi abg dgn papa awk pegang nanti..😊 membesar dgn sihat ye adik baby..
.
.
Smlm keluar jln2 fa pakai jeans.mak aih senaknya la rasa.. memang dah kena simpan jeans la.. dah kena cri maternity pants dlu.. xpun pakai dress/jubah and palazzo je paling selesa 😊

Wednesday, August 3, 2016

DOA UTK ELAK KEGUGURAN

Last post fa ada cerita pasal fa keluar brown spotting awal preganancy kan?.. fa nk share doa yg fa amalkan setiap kali lepas solat untuk mengelakkan keguguran...Kita dah cucuk & mkn ubat kuatkan rahim.. at the same time. kita kena banyak berserah kepada-Nya... sebab Allah S.W.T yg berkuasa..
.
.







mommy2 yg mengalami bleeding dan diawal kehamilan elok amalkan doa nih..Insyallah anak dlm kandungan kita terpelihara..Kita kena banyak berdoa kepadaa-Nya semoga semuanya dipermudahkan..

Tuesday, July 26, 2016

BLEEDING MASA 5 WEEKS PREGNANT


Pregnancy selepas keguguran adalah pregnancy yg pling cuak utk setiap ibu? Sapa pernah keguguran mst tkut2 perkara sama berulang. Sma la dgn fa. Masa tahu pregnt dah ckp dgn husbnd kalau jd mcm dlu mcm mna.. husbnd siap mrh jgn la pkir bkn2. Ada rezeki insyallah ada.. just jaga diri. Jaga mkn smua.. start from tu mmg fa jaga.. masa baru tahu pregnant kali ketiga nih. Fa and husbnd & sorg je kwn fa yg tahu.. dkt fmly pun xbgtau. Fa siap pesan dkt husbnd. Nanti bila dah nampak heartbeat baby baru kita ckp dgn semua org.. so ktorg kuat la memegang rahsia nh..
.
.
Sampai one day ptg tu. Fa pergi toilet and nampak ada brown spotting.. terus cuak rasa nak ngs semua.. tapi sikit sgt spotting tu and cair je color.. fa whtspp kwn fa dlu tya dbb dia pernah bleeding masa pregnt. Dia suruh fa g hosp cpt nnti doc akan inject and bagi ubat... fa terus call hospital tmpt fa buat dnc Tengku Azizah Maternity Setapak nak buat appoimnt dgn doc Kay hari nih jgak.. sbb lucky me.. Dr Kay on duty hari tu ptg smp mlm.. so dah set appoinmnt smua terus call husbnd... husbnd otw balik dri work.. dlm hati nh xhbs2 mengucap and hope xde ap2 jadi.. planning dgn husbnd dlm 3months pregnt baru nak jmpa doctor check up dgn Dr Kay. Tapi dh jd gini mmg start la sesi check up dgn Dr Kay..
.
.
Dah smp sana.. tunggu turn smua.. isa pulak meragam ajak husbnd main dkt luar.. so fa je masuk bilik doktor. Bagi tahu doc smua ada spotting and Im pregnant.. doc pun terkejut sbb fa baru dnc dgn dia.. and dia ckp u should rest about 3 4 months.. dia kata xpe..jom kita scan...
.
.
Masa scan dah nampak kantung.. tp blum lagi nampak anything inside.. doc ckp saya inject ubat kuatkan rahim ye.. so fa ok je. Mengiring and dia inject atas sikit dri pinggul.. fuhhh sakit jgak la injection tu. Tapi demimu anak mama kuat.. so doc ckp nh tanda nak gugur.. tp xpe..kalau mmg rezeki dia akan kuat.. next week another appoimnt nk tgk mcm mana..doctor jgak ada bagi dupaston ubat utk kuatkan rahim..mkn 3 kali sehari...
.
.



Selepas tu 2 3 hari jgak la brown spotting still ada.. fa dah risau2.. stiap kali solat akan baca doa utk elak.keguguran...smp la 1 week appoimnt dgn doc.. masa tu fa dah xde keluar spotting apa2 dah..  kantung mkin mmbesar dan dh nampak tiny dot dky dlm which is baby la tu... tp time nak x clear sgt baby sbb kcik lg..doctor Kay ckp kita inject utk last time je.. so kena la injecton kuatkan rahim lagi...  doctor suruh continue mkn dupaston and next appoimnt lagi 2 weeks.. alhamdulillah syukur dah tgk kantung makin mmbesar.



After 2 weeks.. Alhamdulillah dh nampak baby clear dkt dlm and heartbeat pun dah nampk masa nh baby dah 7 weeks plus...syukur sgt baby membesar dgn sihat..kalau fa google org ckp ubat dupaston tu bgus kuatkan rahim kita.. kalau baby xjd dia reject dri badan kita.  Gitu la
.
.

Monday, July 25, 2016

ISA DAH 3 YEARS OLD


Alhamdulillah khamis lepas birthday my 1st baby. Si isa dah 3 years old maknanya 3 tahun lepas bertarung nyawa lahirkan si isa. Alhamdulillah Allah anugerahkan anak yg sihat, bijak, pandai ambik hati..kdg2 mencabar jugak keimanan mama. Tapi biasa la budak nk mmbesar mmg byk peel kan. 
.
.
Planning this year nak buat birthday party dia tapi mama mcm xde tarikh yg sesuai je nk buat.  Sbb papa dia xnk buat musim raya nh.jln jem kesian org nk dtg.. so ntah xtau nk buat bila. Jdinya masa 21st july lepas. Tokpa isa nak dinner 1 family utk bday isa... ktorg pilih restoran seafood dkt shah alam tu je.. isa pun happy je bab mkn mmg dia sentiasa on..
.
.




So jumaat tu mama dgn papa dh prepare celebrate bday isa dkt school pulak utk kwn2 dia. Happynya la sbb dia request kek bday dinosour drpd mama. Akhirnya dh dpt. Xde memasak apa pun mama bwk ke school. Order kfc dgn kek je 😊😊😊 
.
.






Happy 3rd bday my boy

Sunday, July 24, 2016

Pregnant semula selepas keguguran


 Assalamulaikum.. selamat hari raya.. lamanya x update. Last update pasal miscarriage april lepas.. alhamdulillah kalau yg follow fb fa mst dah tahu skrg fa tgh expecting next baby.. syukur Allah makbulkan doa fa nk next baby selepas keguguran lepas.. dh 3 bulan skrg.. fa & baby alhamdulillah sihat.. hopefully dipermudahlan sehingga baby dilahirkan dan semuanya selamat
Amin
.
.
Cepatnya fa lekat balik? What u pregnt balik? Kan baru dnc? Ya ya ya... kalau ikutkan doktor after dnc kna rest dalam 3 4 month utk conceive balik. Tapi mana mungkin kita menolak takdir dan rezeki kan.. lps dnc fa ada terpikir ada ke lagi rezeki nk pregnt balik ye.. sbb my period still ting tong tau.. lps dnc mmg fa x period. Fa dnc 4 april.. 15 mei reception my sis in law.. mmg berjln ke sna sni.dukung si isa je.. mkn mmg byk tau time nh.. keesokkannya on 16 mei fa period.. tapi eh period xmcm selalu.. setitik dua je selama 2 hari.. lps tu stop.. eh apesal pelik je nih.. so fa mcm ada terdetik.. eh pregnt ke ye? Masa isa dulu ad jgak shri period tp keluar skit je. So fa pun apa lagi ambl la pregnancy test.. buat upt. Tp second line tu very2 blurrr tau.. kalau skli tgk mmg xperasan.. so perasaan fa kuat katakan Im pregnt..
Whatsapp husbnd fa bg pic upt.. tp dia lagi la blurr.. xfhm line dkt upt tu..  
.
.
Start hari tu every day fa buat upt tau.. sbb fa ada beli upt strip yg murah tu byk2 Rm1 je 1.. start la aktiviti test urine everyday. ..kdg smp sehari 4 kali pun ada tau.. tp blur jugak.. bila test makin hari makin terang.. alhamdulillah.. fa ada jugak test pakai upt cassete. Yg nh lagi clear dri strip. Alhamdulillh  rezeki Allah bagi lagi..
.
.




Last fa beli digital pregnancy test nh je yg dpt detect awal.pregnancy lagi tepat.. masa menunggu result keluar dkt screen upt digital tu nervous lahai..m tiba2 keluar pregnant dulu.alhamdulillah.. rezeki utk pregnant semula..doakan fa & baby selamat ye.. yg tgh ttc atau tgh menanti kehadiran cahaya mata byk berdoa.insyallah akan smp rezeki semua nanti
.
.