Labels

Wednesday, July 2, 2014

baby carrier pilihan fa



Alhamdulillah selesai sehari berpuasa...syukur kuat lagi berpuasa sambil bf isa... hope akan kekal kuat berpuasa selama sebulan..insyallah. .. pengalam baru kan berpuasa ada anak...last year awal puasa menghitung hari kot... okey apa pun Salam Ramadan ya..



dulu fa dah story pasal stroller isa kan? tak ingat..BACA SINI.. today nak story pasal baby carrier pulak.. dulu fa memang nak beli carrier masa isa dalam perut lagi.. then husband cakap tunggu isa keluar dulu la boleh test-test duly mana yang sesuai. . so ku pendamankan niat tu.. tapi kalau dah mak-mak nih selagi tak beli barang yang dihajatkan memang tak complete la rasa.. so masa isa dalam 4, 5 bulan fa keja usha ja carrier mana best... dulu ingat kan baby carrier murah.. tengok brand pureen la, sweet carry la.. hoho.. rupanya tu crocth carrier.. tak bagus untuk anak.. korang boleh baca pasal crocth carrier sekat sini..



carrier yang elok asalah bila kaki baby kangkang luas.. so fa pun start la mencari... rupanya Carrier macam nih mahal..semua dalam Rm300 ke atas.. benda gini pun mahal.. patut la orang cakap barang untuk budak nih mahal bebenar.. bila google cari info ramai suggest brand snuggbaby sebab boleh custom made... snuggbaby nih malaysia made tau..so support la produk tempatan....husband fa siap cakap kalau nak dia pakai carrier..kena ada design Manchester United. .gilo engkau..mana mak nak cari carrier Manchester, ... rupanya snuggbaby boleh buat apa saja embroidery yang kita request.
so fa request buat design fred the red..ala maskot mu kan..harus buat berunsurkan mu kalau tak confirm husband tak approve.. fa bagi picture design fa nak..and dia buatkan.. 












isa kalau papa dia babywearing guna snuggbabyby nih memang dia tido nyenyak.. kalau dengan mama dia kureng sikit..entah la kenapa..tak sedap ke tido dekat mama..  isa ok sikit kalau pakai carrier compare guna stroller... sebab dia rasa macam kita hug dia kot.. so lama dia dalam carrier..kalau stroller kejap ja..dah melalak...lagi satu bagus carrier sebab sesetengah tempat macam tak sesuai bawak stroller. . sempit la .kadang ada escalator tak boleh guna stroller sebab ada palang...leceh betul nak menunggu dekat lif yang lambat tu.. kalau carrier hah tak payah pening nak cari lif...tapi sebelum order carrier nih..kitaorang pergi butik baby fabulous mom dekat ukay buolevard. .. faboulus mom nih authorised agent snuggaby and brand lain macam ergo, boba etc...so dekat sana korang boleh try dulu mana best. .. so husband la try letak isa..last memang snuggbaby jugak isa tak nangis and nampak selesa..



















snuggbaby carrier nih memang fa letak dalam kereta husband sebab kalau keluar mana-mana memang guna kereta husband.. so fa ingat nak beli satu lagi carrier murah-murah untuk kegunaan fa kalau keluar dengan isa... lepas baca suggestion dekat group babywearing... brand patapum murah.. RM100 lebih ja.. so fa terus order online dekat website tinytapir....





tadaa... simple je and fa suggest kalau korang nak beli carrier brand patapum..beli size toddler sebab size baby dia kecik..takut tak sempat pakai lama...



so far antara dua carrier fa pernah pakai... memang snuggbaby the best.. anak pun nampak selesa... material snuggbaby tak panas... kalau patapum nih fa pakai sakit area bahu.. snuggbaby so far okey... fa recommend kalau korang nak beli carrier better try dulu dekat kedai mana serasi or sesuai dengan baby... kalau tak rugi ja beli baby and korang tak selesa... sebab harga carrier quite pricey kan...


tips berpuasa dan menyusukan anak


Alhamdulillah 3 hari puasa dengan jayanya.. kenapa over excited? sebab dapat berpuasa sambil fully breastfeed isa... tu adalah satu kejayaan untuk ibu-ibu menyusukan anak kan...? alhamdulillah. .. kalau lemau sikit petang-petang tu biasa la.. rasanya orang yang tak menyusukan anak pun lemau bila dah petang..ye tak? last year sempat berpuasa 11 hari masa tengah sarat... tahub nih pengalman baru berpuasa dan menyusukan isa...



rasanya tak layak nak bagi tips tapi fa share jugak la... tambah pahala dibulan puasa kan... bagi mak-mak yang menyusukan anak tu..please buang jauh kejap niat nak diet.. sebab nak banyak susu kena la makan banyak tau (alasan paling fa suka..yeayyy)...  



niat
apa pun start dengan niat..kalau niat memang nak susukan anak..insyaAllah Allah akan makbulkan... kuatkan niat supaya mindset kita cakap susu cukup...jangan pikir pasal susu tak cukup time puasa...nanti kita stress.. bila stress memang pengeluaran susu merudum...



jangan skip sahur
sebelum bulan puasa..fa dah ganti puasa..yola kan lahirkan isa masa puasa last year.. so kena ganti tau..masa tu dah testing dah antara sahur dan tak... kalau tak sahur.. masa zohor fa dah lemau... so lepas ty memang sahur tak boleh skip.. masa sahur fa memang makan nasi... kalau tak makan nasi... fa minum segelas milo dengan kurma 3 biji... kurma wajib fa ambil masa sahur...kalau korang tak suka kurma.. ha..bli chocodates tu.. kurma salut chocolate dalam ada badam... lagi sedap... so senang sikit korang nak telan..Kurma mengandungi glukosa yg mampu berikan tenaga segera kepada badan. Ia kaya dengan protein, serat, gula, vitamin A & C serta zat mineral seperti besi, kalsium, sodium dan potassium. Kandungan protein di dalam sebiji kurma adalah kira-kira 1.8 hingga 2.0%, serat 2.0 hingga 4.0% manakala kandungan gulanya adalah 50 hingga 57%...




makan selagi boleh
mama yabg menyusu nih memerlukan tambahan kalori kira2 700 kalori sehari, 500 kal diambil dr makanan ibu & 200 kal diambil dr lemak dlm tubuh ibu (sbb itu bf mom bantu turunkan berat badan)..kena pastikan tetap makan 3 kali sehari even bulan puasa iaitu sahur, berbuka & sebelum masuk tidur. Makan sikit2 tapi kerap, selagi buka mata tu mengunyah je la..



minum banyak air
start dari berbuka sampai sahur kalau tak tidur kerja minum air ja... sampai berkali-kali ke toilet.. ada aku kisah..janji air dalam badan cukup.. kalau tak macam mana badan nak hasilkan susu ye tak...elok minum 3 liter air.. fa minum lebih kurang 2 liter.. ok la kot kan...




kerap pump/ direct feed
kalau korang bekerja jangan skip time pump susu... macam fa memang buat kerja dekat rumah..  so memang kerap direct feed isa.. so pengeluaran susu tak berkurang...  ingat supply vs demand kan... selagi ada oermintaan insyallah susu ada...



milk booster
kalau nak lagi yakin...makan or minum milk booster yang memang sesuai untuk korang.. sebab tak semua orang sama milk booster..kena try mana sesuai tau..


tu je kot tips yang fa apply..korang boleh cuba..apa pun mindset kena betul.. jangan pikir negetif and stress tau..insyallah semua mama mampu...

Thursday, June 26, 2014

period tak teratur masih boleh mengandung



post kali nih memang memalukan diri sendiri kot... dah lama pikir.. and decided nak coretkan dekat blog untuk bagi semangat and kekuatan untuk orang senasib dengan fa..fa nih jenis irregular period ataupun period tak teratur... seorang perempuan akan datang period every month kan.. tapi fa tak.. kadang sampai 5, 6 bulan tak datang tau.. 




sebagai seorang perempuan macam tak normal la kan tak period every month.. at least 2 bulan sekali.. tapi fa tak.. kadang setahun 2 kali ja period.. tak normal sangat kan.. as student biology memang kitaorang akan belajar pasal period cycle semua.. so memang sangat tak normal ya kalau tak period setiap bulan... masa zaman fa sekolah dulu tak la risau sangat.. yela alam kanak-kanak kan.. mana pikir jangka masa panjang... sampai la masuk matrikulasi.. . dah duduk asrama.. roomate semua period setiap bulan.. tapi fa tak.. solat tak ada sebab untuk tinggal. . sampai puasa pun full tau..tak tinggal... orang lain ramai ganti puasa.. fa relax ja sebab tak tinggal... tapi timbul la perasaan malu kadang membe tanya ko tinggal puasa berapa hari... ha??? nak jawab tak tinggal puasa langsung... malunya... mana ada perempuan macam tu... mesti ada tinggal la at least 4 hari gitu... kadang sampai tipu cakap ada tinggal puasa sebab tak nak malu... (ampunkan daku ya kalau menipu..huwaa)




pastu dah sambung study dekat universiti.... lagi ramai kawan...kalau kawan datang period...kadang ada jugak rasa jeles... haaaa..memang jels kot...terpikit kenapa la aku tak period macam diorang... tapi tak ada pun senasib dengan fa..semua ok ja... lagi la rasa malu.. sebab dah dewasa kot... pastu belajar ambil pure biology..lagi la... kalau irregular period nih.. chances nak dapat anak memang tipis ya... sampai satu masa malu and risau sangat fa ajak kawan teman pergi klinik biasa buat check up... doc check semua... dia bagi la pil apa entah..macam pil hormon... bila makan confirm period datang.. so fa pun makan la.. so datang la period... bila period datang rasa nak melompat setinggi klcc... rasa terus datang aura seorang perempuan yang normal.. sangat la happy bila period... tapi next months sama ja kalau tak makan pil.. tak muncul la cik p tu... sedih oh sedih. malu sangat kau..



rasanya dulu tak pernah skip solat raya tau... terawikh macam full ja..tapi sebab malu hujung dekat raya fa dah tak gi.. takut orang perasan eh budak nih tak cuti ke.. sampai gitu sekali la... teruknya la malu kan... pastu fa sambung buat check up dekat pusat perubatan university kan... free kan.. so doc refer fa dekat hospital Serdang. . yela tu paling dekat dengan bangi kan... so sambung la check up sana.. pergi tempat O & G (sakit puan)... dekat sana yang datang semua ibu mengandung.. hoho.. fa ja kot paling muda.. datang check up.. sedih jugak bila tengok diorang sebab mampu pregnant. . fa??? belum tentu lagi..




bila jumpa doktor.. siap ambil darah, scan perut semua.. bila blood test keluar... ye fa ada unbalanced hormon... so susah la ovari nak menghasilkan telur... doktor pun cakap chances nak dapat baby if kawen nanti susah.. as usual doktor akan bagi ubat hormon yabg kena makan everyday.. then period datang.. effect ubat hormon kulit akan cantik tapi berat badan akan naik... ye fa pun makan as suggested by the doctor. .. datang la period if makan ubat... so fa teruskan check up 3 bulan sekali... fa ada jugak google2.. terjuma elok irregular period makan evening primtose oil... so fa pun pergi la farmasi beli.. start la everyday consume.. tapi tak jugak datang cik p...kenapa la kau degil sangat cik p...



sampai setiap kali solat fa akan panjatkan doa supaya period datang and fa ada rezeki anak...at least sorang pun jadi la... masa dekat u fa ada boyfriend.. ya now dah jadi husband fa.. fa ada jugak cerita masalah fa dekat dia.. yela preparation awal kalau fa tak mampu bagi dia zuriat kan.. bf fa la masa tu dia cakap kalau ada rezeki ada..jangan risau.. so alhamdulillah dia memahami... fa nih memang suka baby sebab tak pernah ada adik kan.. so perasaan suka dengan baby tu kuat sangat... 




setiap hari berdoa hope datang period... sampai la saat dekat nak kawen.. lagi la risau.. sebab fa anak tunggal..kalau fa tak dapat lahirkan zuriat sendiri habis la keturunan... setiap kali tau ada orang pregnant mesti datang perasaan macam jeles sikit sebab diorang mampu pregnant. fa nih 50/50... tapi fa yakin kalau ada rezeki ada la... sampai beberapa bulan sebelum kawen fa datang period every months tapi tak la tetap tarikh.. tu pun fa dah bersyukur sebab datang period...




then lepas kawen pun fa period.. masa nih happy sangat mana tau boleh pregnant. .. fa siap google lagi doa, makanan untuk memudahkan pregnant.... supplement untuk peegnant...kita kena jugak berikhtiar sebab tau kekurangan diri kan.. sebulan lepas fa period... tarikh yang sama fa asa keluar lendir brown.. fa ingat period.. so pakai pad la.. lepas tu dah tak keluar apa-apa.. fa ingt period tapi sikit la.. fa mengaku lepas kawen selalu buat upt.. yela nampak sangat mengharap..tapi semua negetif... sedih kot... sampai dah frust... memang aku tak boleh mengandung...




sampai la datang semua symptom macam pregnant. .. fa buat upt test alhamdulillah 3  bulan kawen.. fa disahkan pregnant..masa tu dah 10 minggu kandungan
.memang tak perasan yang diri nih pregnant sebab irregular period kan... alhamdulillah Allah S.W.T makbulkan doa hambanya... syukur sangat sebelum nih risau and orang cakap-cakap aku tak mampu mengandung.tapi kuasa Allah S.W.T lebih besar.. syukur masa pregnant pun fa tak banyak masalah, alahan pun tak ada... saat melahirkan pun mudah.. tanpa ambil any drugs.. syukur dapat rasa sendiri kesakitan bersalin.. and syukur sampai saat rezeki susu badan masih ada untuk anak...








kepada wanita yang senasib dengan fa jangan sedih or give up... percaturan Allah itu hebat.. Allah tahu yang terbaik untuk kita... kalau masih belum ada rezeki anak
.cuba lihat nesti Allah dah beri rezeki lain... kita sebagai hamba jangan lupa untuk terus berdoa dan berusaha.. insyallah rezeki kita akan ada..cuma bezanya lambat atau cepat... kalau kita memang tak ada rezeki anak..jangan sedih.. kita masih boleh bahagia dengan rezeki lain.. 

Monday, June 16, 2014

WHITE STUDIO PHOTOSHOOT MURAH



nak dijadikan cerita hari tu tergodek instagram..terjumpa promotion white studio photoshoot thephotolicious RM50 jer..thephotolicious nih famous ambil gambar newborn...gambar wedding retis pun ramai uols...so apa lagi fa nih pantang benda murah-murah..lagipun dekat bandar baru ampang je studio..dekat jer dengan rumah...apa lagi..terus contact,,and buat payment.. so semalam la tarikh fa booked..yeayy..settle gambar family kecik kitaorang..lepas nih tunggu nak framekan or buat kanvas jer..so kalau korang nak ambil gambar post wedding ke..family ke.. maternity ke..cepat ye booking..slot ada lagi rasanya...




so enjoy our picture ya..props semua diorang sediakan..yang keras kayu tak tau posing..nanti diorang ajarkan ye..jangan risau..korang sengih je masih photoshoot tu..


























sayang tak ada promo nih masa preggy..ke fa yang tahu..ruginya...cepat contact..murah nih tau.. nih bukan post yang disponser ye..



Saturday, June 14, 2014

isa dah ambil pneumococcal vaccine


dah lama nak cakap pasal injection anak...tapi tak sempat..sementara isa sleep tu boleh fa cepat-cepat update eh... kalau ada mommies sini yang setuju dengan injection for anak boleh proceed baca... if yang anti-injection sebab ada reason sendiri fa memang hormat keputusan anda..depends kan.. anak kita sendiri mesti la kita nak yang terbaik..so semua mommies ada reason diorang sendiri nak or tak injection..pilihan di tangan kita kan..fa nih jenis apa yang orang suggest fa ikut ja semua... so jangan gaduh-gaduh dengan pemdapat sendiri... same as bagi susu badan or susu formula... semua mama ada reason diorang..so please hormat keputusan dan cara orang lain macam mana kita nak orang lain hormat kita...




first month injection fa buat dekat kkia dekat kedah sebab masa tu fa berpantang dekat kampung... second injection masa isa 2 bulan fa buat dengan Klinik Kanak-kanak Shanaliza Wangsa Maju... nih fa cari and baca review dekat blog mak-mak..capat doktor tu lembut and baik..so fa bawak isa g sana.. but masa time isa doktor tu tak la friendly sangat...macam menyesal ja bawak.. so folling month dah malas nak cari klinik lain fa bawak isa pergi sana ikut appoiment date klinik bagi...tengok-tengok tutup..lama jugak...so fa cari klinik kanak-kanak lain..jumpa dekat ampang..so start la monthly check up isa fa buat dekat Klinik Pakar Kanak-kanak Ong Ampang. Doktor dia cina tua dah.. memang banyak experince and sangat lembut...explanation dia pun fa and husband puas hati plus harga dia not bad berbanding Klinik Shanaliza first month cucuk dah RM200 lebih..fuhh.. maybe standard kot Klinik Pakar Kanak-kanak...ok sebab utama malas bawak Isa pergi KKIA sebab malas tunggu...lama kot kalau KKia fa pergi check up masa preggu kkia au2..fuhh..ramai la.. so malas tunggu fa and husband decide bawak g swasta ja..




nih isa 2 bulan lepas kena inject.


masa bawak isa first time jumpa doktor ong dia explain pasal optional injection untuk pneumococcal and untuk rotavirus thru makan...vaccine nih tak ada dekat hospitak government sebab kos dia mahal sikit..memang dekat swasta sahaj buat masa nih...pasal nih fa dah ada terbaca jugak..and banyak baby meninggal sebab pneumococcal kan...so orang cakap better ambil.. so fa and husband decided ambik injection pneumococcal untuk isa..rota tak ambil sebab berasaskan babi.so tak nak la... if ambil before 6 months so ada 4 dose (4 kali injection) if after 6 months (3 kali injection)... fa start ambil untuk isa masa dia 4 months sebab masa 4 months kan tak ada cumpulsory injection kena ambil...so ambil awal injection so awal la protection kan... setiap kali injection dia charge RM300... agak mahal kot berbanding klinik lain...tapi dah memang every month check up sana so kitaorang ok ja...malas cari klinik lain...









now isa dah complete 3 dose vaccine pneumococcal..alhamdulillah... last dose kena ambil masa umur setahun lebih...doc ong suggest ambil masa setahun setengah nanti...kita mampu prevent.. semua terserah kepass Allah.. hopefully isa sentiasa sihat..amin



pasal apa tu pneumococcal korang baca link nih ya :




Tuesday, June 10, 2014

birthday theme apa best?





sekarang nih mood pikir birthday party isa.. kemana ja mesti pikir pasal birthday party si kecik tu.. first birthday party la katakan mama nak arrange.  so excited tu macam over pulak... rasa ibu-ibu ja gini.. kalau bapak-bapak kureng sikit excited dia kan.. ye dok??? biasa la perempuan suka benda gini and suka bab nak plan events kan..



ingat fa nak buat simple ja... but bermakna untuk isa.. hope awak suka tau.. ingat tak previous post fa cari orang buat candy buffet..then fa rasa macam nak diy sendiri ja.. huuuwwaaa...tetiba rasa rajin nak buat sendiri... hope menjadi la.. kang last minit bz..terpaksa mama order saja..



dah kata nak diy sendiri.. of coz la kena cari tema kan.. so staft la assignment mama nak mencari tema untuk awak... nih antara yang fa bekenan sangat..



























pic credit http://www.karaspartyideas.com/



dekat website tu banyak theme best lagi..mommies yang tengah search idea untuk birthday party ke baby shower ke apa-apa..boleh tgk website tu...


Friday, June 6, 2014

birthday candy buffet????


dah lama tak update blog...huh..nih lagi sebulan birthday my baby boo... cepatnya masa berlalu..dah dekat setahun jaga si kenit dari kaki kecil daripada tapak tangan mama sampai sekarang dah lasak and panjang akal. Alhamdulillah syukur dapat tengok setiap perkembangan isa. momment paling mama tak dapat lupa tau.



disebabkan isa dah nak masuk setahun...mula la mak kau over excited nak prepare untuk birthday party isa.. tapi biorthday isa dalam bulan puasa..nevermind darling..after raya kita buat your party... dulu masa mama kecik tak pernak tokwan dengan tok skip birthday mama every year... so untuk birthday isa hope mama dapat buat every year jugak..



ingat nak buat candy buffet birthday isa nih..anyone tahu sapa buat candy buffet best? boleh comment bagi link eh..




Tuesday, April 15, 2014

nursing bra best




Alhamdulillah masih ada rezeki menyusukan isa selama 8 bulan lebih. No formula milk lagiuntuk isa. Hope rezeki susu ubtuk isa cukup sampai isa 2 tahun..amin... ok.. bila dah breastfeed baby nih. Confirm la banyak baju yang tak boleh pakai kan.. sebab susah nak susukan baby.. macam fa banyak dress tak boleh pakai. Tapi fa dah alter bahagian dada buat hidden zip. So selamat... boleh pakai lagi..



Today bukan nak cakap bab baju... tapi bab bra .. kalau korang rasa post bab bra nih macam lucah or 18sx..  sila jangan baca.. nuh bukan nak melucah bagai tau. just nak sharing pengalaman untuk mommies semua sebab before nih pun fa mencari ilmu bab baby bab mommy semua dekat blog.. memang berguna tau.now my time pulak nak share..okeh... so yang bersedai untuk terus baca post nih mesti yang nak tambah ilmu sebagai ibu kan... 



Masa preggy lagi fa dah tanam niat nak susukan isa.. so fa dah prepare awal kelengkapan untuk menyusu.macam breast pump, storage bottle, nursing bra and so on... masa preggy kalau korang perasan... nenen akan membesar..so tetiba rasa eh asal bra nih macam ketat je.. adoi sakit pakai bra nih..tak selesa... yes darling nenen akan membesar time preggy.... so masa preggy fa decided bak beli terus nursing bra... masa tu mana la tau  nursing bra apa best... before nih kan bra fancy-fancy sexy bagai..lace bertaburan.... now bra sexy fancy semua dah selamat simpan rapat... sekarang pakai bra  no underwired cotton biasa tanpa lace okeh...lantak la..anak dengan apaknya je yang nak nengok..



Mula masa preggy fa beli nursing bra wired satu and no underwired satu... brand autumz.. fuhhh terus selesa masa preggy pakai bra nih sebab fa ambil one size bigger daripada sebelum nih...harga pun murah...fa beli dekat one baby world taman permata..



Pastu dah best makin lama beli lagi dan lagi..sebab rasa cukup ke 2 helai ja nuraing bra... yola bra biasa sebelum nih senua dah tak muat... so setiap kali pergi one baby world or expo baby memang beli nuraing bra brand autumz...time expo baby lagi murah sangat tau bra nih... sila borong masa expo baby tau...bila dah bersalin....susukan baby..rasa lagi best pakai no underwired bra... so lepas tu fa borong yang tak ada besi ja la...sedap and senang nak susukan baby...lagi satu fa beli dekat faboulus mom..okey jugak bra dia..murah and selesa.... 




no underwired nursig bra...fa pakai jenis macam nih..selesa and best





yang nih wired bra..masa preggy selesa pakai..tapi sekarang fa tak berapa gemar sangat ada besi untuk nursing baby..boleh la korang try..




Monday, March 31, 2014

penyediaan beras untuk buat bubur nasi/ moi untuk baby



Alhamdulillah fa dah share cara buat puree untuk baby kan. So korang dah try? Mudah ja kan. Cara sama just tukar buah or sayur ja. now nak buat tutorial.. haha tutorial pun boleh.. cara fa sediakan beras untuk bubur nasi isa. Orang kedah panggil moi.. 



Rice baby start 6 bulan dah boleh makan. Tapi fa start ajar isa makan bubur nasi masa 7 months. 6 months fa buat puree untuk isa. Untuk mommy semua bagi baby
 food better start dengan puree.tak kisah la puree buah or sayur.... big no no untuk nestum or cerelac ye mommy. Tak bagus untuk baby...






Fa guna beras perang untuk isa.. s3bab masa study dulu reserach fa pasal beras perang. Yes..beras perang lagi banyak khasiat daripada beras putih. Beras perang tak ada kanji..m so senang baby nak poo poo...Tu harga lebih mahal sikit. Tapi untuk isa beli pack 1kg pun lama ooo tahan.. tak kisah la brand apa asalkan beras perang... kalau korang nak beli beras lain pun boleh ja..tak salah.. anda ada hak untuk memilih kan... yeahh.. 








Then korang rendam dulu beras.. macam fa rendam lebih kurang 2-3 jam dulu... seeloknya lebih lama dalam 12 jam. Dengan perahan lemon atau limau nipis.... untuk memudahkan penghadaman baby and nak bubur cepat masak... bila korang rendam beras perang nih...color akan luntur and air tu akan berbau masam macam basi...jangan risau.. tu semua sebab proses penapaian ..then korang boleh terus masak dengan air rendaman tadi... tapi fa macam was-was sebab air tu berbau... fa cuci sekali lagi lepas rendam...





Then fa keringkan dalam semalaman... macam fa cuci beras dan keringkan semamalamN...esok baru guna...


.




Esok pagi tu fa goreng beras tanpa minyak untuk pastikan beras tu kering sepenuhnya...kacau sikit bagi semua butiran beras kering.. takut kalau ada tak kering nantikita simpan beras berkulat...lepas goreng tu..biarkan seketika bagi beras sejuk... masa nih pergi la tengok si kecik tu buat apa..haha..










Pastu korang blend dalam blender kering tau.. nih blender kering sekali dalam blender mini philips yang fa beli tu.. berbaloi-baloi...make sure nak blend nih blender korang 0un dalam keadaan kering tau tau....korang blend la sampai jadi serbuk... senang nanti bubur nasi korang dah halus.m tak payah tapis...





Last sekali simpan dalam container kedap udara tau... nak guna nanti cedok ja terus masak bubur.. jimat masa... tap payah tiap kali nak masak nak kena cuci beras..blend beras kan.. jadi mak mak nih masa terhad kan..nak tengok anak lagi..kerja rumah lagi... so macam nih kan senang...



sekali fa sediakan beras nih tak banyak...bajet untuk seminggu or paling lama 2 minggu..  takut lama-lama berkulat...Nak masak bubur nasi next entry la ye..kita ajar step by step bagi korang faham...