Labels

Tuesday, April 15, 2014

nursing bra best




Alhamdulillah masih ada rezeki menyusukan isa selama 8 bulan lebih. No formula milk lagiuntuk isa. Hope rezeki susu ubtuk isa cukup sampai isa 2 tahun..amin... ok.. bila dah breastfeed baby nih. Confirm la banyak baju yang tak boleh pakai kan.. sebab susah nak susukan baby.. macam fa banyak dress tak boleh pakai. Tapi fa dah alter bahagian dada buat hidden zip. So selamat... boleh pakai lagi..



Today bukan nak cakap bab baju... tapi bab bra .. kalau korang rasa post bab bra nih macam lucah or 18sx..  sila jangan baca.. nuh bukan nak melucah bagai tau. just nak sharing pengalaman untuk mommies semua sebab before nih pun fa mencari ilmu bab baby bab mommy semua dekat blog.. memang berguna tau.now my time pulak nak share..okeh... so yang bersedai untuk terus baca post nih mesti yang nak tambah ilmu sebagai ibu kan... 



Masa preggy lagi fa dah tanam niat nak susukan isa.. so fa dah prepare awal kelengkapan untuk menyusu.macam breast pump, storage bottle, nursing bra and so on... masa preggy kalau korang perasan... nenen akan membesar..so tetiba rasa eh asal bra nih macam ketat je.. adoi sakit pakai bra nih..tak selesa... yes darling nenen akan membesar time preggy.... so masa preggy fa decided bak beli terus nursing bra... masa tu mana la tau  nursing bra apa best... before nih kan bra fancy-fancy sexy bagai..lace bertaburan.... now bra sexy fancy semua dah selamat simpan rapat... sekarang pakai bra  no underwired cotton biasa tanpa lace okeh...lantak la..anak dengan apaknya je yang nak nengok..



Mula masa preggy fa beli nursing bra wired satu and no underwired satu... brand autumz.. fuhhh terus selesa masa preggy pakai bra nih sebab fa ambil one size bigger daripada sebelum nih...harga pun murah...fa beli dekat one baby world taman permata..



Pastu dah best makin lama beli lagi dan lagi..sebab rasa cukup ke 2 helai ja nuraing bra... yola bra biasa sebelum nih senua dah tak muat... so setiap kali pergi one baby world or expo baby memang beli nuraing bra brand autumz...time expo baby lagi murah sangat tau bra nih... sila borong masa expo baby tau...bila dah bersalin....susukan baby..rasa lagi best pakai no underwired bra... so lepas tu fa borong yang tak ada besi ja la...sedap and senang nak susukan baby...lagi satu fa beli dekat faboulus mom..okey jugak bra dia..murah and selesa.... 




no underwired nursig bra...fa pakai jenis macam nih..selesa and best





yang nih wired bra..masa preggy selesa pakai..tapi sekarang fa tak berapa gemar sangat ada besi untuk nursing baby..boleh la korang try..




Monday, March 31, 2014

penyediaan beras untuk buat bubur nasi/ moi untuk baby



Alhamdulillah fa dah share cara buat puree untuk baby kan. So korang dah try? Mudah ja kan. Cara sama just tukar buah or sayur ja. now nak buat tutorial.. haha tutorial pun boleh.. cara fa sediakan beras untuk bubur nasi isa. Orang kedah panggil moi.. 



Rice baby start 6 bulan dah boleh makan. Tapi fa start ajar isa makan bubur nasi masa 7 months. 6 months fa buat puree untuk isa. Untuk mommy semua bagi baby
 food better start dengan puree.tak kisah la puree buah or sayur.... big no no untuk nestum or cerelac ye mommy. Tak bagus untuk baby...






Fa guna beras perang untuk isa.. s3bab masa study dulu reserach fa pasal beras perang. Yes..beras perang lagi banyak khasiat daripada beras putih. Beras perang tak ada kanji..m so senang baby nak poo poo...Tu harga lebih mahal sikit. Tapi untuk isa beli pack 1kg pun lama ooo tahan.. tak kisah la brand apa asalkan beras perang... kalau korang nak beli beras lain pun boleh ja..tak salah.. anda ada hak untuk memilih kan... yeahh.. 








Then korang rendam dulu beras.. macam fa rendam lebih kurang 2-3 jam dulu... seeloknya lebih lama dalam 12 jam. Dengan perahan lemon atau limau nipis.... untuk memudahkan penghadaman baby and nak bubur cepat masak... bila korang rendam beras perang nih...color akan luntur and air tu akan berbau masam macam basi...jangan risau.. tu semua sebab proses penapaian ..then korang boleh terus masak dengan air rendaman tadi... tapi fa macam was-was sebab air tu berbau... fa cuci sekali lagi lepas rendam...





Then fa keringkan dalam semalaman... macam fa cuci beras dan keringkan semamalamN...esok baru guna...


.




Esok pagi tu fa goreng beras tanpa minyak untuk pastikan beras tu kering sepenuhnya...kacau sikit bagi semua butiran beras kering.. takut kalau ada tak kering nantikita simpan beras berkulat...lepas goreng tu..biarkan seketika bagi beras sejuk... masa nih pergi la tengok si kecik tu buat apa..haha..










Pastu korang blend dalam blender kering tau.. nih blender kering sekali dalam blender mini philips yang fa beli tu.. berbaloi-baloi...make sure nak blend nih blender korang 0un dalam keadaan kering tau tau....korang blend la sampai jadi serbuk... senang nanti bubur nasi korang dah halus.m tak payah tapis...





Last sekali simpan dalam container kedap udara tau... nak guna nanti cedok ja terus masak bubur.. jimat masa... tap payah tiap kali nak masak nak kena cuci beras..blend beras kan.. jadi mak mak nih masa terhad kan..nak tengok anak lagi..kerja rumah lagi... so macam nih kan senang...



sekali fa sediakan beras nih tak banyak...bajet untuk seminggu or paling lama 2 minggu..  takut lama-lama berkulat...Nak masak bubur nasi next entry la ye..kita ajar step by step bagi korang faham...



Friday, March 28, 2014

cara mudah buat puree baby


Dah start semalam dengan post pasal blender. So next post kita cakap pasal solid food la ya.. sebab lepas update post blender. Ada orang request fa ajar cara buat puree untuk baby. Fa nih bukan pandai sangat pun... just share apa yang fa tahu and fa buat untuk baby isa. Ada orang prefer beli yang ready made puree yang dalam botol tu. Sebab senang kan. Bagi fa tak salah kalau mak-mak busy kan. Tak sempat. Tapi sebenarnya buat puree untuk baby nih senang and boleh simpan dalan freezer. Tahan 3 bulan ya macam kita simpan ebm. Kalau simpan peti ais bawah tahan dalam 3 hari... So rasanya tak ada alasan lagi mak-mak nak ngelat masak untuk anak..



Kalau tak ada masak buat banyak jenis puree and bekukan dalam feeezer.. bila nak guna cairkan dan panaskan ja.. dah boleh suap baby dengan makanan air tangan ibu kan.. fa dulu macam nak ja beli heinz dalam botol tu untuk isa. Yela dah nama untuk baby mesti selamat kan. Tapi bila baca group mom to be. Ramai yang tak kasi sebab ada pemanis and pengawet kan nak bagi tahan lama. So memang tak bagus la untuk baby.. fa pernah la sekali terbeli heinz botol tu untuk isa. Lepas tu dah tak beli. Fa buat sendiri puree untuk isa. Yola fa nak memang tak tahu masak. Setakat buat puree tu.. boleh la.. hehe. So mak-mak yang tak pandai masak jangan risau mudah sangat nak buat puree..



Mula-mula korang cuci dulu sayur or buah. Then buat kulit and potong. Lepas tu steam kan sayur or buah tadi dalam 15-30minit. Fa recommend korang steam atau kukus daripada rebus. Sebab kalau rebus, habis zat or vitamin dari sayur or buah keluar masuk dalam air rebusan. So korang steam atau rebus tau.lagi bagus. Kalau untuk ibu kesuntukan masa korang boleh steam semua jenis sayur or buah untuk bekalan beberapa minggu.






Dah settle steam buah or sayur tadi. Biarkan sejuk seketika. Then korang masukan ke dalam blender and tambah air sikit and blend sampai halus. Sebab kalau baby baru nak start makan nih. Sistem penghadaman diorang tak kuat lagi. So blend sampai halus tau. Macam isa dia suka puree cair. So fa lebihkan sikit air. Kalau baby korang suka yang pekat. Korangkurangkan air tau. Blend buah or sayur ikut jenis tau. Jangan campur semua sekali. Contoh blend carrot dulu. Pastu cuci blender tu, blend brokoli pulak dan seterusnya.






Settle blend, simpan puree dalam bekas untuk dibekukan. Macam fa nih guna baby cubes. Boleh beli dekat kedai baby. Jangan lupa label nama piree dan tarikh korang buat tau. Macam label ebm...Nanti baby nak makan keluarkan dari freezer dan panaskan. Then sedia untuk dimakan. nyum2... nyum...





p/s: kalau boleh elakkan la ready food dalam botol tu tau sebab banyak pengawet dan perasa. tapi kalau tak dapat elak..its ok mommy..tapi start bagi solid food masa baby 6 months above. kalau below tu consult dengan doktor dulu ya. 


Thursday, March 27, 2014

Blender murah untuk buat solid food baby


Assalamulaikum..ada ka yang masih follow my blog..sudah sebulan lebih kan fa tak update apa-apa.. sekarang makin busy sebab isa pun dah mula nak buas plus rezeki order dari instagram lil'qarmaa.. syurkur alhamdulillah.. sampai tak masuk dalam list harian nak update blog sebab kekangan masa.. 



alhamdulillah now isa dah masuk 8 months 21 mac lepas. makin lasak dia sekarang. dah start nak berdiri..gigi baru nak naik satu dekat bawah... excited mama bila tengok perkembangan anak. rasa everyday ada ja benda baru isa discover. subhanallah memang cukup indah hidup bila ada anak. kadang jadi pengubat stress...



fa banyak tak cerita lagi pasal perkembangan isa kan... isa start makan solid food masa 6 months.. fa introduce puree apple dulu. tapi isa tolak.. try 4 days rules bagi jugak even isa tak berapa nak makan... fa tak putus asa...then lepas 4 hari fa bagi puree pumpkin.. sama jugak..ada la kot dia makan sikit..yeah..sangat sikit..hujung sudu ja kot.. then try puree pear.. yang nih dia makan banyak sikit..tak banyak sangat tau... maybe sebab nak masuk 6 months tu isa demam. so fa bagi ubat demam. maybe dia fobia bila kita suap dia. dia ingat ubat.. sian anak mama..



fa siap tanya dekat group solid food lagi kalau baby reject makanan. semua suruh try pelbagai puree.. tapi start 7 bulan lebih isa dah mula nak makan. fa buat bubur nasi campur dengan puree.. bukan main lagi dia makan. nampak sangat melayu kan isa..hehe.. nak makan nasi jugak.fa guna brown rice untuk isa. nanti kalau ada kelapangan fa akan update pasal solid food isa.. untuk mama yang hadapi problem anak reject makanan pada mulanya. jangan give up.try ja bagi. lama-lama mesti anak nak makan. percaya la. 




nih masa fa time husband fa suap isa..bukan main tolak lagi..


ingat tak fa update pasal blender untuk solid food isi dekat ENTRY INI? finally fa beli philips mini blander. mula tu nak beli avent mini blander.cari semua kedai tak ada stock. nak beli yang avent steamer and blender macam tak guna lama kan steamer tu. kalau guna lama berbaloi kot dengan harga. so fa beli ja philips mini blander dekat sogo. harga pun dah lupa. lama sangat dah kan beli..tah salah fa RM100 lebih ja.so far memang berguna sangat mini blender nih. semua food isa fa blend guna mini blender nih. hari tu nak balik kedah naik flight pun. muat ja masuk dalam luggage sebab kecik ja..senang nak bawak travel. sebelum blend fa steam dulu makanan isa guna pengukus biasa. 



nih la mini blender philips.kecik comel je.




selain guna buat baby food. boleh blende jus jugak..2 in1..mama dia pun boleh pakai kan


so depends la pada korang..kalau poket tebal boleh beli avent steamer and blender. ramai review best kan. untuk isa nih pun fa rasa dah berguna sangat





Saturday, February 15, 2014

Skincare untuk baby eczema



ingat tak dulu before bersalin fa share sabun and skin care yanf fa beli untuk isa... KLIK SINI.. masa isa baru lahir..seminggu lebih kot mandikan isa without sabun... lagi awal tu kulit baby sensetif..so better mandikan dengan air biasa saja dulu..lepas tu baru guna sabun...lotion apa pun fa tak letak..just minyak telon...ala..baby baru lahir kan wangi..bau syurga...so air biasa dah memadai ye..


lepas tu fa guna sabun buds..sampai la balik sini dari kampung fa terlupa bawak balik sabun buds.. so fa guna ja sabun yang membe-membe kasi hadiah untuk isa... lama-lama tengok kulit isa merah..dekat leher pun merah biji-biji.. ish..dah mula cuak...biasa la first time mommy kan.. memang gitu.. over lebih.. jumpa doctor..doctor cakap ruam peluh..so pakaikan baju yang tak tebal untuk isa... fa nih siap google lagi..orang cakap sapu calamine lotion..haha.. fa pun apa lagi pergi beli dekat gursian sapu dekat leher..so far nampak la kurang... pastu naik merah dekat pipi.. google lagi.. orang cakap ruam susu..yela susu meleleh tak lap kan..so kena lap dengan towel basah after baby menyusu.. lama-lama makin teruk pulak..naik dekat pelipat..merah macam kering.. kesiannya la..


fa bawak isa jumpa pakar kulit dekat jalan tar...confirm isa eczema...so dia bagi sabun and lotion cetaphille untuk isa..and cream mengandungi steriod...uwaa...sebab fa baca steriod tak bagus untuk baby and kanak-kanak and orang tua pun tak bagus...memang cepat hilang..tapi long term baby akan bergantung pada steriod untuk baik....and fa ada baca dekat group mom tobe cetaphile ada alcohol.. so fa mencari organic baby care untuk isa... yes fa pakai buds before nih..tapi bukan yang buds eczema.. buds biasa...so tak sesuai la..tak ada kesan.. google punya google..rupanya ada skincare baby daripada virgin coconut oil... malaysia products and halal..so fa apa lagi terus order... head to toe body wash and haor and body oil... alhamdulillah...so far dah kurang dah eczema isa..dah tak worst.. eczema nih tak boleh sembuh sepenuhnya lagi..just boleh kawal..and organic product kesan bukan serta merta ye... takes time ya.. tapi alhamdulillah..lega and tak memudaratkan baby... yang boday wash tu fa siap tumpang guna sekali sebab wangi and best okey..one family boleh pakai..





Price: rm49.90 sebotol



pastu baru nih isa demam siap batuk kahak and selesema..malam bangun nangis sebab hidung tersumbat..then kawan fa suggest beli baby herbal cream.. fa pun try..lepas sapu ja..isa tido 2 jam dengan selesa...dah tak tersumbat..lepas mandi fa sapu dada, belakang badan and tapak kaki.. nak tido pun sapu..alhamdulillah dia tidur nyenyak lepas tu..dah tak bunyi macam tersumbat.. bagus sangat..untuk baby colic/ kembung pun sesuai tau...




alhamdulilllah fa dah try untuk my baby..herbal cream nih okey untuk kulit sensetif..bau pun best..dah try and berkesan fa decide untuk jual...kalau korang nak try untuk baby... boleh contact fa.. and fa nak bagitau..kalau boleh pilih sabun ke barang skin care baby yang organic...walaupun agak pricey daru yang biasa..tapi berbaloi...


fb nur fareehah ismail
sms/whatsapp 0149301585
instagram: naibabyboo

Monday, January 20, 2014

TAK SEMUA KITA MAKAN BABY BOLEH MAKAN!!!!!!


yeayy..esok genap baby isa 6 months..alhamdulillah fa still breastfeed isa..but dah tak exclusive breastfeed dah sebab isa dah merasa banana hari tu..my mom in law suapkan..even sikit tapi dah tak dinamakan exclusive breastfeed ye..kalau exclusive breastfeed..hanya consume susu ibu sahaja without makanan atau minuman lain..so sad jugak sebab memang aim nak 6 months exclusive breastfeed isa...sebab sebarnya moms milk tu dah cukup lengkap dengan all nutrients,,without food pun sebenarnya dah lengkap makanan baby dengan moms milk sahaja...hopefully kalau lepas nih isa ada adik..hope dapat exclusively breastfeed my baby selama 6 months without any other foods or drinks...abaikan kesedihan itu..



okey next chapter pasal makanan for baby ye...yes bila baby dah boleh makan...uols jangan teruja sampai semua benda yang uols makan pun nak suap pada baby...please NO NO...even orang lain nak suapkan dekat your baby.,..please halang sebolehnya..sebab tak semua makanan kita makan baby boleh makan ye..tambah makanan with SALT and SUGAR... tu memang NO ENTRY sampai baby dah besar ya...sebab tak elok untuk perut baby... sebenarnya 6 months nih sesi perkenalan sahaja..untuk baby tau ada makanan lain selain susu...  so kalau baby reject awal pun..its okey..baby baru nak kenal kan... slow-slow ajar ye..



and jangan la nak suap semua buah or vege..even baby boleh makan fruits and vege..tak semua buah and sayur baby boleh makan..depends pada umur jugak...fa letak sekali lagi...apa yang baby boleh makan ikut umur tau..please alert...kalau boleh lekat dekat kitchen or peti ais..at least semua orang dalam rumah tau apa yang baby korang boleh makan..hope this works untuk korang yang ada masalah semua benda orang lain nak suap for your baby... sebab fa banyak baca problem nih dekat group mom tobe, solid & semisolid food for your baby dekat facebook...





pasal bagi makan awal..yes...sebolehnya 6 months above..atau masa korang tengok baby korang dah bersedia...memang orang dulu bagi baby makan awal even lepas pantang pun ada yang bagi... ye orang dulu okey sebab tak banyak info and research lagi kan..now as educated parents yang boleh dapat info dihujung jari....please ubah cara uols ye..sebab bahaya bagi baby makan awal kalau diorang tak bersedia.. can cause banyak benda..usus tersumbat la..usu pecah..masalah penghadaman..perut baby belum matang dah kecil ja..masih virgin lagi..so please jaga.. kita penat sakit mengandung dan melahirkan..so better jaga baby seeloknya... kalau baby sakit..kita jugak yang susah kan.. so apa pun bertegas la demi kebaikan anak...



baby kalau kita makan or bagi apa saja..memang dia akan buka mulut and nak..tu bukanya sebab dia suka tau...memang fitrah baby suka explore and belajar semua benda guna mulut..baby tak tahu benda tu bahaya untuk perut diorang..as parent kita yang bertanggungjawab nak bagi apa untuk baby....bab nestum cerelac or instant food..seeloknya elakkan..sebab banyak bahan pengawer sugar and so on kan..kalau boleh elak..elak...kalau tak dapat...its okey...rajin la buat makanan for your baby..hope fa pun rajin la lepas nih..demi anak tersayang..cewahhh....serious kan entry kali nih...yup..sebab fa rasa marah and sedih bila jadi benda macam nih...banyak baca dekat facebook prob mommies...first of all ajar or bagitau dulu husband pasal makanan baby semua nih..then baru orang lain yang dekat dengan kita...sebelum terlambat...jom berubah untuk anak ye..



haha..budak merajun tengok mama makan ice cream...big NO untuk awak sayang..


Thursday, January 16, 2014

hint baby ready for solid food


okey..next week baby isa dah cukup 6 months..kiranya dah boleh mama feed isa dengan solid food kan.. but before tu 6 months adalah satu garis panduan saintis barat sahaja.. setiap perkembangan baby adalah berlainan..so meh kita tengok apa hint baby dah bersedia untuk solid food...


1. Baby dah boleh duduk dengan stabil atau dengan sokongan. 
Maksudnya kalau kita letak baby dalam bumbo seat atau baby boleh duduk tegak atas riba kita dengan sokongan so dah pass okey..tak kan la baby nak makan sambil baring kan..tercekik pulak nanti..so duduk dengan sokongan atau tanpa sokongan adalah wajib ya...




2. Berat badan baby dah naik dua kali ganda dari berat semasa lahir.
Contoh: Masa lahir berat isa dah 3.35kg.. check up 5 months dah 6.6kg.,...so nih 6 months mesti naik kan...so passed.


3. Baby menunjukkan minat yang amat mendalam terhadap makanan.
ini memang tabiat isa..kalau tengok kitaorang makan..dia siap perhati je..sambil mengunyah.. mak aih anak oii..kesian mama tengok..kuat iman mama tau tengok awak terliur..kalau tak dah bagi makan..tapi kena sabar dulu...


4. Baby dah pandai mengawal lidah mereka.
dulu isa gitu la kalau lapar ke..now dah kurang dah..maybe dah pandai kan...


5. Boleh megawal kepala dan tengkuk.
yes..nih dah passed..sebab dukung isa pun tak payah support kepala dia..so jangan bagi makan kalau tengkuk baby lembik lagi ye...


6. Cepat lapar.
nih dari kecik kuat..kuat betul menyusu..tapi badan kecik je..aih isa...ikut papa ke..



alhamdulillah..semua list dekat atas isa dah pass...tunggu 21 jan 14 genap 6 months mama suap isa dnegan homemade puree dari air tangan mama ye... mama rajinkan diri masakan sendiri untuk isa... np salt no sugar okey isa...not good untuk isa kan..sebab perut baby tu kan suci lagi...jangan kata dah start boleh makan korang sumbat semua makanan pulak..jangan pulak apa korang makan bagi baby sekali.. NO NO NO... semua yang prang tua makanan...big NO NO for baby... perut dia tak boleh digest lagi okey.. pasal tu next post okeyh..fa tempek sini food chart for baby ikut months ye..


tak salah pun kalau mopmmies semua tak nak bagi baby solid food..nak teruskan dengan susu ibu sahaja selama 2 tahun..sebenarnya susu ibu dah cukup lengkap khasiat yang baby perlukan..kalau tak dalam Islam tak adalah tahap najis ringan cakap baby yang menyusu susu ibunya sahaja selama 2 tahun kan..nih untuk baby yang fully breastfeed ye..kalau formula rasanya tak lengkap macam breast milk kan...




Friday, January 10, 2014

REVIEW: plygym & walker baby


fa dah beli blender hari tu..pasal blender kita up hari lain ye...today nak cerita pasal walker demgam playgym isa..kalau yang follow instagram fa mesti dah pernah nampak... nih buat mommies yang mencari walker or plygym untuk baby...


masa isa 3 months tu fa dah tengok isa start pandai nak main..so google la toys apa sesuai...end up fa terbekenan dengan plygym... so apa lagi start la mama dia google which one yang cantik and sesuai dengan isa.... google website one baby world..ternampak plygym nih zoo tails activity..cute and colorful brand bright star,,,fa tak beli online...terus pergi kedai...sebab dekat je dengan rumah...





masa bari beli tu okey lagi sebab isa tak berapa buas..so main-main dalam plygym tu je...nah...sekarang dah pandai pusing-pusing..habis isa terkeluar daripada plygym area tu...tengok la picture dibawah sebagai bukti...selalunya nih la tempat isa main...depan tv,.,,,so mama dia boleh la tengok tc sambil teman isa main...






masa isa 4 months macam tu kitaorang pernah letak isa dalam walker cousin dia...isa nampak macam excited ja..apa lagi teruja mama dia nak beli walker pulak..so google punya google..terbekenan jumerloo brand my dear..sebab meriah uols walker tu...lagi pun walker tu ad spring untuk baby jump...isa pulak favourite dia memang melompat..so kena sangat la dengan dia...jumperloo nih ada roda jugak..so boleh jadi walker...tapi agak tinggi la..isa tampai lagi kaki dia..kitaorang letak bantal dekat bawah untuk isa boleh lompat...






tengok la isa..baru siap pasang...terus excited lompat dalam tu...isa tak sampai kaki..so benda nih selamat la lagi sebab dia tak boleh gerak merata-rata..memang highly recommended tau

 


bear cute nih namanya bobo...bobo nih dapat free masa beli jumperloo...best price fa cari..jumperloo nih termurah dekat bebe totz ukay boulevard.. bebe totz nih kedai favourite fa tau..semua ada... and price dia paling murah antara kedai lain...


RM278.90



Thursday, January 2, 2014

milk booster untuk menambahkan susu badan


Anak dah tido.... so mama dia gigih update blog guna phone.. oh tak puasnya..sedap lagi update blog guna laptop... betul tak... screen beso..puas.. ok... nak cerita sikit pasal milk booster... so far fa tak ambil supplement untuk banyakkan susu..sebab bukan apa.. fa nih jenis malas and tak disiplin langsung kot nak makan semua benda tu... so far susu masih cukup untuk isa... fa banyak minum air kosong... orang menyusu nih kan kuat makan.. yup tiap masa nak menguyah..alahai... tu yang berat dok maintain tak turun tu..



Demi anak...mama sanggup je sayang maintain gemuk.. nanti mama diet ye..ramai sekarang consume set menyusu shaklee... bagus kan ..banyak fa baca positif feedback. . Nak cuba..tapi tah takut tak kosisten. ..rugi je beli nanti..baru nih fa cuba rebus longan kering... antara milk booster yabg fa baca...alhamdulillah lepas minum terasa berat jugak miss b nih... dah la sedap...memang terbaik la penangan longan kering...


Fa beli longan kering nih dekat kedai ubat cina masa balik kedah hari tu... sebelum rebus fa rendam dulu...pastu rebus... minun air sekaki dengan buah... letak gula sikit... memang perghhhhh terbaik...korang try la..fa buat satu jug..letak dalam peti ais.. ada orang minum panas... tak sure okey tak minum sejuk...sebab bila sejuk lagi sedap tau...





Ada membe instagram fa cakap dia rebus sekali dengan kurma merah.. kurma merah pun milk booster kakau tak salah fa... ada yang rebus sekali kurma merah, longan kering dengan barli.. fuhhh..  dengar pun macam sedap..ala laicikang gitu.. nak try la nanti.. milk booster nih tak sama setiap orang..ada orang tak jalan pun ambil longan kering... so try dulu ye... sampai jumpa milk booster korang...tapi air kosong jangan lupa minum banyak tau... jom share milk booster korang apa..